SPORTSKI MUZEJ: Kad bi prepuni Kop zapjevao, doslovce bi usisao loptu u gol Liverpoolovog suparnika!

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Kop je zarana postao svojevrstan prepoznatljiv znak mjesta okupljanja vatrenih navijača, onih koji ne gledaju šutke utakmicu, već bukom i podrškom svoju momčad tjeraju na veće dosege. Pjesma, skandiranje i skakanje na strmim stajaćim tribinama Anfield Roada bilježili su se i prije, no gradnjom Kopa sve su te pojave prerasle u - pokret. Navijanje je dobilo legitimitet, nogometna utakmica postala je sinonim za veselje i buku. Za razliku od, primjerice, kazališta, tenisa, kina...

Nogomet se ne mijenja samo na terenu, formacijski i fizički, mijenja se neprestance i ugođaj u kojem se nogomet događa. U povijesti nogometa promjene su primjetne i na tribinama, kao što se mijenjaju i navijači. U ovoj priči dotaknuti ćemo se svih tih promjena, a priča je to o najpoznatijioj navijačkoj tribini na svijetu, onoj Liverpoolovih pristalica na stadionu Anfield Road. The Kop se zove ta tribina od prvog dana kada je sagrađena,, još 1906. godine pa sve do danas…

Kop je zarana postao svojevrstan prepoznatljiv znak mjesta okupljanja vatrenih navijača, onih koji ne gledaju šutke utakmicu, već bukom i podrškom svoju momčad tjeraju na veće dosege. Pjesma, skandiranje i skakanje na strmim stajaćim tribinama Anfield Roada bilježili su se i prije, no gradnjom Kopa sve su te pojave prerasle u – pokret. Navijanje je dobilo legitimitet, nogometna utakmica postala je sinonim za veselje i buku. Za razliku od, primjerice, kazališta, tenisa, kina…

Otkud tribini naziv – Kop? Uostalom, i danas se taj naziv upotrebljava za tribine širom Europe i svijeta s najžešćim navijačima, pa je ta riječ postala simbol vatrenog i stalnog navijanja.

Liverpool je napadao prema navijačima

Dakle, kada je ta tribina sagrađena, svojom strminom i visinom podsjećala je na jedno brdo koje je simbolički bilo utkano u englesku povijest – riječ je o brdu Kop u današnjoj Južnoj Africi, brdu za kojeg su veliku bitku vodili Buri, potomci nizozemskih doseljenika i Englezi, Britanci. Britanska vojska je teško poražena, a za to inače omanje, ali strmo brdo, u nekoliko juriša je izginulo tisuću britanskih vojnika, mahom iz Liverpoola i regije Lancashire. Bilo je to 1900. godine.

Kada je tribina sagrađena nije imala to ime, no preživjelima iz te bitke bilo je zgodno dati ime zdanja u počast stradalima u toj bitci. Usput je takvo ime tribine odavalo dojam pakla koji čeka suparničke momčadi koje dolaze na stadion Liverpoola. Tek negdje oko 1930. godine i lokalne novine su tribinu počele nazivati onako kako ju zovu i navijači – “The Kop”.

Strme stajaće tribine su i natkrivene, a je bila toliko velika da je u nekim utakmicama znala primiti čak i 29 tisuća ljudi. Za ne vjerovati! Kako bi se izbjegli valovi tijela koji su prijetili i smrću mnogih navijača, klub je dao sagraditi i nekoliko desetaka metalnih pregrada, kako se valovi ne bi širili do smrtne opasnosti. No, mnogi su navijači znali završiti u bolnici, bez odjeće i obuće – tolika je gužva znala biti na Kopu. Priča ide i dalje, pa se govori da je tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina na toj tribini znalo biti i 33 tisuća ljudi, što je zapanjujuća brojka za jednu tribinu iza gola.
Lokalno stanovništvo već je pričalo da su navijači iz Kop tribine mogli skoro “usisati loptu u gol” ako je Liverpool napadao prema njima. Tradicionalno, ako bi Liverpoolov kapetan pobijedio u bacanju novčića prije početka utakmice, izabrao bi da Liverpool napada prema Kopu drugo poluvrijeme. Česti su bili i zvižduci iz publike kada bi protivnička momčad spriječila tu tradiciju. Kapacitet je smanjen ispod 22 tisuće posjetitelja, aktom o sigurnosti na sportskim borilištima 1975. godine, a limit je još dodatno smanjen zbog sigurnosnih mjera koje su donijete nakon 1989. i katastrofe na Hillsboroughu. Napokon, Kop je kompletno renoviran kao cijela sjedeća tribina 1994. godine…

Danas, nakon što su osamdesetih godina ukinuta stajaća mjesta nakon niza tragedija na stadionu, tribina prima samo oko 12 tisuća gledatelja. Koji i dalje, unatoč zabranama, stojeći navijaju za sovj klub, vitlajući šalovima i mašući velikim zastavama pokušavaju dočarati ambijent starih vremena. Međutim, činjenica jest da je atmosfera zbog smanjenog kapaciteta tribine i novih pravila sigurnosti debelo ispod nekdašnjih paklenih ugođaja s te tribine i cijelog stadiona Liverpoola.

L1030941.jpg
Uostalom, u Engleskoj se pojavio pokret koji traži legaliziranje i povratak stajaćih navijačkih tribina iza gola, a za glavni primjer zagovornici stajanja neprestance spominju Liverpoolov Kop.

Svijet je za Kop čuo krajem šezdesetih godina kada je Liverpool postajao sve bolji i bolji, a kulminaciju svoje kvalitete dosegao je u sedamdesetim godinama s osvajanjima naslova engleskog, ali i europskog prvaka. Usput, pojavili su se i Beatlesi koji su postali najpopularniji rock sastav na svijetu i nerijetko su se na Kopu pjevale pjesme liverpulske skupine koja je očarala svijet. No, glavna pjesma navijača nije postala niti jedna od Beatlesa…

Danas je svjetska atrakcija kada Liverpoolovi navijači na prepunom Anfield Roadu i Kopu pjevaju pjesmu “You will never walk alone” (“Nikad nećete ostati sami”), a mnogi misle da je to prigodna pjesma navijača koju su sami osmislili. Ne, to nije točno.

Godinama su se na razglasu stadiona Liverpoola puštale pjesme, hitovi s britanskih radio stanica, a navijači su ih, ako su im se sviđale, pjevali zajedno sa zvukom iz razglasa. Hit je bio pjesma “You will never walk alone” sastava Garry and the Pacemakers 1963. i 1964. godine i ta je pjesma tog lokalnog sastava iz Liverpoola bila i broj jedan u Velikoj Britaniji. Kada je nestala s top ljestvica, pjesma je ipak ostala u srcima navijača i nastavila se pjevati na početku utakmicu, s raširenim šalovima i zastavama. I ta se tradicija zadržala do danas.

Kulminacija Liverpoolove popularnosti

Nesumnjivo, silna navijačka energija i podrška jedan su od razloga da je Liverpool postao i tako uspješan, popularan i snažan, Na koncu, Liverpool je s 18 naslova, uz Manchester United, najuspješniji engleski klub iako su nogometaši Liverpoola zadnji naslov osvojili još prije 25 godina. Uz to, pet puta je Liverpool osvajao Kup ili Ligu prvaka; više europskih naslova imaju samo Milan i madridski Real. K tome, Liverpool je još sedam puta osvajao FA kup i engleski Liga kup.

Sedamdesete godine ipak su bile kulminacija Liverpoolove popularnosti, makar je klub i u osamdesetim i devedesetim znao biti silno jak. Tih sedamdesetih godina pročulo se i za Kop i mnogi su navijači po uzoru na Liverpoolove uređivali svoje tribine kao Liverpoolovu iza južnog gola. Tih sedamdesetih godina Liverpool je igrao revolucionaran nogomet, s puno kratkih dodavanja i naglim iskorakom u protunapadu. Sve je vrvilo od sjajnih nogometaša i tada, tih godina, Liverpool je abrojne obožavatelje, baš kao i njihovi sugrađani Beatlesi, sjajnom glazbom koja je, pisali su tada novinari, i nogometni šarm.

Liverpool je od tih dana postao miljenik nogometnih pristalica koji su cijenili otvorenu i hrabru igru, kao što su njegovi navijači postali sinonim za bezrezervnu bučnu stajaću podršku tijekom cijele utakmice.

Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.