TRAVELER DIGITAL CAMERA

Poprište finala Lige prvaka Barcelone i Juventusa najsačuvaniji je dio Hitlerove zaostavštine

Autor: Andrija Kačić Karlin

Tijekom Drugog svjetskog rata, stadion se tek blago oštetio, nije bio ni bombardiran niti su se na njemu vodile borbe njemačkih i sovjetskih snaga u svibnju 1945. godine tijekom bitke za Berlin.

Na današnjem poprištu finala Lige prvaka, Olimpijskom stadionu u Berlinu, igrala je prvu utakmicu Svjetskog prvenstva  2006. godine i naša Hrvatska, protiv Brazila kada je poražena s 0-1 (Kaka). Na monumentalnom i posebno za to prvenstvo obnovljenom stadionu bilo je 72 tisuća gledatelja, od toga više od polovice hrvatskih navijača koji su pripravili nezaboravnu atmosferu.
No, priča o Olimpijskom stadionu na rubu Berlina silno je zanimljiva. Dva su stadiona na ovoj lokaciji: sadašnji i onaj stari, koji je sagrađen za potrebe neodržanih Olimpijskih igara 1916. Oba stadiona su dizajnirana od članova iste obitelji, prvi od oca Otta Marcha, drugi od sina Wernera Marcha.

Kada je 1933. godine njemačka Nacionalsocijalistička radnička stranka došla na vlast u Njemačkoj odlučili su iskoristiti Olimpijske igre za propagandne potrebe. Hitler je naredio da se u šumi Grunewald sagradi veliki sportski kompleks imena “Reichssportfeld” sa potpuno novim Olympiastadionom. Arhitekt Werner March je ostao kao glavni u projektu, zajedno sa svojim bratom Walterom. Kapacitet novog Olympiastadiona je dosegao 110.000 mjesta.

Svečanost otvaranja Igara 1936. godine u Berlinu održana je na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a igre je otvorenima proglasio otvorenim Adolf Hitler. Na ovim su Igrama po prvi puta Olimpijski plamen štafetno prenosili športaši, i to iz Grčke pa sve do olimpijskog stadiona u Berlinu. Štafetno prenošenje baklje je od tog trenutka uobičajena praksa na svim OI. Na otvaranju je zakletvu položio hrvač Rudolf Ismayr, a baklju je zapalio atletičar Fritz Schilgen. Igre su na površinu izbacile jednog tamnoputog atletičara, legendarnog sprintera Jessea Owensa  iz Alabame. Owens je osvojio četiri zlatne medalje – na 100 i 200 metara, štafeti 4×100 i u skoku u dalj. Tako je postao prvim Amerikancem koji je osvojio četiri zlata u atletici.
Tijekom Drugog svjetskog rata, stadion se tek blago oštetio,  nije bio ni bombardiran niti su se na njemu vodile borbe njemačkih i sovjetskih snaga u svibnju 1945. godine tijekom bitke za Berlin. Nakon rata, vojna okupacija Ujedinjenog Kraljevstva je koristila Olimpijski stadion kao svoj stožer, sve do 1994. godine.
Povijesno, to je stadion berlinskog nogometnog kluba Hertha BSC Berlin. Stadion se koristio i za 3 utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva 1974. Na njemu je održano 6 utakmica (uključujući i finale) Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. i renoviran je zbog tog razloga.  Na njemu su nekoliko sezona u Herthi proveli i naši Niko Kovač i Josip Šimunić.


Autor:Andrija Kačić Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.