Wikipedia

Pele je toliko toga zabio, no pogledajte njegov najpoznatiji promašaj! (VIDEO)

Autor: Andrija Kačić Karlin

Pele je izveo sjajan trik, nakon izvanredne asistencije Jairzinha, ispred vratara Urugvaja Mazurkiewicza. Loptu je pustio desno od vratara, a on je otrčao lijevo od vratara. Stigao je loptu i potom promašio - prazna vrata.

Istina, bio je najbolji nogometaš svih vremena. Slava ga, kao tolike mnoge prije i poslije njega, nikad nije prebacila. Osvojio je s Brazilom tri naslova svjetskih prvaka. Međutim, u potrazi za zanimljivostima iz slavnih sportskih dana tražimo nekad i rijetkosti, zanimljivosti, a mi ćemo se kod Pelea, jer da o njemu je riječ, o Edsonu Arantesu de Nascimentu Peleu, sada zadržati kod njegovog najpoznatijeg – promašaja. U akciji koja je po jednoj televizijskoj dokumentarnoj emisiji proglašena najljepšom akcijom u cijeloj povijesti svjetskog nogometa.

Bilo je to sjajno prvenstvo, 1970. godine u Meksiku. Brazil se prošetao do naslova svjetskog prvaka, trećeg po redu, tako da je Brazilcima u trajno vlasnitšvo pripao pokal Julesa Rimeta. Pele i momci su najprije u skupini nadvisli Čehoslovačku 4-1, pa Englesku 1-0 i Rumunjsku s 3-2. U četvrtfinalu je pao Peru s 4-2, a u polufinalu Urugvaj s 3-1. Mi ćemo se vratiti na tu utakmicu protiv Urugvaja, a u finalu Brazil se obračunao s Italijom, pobijedio je u sjajnoj finalnoj predstavi s 4-1. Brazil je gotovo uvijek igrao u istom sastavu: Felix, Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo, Clodoaldo, Gerson, Jairzinho, Tostao, Pelé i Rivelino.

Dakle, u toj utakmici protiv Urugvaja,  ponavljamo polufinalnoj, Pele je izveo  sjajan trik, nakon izvanredne asistencije Jairzinha,  ispred vratara Urugvaja Mazurkiewicza. Loptu je pustio desno od vratara, a on je otrčao lijevo od vratara. Stigao je loptu i potom promašio  – prazna vrata. Da, baš Pele je s desetak metara promašio prazan gol. Asistencija i trik s driblingom, bez pogotka  je ipak bilo dostatno za ukus kritičara. Koji su tu akciju svojevremeno proglasili najboljom i najatraktivnijom u povijesti nogometa. Zacijelo je i promašaj sigurne prigode spadao u domenu atraktivnosti, još kad je riječ o Peleu koji inače nije promašivao, onda je sve jasno. Pogledajte i prosudite.
Autor:Andrija Kačić Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.