Instagram

Olić, Rapaić i Mandžukić poigravali su se s Talijanima koji nikad nisu pobijedili Hrvatsku

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine u skupini je Hrvatska, a vodio ju je izbornik Mirko Jozić, igrala protiv Italije. I to u neugodnom trenutku, nakon razočaravajućeg poraza protiv Meksika na startu natjecanja. U sjajnoj partiji Hrvata protiv Talijana gdje je našu momčad malo pogurao i sudac Graham Poll naša je momčad preokrenula u par minuta talijansko vodstvo.Golovima Olića i Rapaića dosegnuta je 2-1 pobjeda. Na prošlom EP sa Slavenom Bilićem s Talijanima je bilo 1-1, pogodak je dao Mandžukić

U proljeće 1999. godine Hrvati i Talijani odigrali su prijateljsku utakmicu na zagrebačkom Maksimiru, pogodaka nije bilo. U toj, ruku na srce, dosadnoj prijateljskoj utakmici pred samo sedam tisuća gledatelja na maksimirskom stadionu debitirao je Robert Kovač ušavši u nastavku utakmice umjesto Damira Milinovića. Kasnije je Robert Kovač još 84. puta nastupio za “vatrene”.

Pravodobnim postavljanjem, čak i rutinom iznenađujućom za mladog igrača zaustavljao je talijanske napadače. Jasno da je to Blažević percipirao. I u izjavi nakon utakmice posebno pohvalio Roberta Kovača.

„Jeste li vidjeli koja hladnokrvnost u rješavanju delikatnih situacija”, sa svojim kompliciranim riječima izbornik Ćiro Blažević tada obratio novinarima glede mladog Kovača.

Robert Kovač u toj utakmici izvrsno je čuvao čuvenog Vierija. Koji jedva da je dotakao koju loptu. Praktički je postao nezamjenjiv nakon tog prijateljskog dvoboja s Talijanima u Zagrebu.

Na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine u skupini je Hrvatska, a vodio ju je izbornik Mirko Jozić, igrala protiv Italije. I to u neugodnom trenutku, nakon razočaravajućeg poraza protiv Meksika na startu natjecanja. U sjajnoj partiji Hrvata protiv Talijana gdje je našu momčad malo pogurao i sudac Graham Poll naša je momčad preokrenula u par minuta talijansko vodstvo.




Golovima Olića i Rapaića dosegnuta je 2-1 pobjeda, za Talijane strijelac je bio Vieri. I ovoga puta naš je izbornik bio u prvom planu, Mirko Jozić je nakon Rapaićevog pogotka za vodstvo skočio u nebesa, okrenuo se prema novinarima i nekoliko im sekundi pokazivao – bosanski grb. Bila je to Jozićeva neukusna poruka novinarima i njihovim kritikama nakon prve utakmice protiv Meksika.

No, Jozić se sam sebi “osvetio”, u odlučujućoj utakmici protiv Ekvadora nezgrapno je sastavio momčad sa sedam stopera, makar je imperativ bila pobjeda. I izgubio je od već odavno eliminiranog Ekvadora 1-0. U sjećanju s tog natjecanja ostala je tek pobjeda protiv Italije izborena u velikom stilu. Sve ostalo bilo je mračno. Tad se definitivno vidjelo da su Talijani Hrvatima sjajne mušterije.

S te utakmice jadna fotografija je obišla svijet, slika Ivice Olića koji slavi pogodak nakon slavljeničkog skidanja dresa. Na Oliću je ispod dresa bila majica sa fotografijom bebe, njegovog sina. Šteta je samo što ta izvrsna utakmica i pbjeda protiv Italije kapitalizrana prolaskom u sljedeću rundu svjetske smotre. Koliko su naši reprezentativci tada odigrali sjajnu utakmicu protiv Italije toliko su podbacili u sljedećem susretu protiv slabašnog Ekvadora.




Slaven Bilić preuzeo je reprezentaciju u ljeto 2006.godine naslijedivši Zlatka Kranjčara nakon nastupa na Svjetskog prvenstvu u Njemačkoj. I u prvoj utakmici sučelio se Slaven Bilić Talijanima, aktualnim svjetskim prvacima s tek odigrane svjetske smotre. Istina, Italija nije nastupila u kompletnom sastavu u toj utakmici u Livornu, no isto je bila favorit. Epilog je bio znan, Hrvatska je opet pobijedila na talijanskom tlu, a Eduardo i Modrić bili su strijelci za Hrvatsku.

Tako je počela era Slavena Bilića koji se kasnije na Europskom prvenstvu 2012. godine u Poljskoj iznova sučelio s Talijanima, u natjecanju u skupini. Opet je Italija bila favorit, ali opet nije pobijedila. Na prekrasnom stadionu u Poznanju Italija je povela krasnim pogotkom Pirla iz skobodnog udarca. Talijanski su se navijači ponadali da će konačno skršiti “hrvatsko prokletstvo”, no bila su to uzaludna nadanja.

Da je prokletstvo i jako i stvarno pokazao je Mario Mandzukić koji je postigao izjednačujući pogodak.

Tradicija je poptuno na strani Hrvatske, dakle, i prije nedjeljnog dvoboja na San Siru. Hrvatska je za Italiju – penicilin!

Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.