FOTO: YouTube

Boem čije nam nogometne maštarije nedostaju!

Autor: Andrija Kačić-Karlin / 7Dnevno / 26. prosinca 2014.

Nadimak mu je bio “Balkanski Maradona”, a igrao je na poziciji veznog igrača. Bio je poznat po svojim čuvenim golovima iz kornera tj. udaraca iz ugla. Predviđali su mu veliku karijeru u inozemstvu, međutim jedan divljački start mu je onemogućio napredak u karijeri i nastup na SP 1982.

Blaž Slišković je karijeru započeo u Veležu za koji je igrao od 1976. do 1981. godine. Za mostarski je klub nastupio 121 put i postigao 25 pogodaka.

Iz Veleža odlazi u splitski Hajduk gdje ostaje do 1986. godine. Za Hajduk je odigrao 101 utakmicu i postigao 23 pogotka. 1985. godine bio je izabran za najboljeg nogometaša bivše države.

S 28 godina odlazi u Olympique Marseille. U Francuskoj se zadržao godinu dana i za to vrijeme je nastupio u 29 utakmica, u kojima je postigao šest pogodaka.

Nakon toga je od 1987. do 1988. godine igrao za Pescaru, zatim za Lens (1988.-1989.), Mulhouse (1989.-1990.), Rennes (1991.-1992.) pa opet za Pescaru (1992.-1993.).

Godine 1993. počinje igrati za Hrvatski dragovoljac i ondje ostaje do 1996. godine, nakon čega prelazi u Zrinjski Mostar za koji je igrao do 1998. godine – do kraja svoje igračke karijere.

“Baka” je bio poznat kao boem, u pravom smislu te riječi, pravila sportskog života za njega nisu postojala, često je bježao iz karantena te sa priprema za jugoslavensku reprezentaciju, za koju je upisao 26 nastupa i postigao 3 gola. Njegova utakmica života za reprezentaciju bila je protiv Italije 1984. u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Los Angelesu, kada je od pet golova on postigao dva, a za dva asistirao. Svi tadašnji nogometni stručnjaci predviđali su mu veliku karijeru, ali njegovo boemstvo i nesportski život su ga u tome spriječili.




Popularni Baka bio je ljubimac navijača Hajduka ne samo zbog sjajnih igara, nego i zbog svoje neposrednosti.

“Imao sam vremena stati, porazgovarati, gurnuti koju kartu ili koji dinar ako treba. Želio sam pokazati da sam običan čovjek, pokazati da mogu sjesti s radnicima i s direktorima. Meni je to svejedno. Nisam prezao ući u najgoru kavanu, gdje su opušci svuda po podu, ali i u najluksuzniji restoran. Možda je to ljudima ostalo u sjećanju. Danas me zaustavljaju sinovi tih istih ljudi, kažu kako im je otac pričao o meni”, govorio je Baka, o kome se legende prepričavaju i danas.

Što se internacionalne karijere tiče igrao je u italijanskoj Pescari, francuskim klubovima Marseilleu, Lensu i Mulhouseu, nakon osamostaljivanja Republike Hrvatske postaje član Hrvatskog dragovoljca, a karijeru završava u Mostaru u svom Zrinjskom.




Kasnije je postao uspješan trener kao što je bio i uspješan fudbaler. Bio je izbornik reprezentacije BiH, te je bio na pragu plasmana na SP 2006. u Njemačkoj, jednu sezonu je bio trener Hajduka iz Splita s kojim je bio prvi na ljestvici dok ga osam utakmica prije kraja te šampionske sezone nije smijenio i naslijedio Igor Štimac. Zatim preuzima Zrinjski. Nakon pet godina i poraza od reprezentacije Mađarske 3-1 “Baka” daje ostavku na mjesto izbornika i posvećuje se samo Zrinjskom, s kojim osvaja jedno treće i jedno drugo mjesto, ali ne ostvaruje zapažen uspjeh u evropskim natjecanjima, ispada jednom u prvom, a jednom u drugom pretkolu kupa UEFA-e.

Jednom je prilikom nezadovoljan suđenjem na utakmici Premijer lige BiH zajedno sa svojom ekipom napustio teren zbog čega je bio kažnjen sa 2.500 KM.

Autor:Andrija Kačić-Karlin / 7Dnevno / 26. prosinca 2014.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.