SPLIT JE DOISTA NAJSPORTSKIJI GRAD NA ‘SVITU’: Održana misa zadušnica za stradalog Bryanta, a došla je i Blanka Vlašić

Autor: Dnevno

Mnogi su se nemalo iznenadili vidjevši na Facebook stranici Župe sv. Spasa na Mejašima objavu koja poziva na misu zadušnicu za košarkaša Kobea Bryanta, koja se održala jučer poslijepodne. Misa je između ostaloga služena i za sve stradale u nesreći koja se dogodila prije četiri dana u Kaliforniji ali i za sve preminule sportaše. 

“Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena, tragično je preminuo u nedjelju navečer u padu helikoptera. S njim je tragično preminula i njegova 13-godišnja kći Gianna te osmero drugih putnika.

U svom životu Kobe Bryant je potporu i utjehu imao u svojoj obitelji, prijateljima ali i u kršćanskoj vjeri koju je javno isticao: ‘Bilo me briga za ugovore. Bojao sam se da ću ići u zatvor. Bio sam užasnut. Ali, ono što mi je tada pomoglo, a ja sam katolik, tako sam odgojen i tako odgajam svoju djecu, bio je razgovor sa svećenikom.’ Supruga Vanessa također je katolkinja i imali su katoličko vjenčanje 2001. godine. Izjavio je kako djecu odgaja u vjeri. Često je odlazio i na svetu Misu, što svjedoči jedna vjernica: ‘Čim je misa počela, zamijetila sam veliku sjenu u desnom dijelu svog perifernog vida i čula prilično snažan glas koji je vjerojatno dolazio od velikog čovjeka. Dva puta sam provjerila što vidim… bio je to Kobe Bryant u istoj klupi kao ja, na drugome kraju!’

Kao vjernici pozvani smo moliti jedni za druge, posebno za naše voljene. Budući da je puno nas voljelo ovoga velikoga sportaša i čovjeka organiziramo ovaj događaj kako bi se svi zajedno za njega pomolili i u Gospodinu pozdravili do viđenja u Nebu.

Stoga, Župa Sv. Spasa – Mejaši, poziva sve vjernike, sportaše, posebno košarkaše na svetu Misu zadušnicu koju ćemo imati za tragično preminulog košarkaša Kobea Bryanta, njegovu kćer Giannu, za ostale preminule u toj nesreći, kao i za sve preminule sportaše. U propovijedi ćemo razmišljati o sportskom, obiteljskom i vjerničkom životu, posebno kod Kobea Bryanta.

Nakon svete Mise otići ćemo do košarkaškoga igrališta, koje se nalazi u blizni, i uputiti ćemo 24 šuta (lopte) u spomen na brojku koju je Bryant najduže nosio na leđima. Nako toga, ako netko želi, može ostat igrat košarku.

U svetoj Misi molit ćemo i za naše tragično stradale pilote! Dođite u srijedu 29.01.2020. u 19 sati u Župi Sv. Spasa na Mejašima (Svetoga Liberana 25).




Pokoj vječni daruj im, Gospodine, i svjetlost vječna neka im svijetli. Počivali u miru, amen. Volimo vas!”

Vjernici su nakon mise na obližnjem terenu zaigrali košarku u znak sjećanja na jednog od najboljih košarkaša svih vremena. 
Ovdje je i video u kojem možete čuti dio propovijedi.

“Nije lako biti dobar čovjek, pogotovo u društvu koje lakše vidi negativno, a teže dobro. Ali treba se boriti! I Kobe je priznao kako mu je vjera važna, kako mu je u jednom trenutku svećenik spasio život kada mu je dao po Duhu Svetom mudar savjet, u crkvi je dobio oproštenje grijeha… To znači; imam poziv, imam talente, Bog me poziva da budem najbolji u tome. Ali znam, ja nisam Bog. Svi imamo zajednički poziv, biti svet. Koliko se trudimo biti najbolji sportaši, najbolji na poslu, laktarimo se, a koliko se zapravo trudimo biti sveti?”, zaključio je idejni začetnik ovog događaja don Josip, koji je zadnjih dana privukao pažnju šire javnosti.




Don Josip ne voli senzacionalizam, župni je vikar u župi sv. Spasa na Mejašima te svećenik u splitskom zatvoru. Rodom je iz Tugara, više od pola života sanjao je kako će postati košarkaš, trenirao je u KK Split, poslije za drugu hrvatsku ligu igrao za KK Mislav. Ljubav prema Bogu ipak je bila jača, pa se odlučio zarediti.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.