screenshoot

ZNATE LI KOJI JE ‘VATRENI’ BIO NA PRVOJ LINIJI ’91.? ‘Sa 17 godina sam otišao u rov…’

Autor: A.K.K./S.V.

Ovih dana se Domovinski rat poistovjetio s nogometom snažnije nego ikada. Pobjede koje su, među ostalim, posvećene i hrvatskim braniteljima, podsjećaju na jednog našeg velikog nogometaša koji je hrvatske boje u Domovinskom ratu i na nogometnim prvenstvima branio – jednako srčano.

“Koliko god su to bila teška vremena, na kraju su to za mene lijepe uspomene, budući da sam ostao živ. Sa 17 godina sam otišao u rov, nisam otišao s prijateljima ‘okolo’ se školovati u Mađarsku ili u zemlje gdje je život bio siguran. Ostao sam s prijateljem, bratom i pokojnim velikim vođom Matom Šabićem. Htio sam ostati u Osijeku, makar i u podrumu, ali zapovjednik Šaban mi je rekao da uzmem pušku i krenem s njim. Tako sam i učinio”, riječi su koje je za naš portal svojedobno izgovorio današnji izbornik hrvatske nogometne reprezentacije do 17 godina, Petar Krpan.

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Krpan, kad ga sretnete samo skromno kaže:

“Mene je pokojni predsjednik Franjo Tuđman odlikovao dva puta! Kao nositelja spomenice Domovinskog rata te još jednom nakon toga Svjetskog prvenstva u Francuskoj”.

Stotine puta morao je pričati jedno te isto, uvijek priča istim tonom, bez ushita.

“Nisam bio punoljetan kad sam pristupio Gardi. Moj pokojni zapovjednik Mato Šabić – Šaban, dok su bombe padale po gradu, kazao mi je: Krpice, idemo u školu, tamo je stacionar, tamo ćeš biti skupa s nama. Međutim, ja nisam želio ostati u stacionaru, nego sam želio na bojišnicu. Tada mi je Mato rekao: Dobro, pušku u ruke, idemo malo vježbati. Nakon što sam malo pucao, rekao je – Idemo na prvu liniju. Tako da sam otišao na tu prvu liniju u Tenju, gdje smo držali naš punkt. Jest, pucalo je, tuklo je prema nama, Ne želim da se to ikada ponovi, nekad mi se čini da je to bilo ono, mlad – lud. No, takva su vremena bila, treba ih sagledati u tom kontekstu”, ispričao je Krpan za portal Dnevno.

 




Autor:A.K.K./S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.