SKANDAL U FRANCUSKOJ: ‘Bila sam ranjiva a ti si to iskoristio’

Autor: Dnevno

Francusko tužiteljstvo otvorilo je istragu protiv bivšeg trenera umjetničkog klizanja Gillesa Beyera zbog navodnog silovanja i seksualnog napada na maloljetnice. Istraga je pokrenuta nakon što je bivša francuska višestruka prvakinja Sarah Abitbol objavila knjigu u kojoj tvrdi da ju je Bayer više puta silovao od 1990. do 1992. godine, kada je bila maloljetna.

“Bila sam ranjiva, a ti si to iskoristio. I danas, čim izađem iz kuće, bojim se. Mrzim odlazak na mjesta koja ne znam. Nepoznato je nužno sinonim za opasnost. Ne mogu putovati sama. Vožnja automobila bez nekoga kraj mene dugo je bila nemoguća, a letenje je mučenje”, napisala je deseterostruka francuska prvakinja koja je u paru sa Stephanom Bernadisom osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 2000. godine.

Bayer je prošlog tjedna priznao kako je imao ”intimne” i ”neprimjerene” odnose s Abitbol, nakon čega je dobio otkaz u klubu LFV, gdje je obavljao jednu od vodećih dužnosti. Tužitelj Remy Heitz rekao je u izjavi da će preliminarna istraga nastojati ”identificirati i druge žrtve koje su mogle pretrpjeti slična djela”.

Francuska ministrica sporta Roxana Maracineanu u ponedjeljak je zatražila ostavku predsjednika Francuskog klizačkog saveza Didier Gailhaguet, koji je u vrijeme navodnih silovanja već vodio Savez.

“L’Equipe” je objavio kako je francusko ministarstvo sporta 2001. raskinulo savjetnički ugovor s Bayerom nakon izvještaja u kojem su otkrivena ”ozbiljna djela” počinjena nad mladim klizačima. Usprkos otkazu, Bayer je nastavio svoj posao u LFV i odradio nekoliko mandata u Francuskom klizačkom savezu do 2018. godine, prenose Sportske novosti.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.