Sa štitom ili na njemu – oči cijelog Portugala uperene su ka Cristianu Ronaldu

Autor: dnevno.hr

Kvalifikacije su završili drugi u skupini iza Danske, a ispred Norveške, Islanda i Cipra s pet pobjeda, jednim remijem i dva poraza. Najbolje partije pružili su u dokvalifikacijama protiv BiH koju su nakon remija u Bosni, kod kuće svladali s čak 6-2.

Sastav

Vratari: Eduardo (Benfica), Rui Patricio (Sporting), Beto (Cluj)

Braniči: Bruno Alves (Zenit), Pepe (Real M.), Fabio Coentrao (Real M.), Ricardo Costa (Valencia), Rolando (Porto), Miguel Lopes (Braga), Joao Pereira (Sporting)

Vezni igrači: Miguel Veloso (Genoa), Custodio (Braga), Joao Moutinho (Porto), Quaresma (Besiktas), Ruben Micael (Real Z.), Raul Meireles (Chelsea), Nani (Manchester United), Hugo Viana (Braga)

Napadači: Cristiano Ronaldo (Real M.), Hugo Almeida (Besiktas), Nelson Oliveira (Benfica), Silvestre Varela (Porto), Helder Postiga (Real Z.)

Kako igraju:

Portugal po svojoj tradiciji uvijek igra ofenzivno pa je tako slučaj i od kada je reprezentaciju preuzeo Pulo Bento u rujnu 2010. godine nakon lošeg starta Carlosa Queiroza u kvalifikacijama za ovogodišnji Euro. Bento je dao veću slobodu Ronaldu koji otvara prostor brzom Naniju, a sve u sredini savršeno kontroliraju Raul Meireles i Moutinho. Momčad nakon dugo vremena izgleda jako izbalansirano i ove bi godine nakon razočaravajućeg prošlog Eura kada su ispali u četvrtfinalu, mogli odigrati zapaženiju ulogu.




Moguća jedanaestorica (4-3-3):

Patricio – Pereira, Alves, Pepe, Coentrao – Veloso, Meireles, Moutinho – Nani, Ronaldo, Postiga

Zvijezda momčadi:




Cristiano Ronaldo je i službeno drugi najbolji nogometaš na svijetu, a budući da je onaj prvi Argentinac i samim time neće nastupiti na Europskom prvenstvu, pozornica je spremna za brzonogog Portugalca. Ovaj 27-godišnjak u najboljim je godinama da Portugalu osigura veliki rezultat na velikim natjecanjima. Sposoban riješiti utakmicu u bilo kojem trenutku i sposoban odvesti Portugal daleko.

Igrač koji bi mogao iznenaditi:

Ricardo Quaresma je u karijeri igrao za Sporting, Barcelonu, Porto, Inter, Chelsea i Besiktas, no nikada zapravo nije do kraja pokazao svoj potencijal. Upravo zbog toga mnogi vjeruju da bi ovaj Euro mogao biti trenutak kada će zablistati. S 28 godina na leđima pravi je trenutak da iskoristi šansu koja bi mu se mogla pružiti.

Kako su se kvalificirali:

Kvalifikacije su završili drugi u skupini iza Danske, a ispred Norveške, Islanda i Cipra s pet pobjeda, jednim remijem i dva poraza. Najbolje partije pružili su u dokvalifikacijama protiv BiH koju su nakon remija u Bosni, kod kuće svladali s čak 6-2.

Izbornik:

Paulo Bento je kao igrač obukao dres Portugala 35 puta bez velikih postignuća, a izbornik nacionalne momčadi je skoro dvije godine. Najveći uspjeh je plasman na predstojeći Euro, a kao najveća pobjeda broji mu se ona protiv susjeda, svjetskih i europskih prvaka Španjolaca koje je u prijateljskom susretu svladao s čak 4-0. Portugal pod njegovim vodstvom igra lijepo, ali i učinkovito. Iako su vrlo lako mogli ostati i bez plasmana na Euro, u Poljsku i Ukrajinu nikako ne idu bez ambicija.

Nastupi na Europskim Prvenstvima:

Prvi nastup na Euru bilježe tek u njegovom sedmom izdanju 1984. godine u Francuskoj kada su poraženi od domaćina u polufinalu nakon gola Platinija u posljednjim trenucima produžetaka. Nakon toga pojavili su se tek 2000. godine kada su također poraženi u polufinalu nakon što je Zidane zabio iz kontroverznog penala u zadnjim minutama produžetaka. Na sljedećem Euru bili su domaćini i izgubili finale od najvećeg iznenađenja turnira Grčke. Na prošlom Euru poraženi su u četvrtfinalu od Njemačke.

Nadimci: Os Navegadores, A seleccao das Quinas

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.