Raketa prije pet godina zabio gol karijere: Otkrio ide li na Euro s Hrvatskom i ostaje li u Barceloni!

Autor: N.M/Dnevno

 

Ivan Rakitić na današnji je dan, točnije večer postigao najveći i najvažniji gol u svojoj karijeri. Prije pet godina, 2015. u finalu Lige prvaka zatresao je mrežu Buffona u finalu protiv Juventusa u slavlju 3:1. Godinu dana prije, u ljeto 2014. je kao kapetan Seville i s trofejem Europa lige stigao u veliku Barcelonu na izričito traženje tadašnjeg trenera Blau grane Luisa Enriqeua i kao zamjena za ikonu Barcelone, Xavija. Odgovornost je bila enormno velika, očekivanja jednako takva. Zamjeniti Xavija svakome bi bilo izuzetno teško. No Rakitić je pokazao da to može. Sezonu jeodradio maestralno, no pred njim je bila večer iz snova, a svaka nova utakmica je bila veliko dokazivanje. Raketa je kao i mnogo puta dotada u sezoni našao svoje mjesto u veznoj liniji Barce zajedno s Busquetsom i Iniestom. Njega je u Barceloni  po samom dolasku  dopala zadaća da osim doprinosa u posjedu lopte, s poznatom tika-takom koja je u vrijeme Luisa Enriquea ipak postala malo drugačija i okomitija, pruži veliku pomoć u defenzivi tako što će zatvarati desnu stranu po kojoj u fazi napada svoju genijalnost pokazuje Lionel Messi. Jer Rakitić je slovio kao vrlo inteligentan i izdržljiv igrač u trkačkom smislu i razumjevanju same igre. Raketu i suigrače čekala je vrlo jaka vezna linija Stare dame, Pogba na vrhuncu moći, sadašnji igrač Barcelone i agresivni i neumorni Čileanac Arturo Vidal i talijanski reprezenativac Claudio Marchisio te kao dirigent i glava cijele vezne linije i igre torinske Stare Dame Andrea Pirlo. Doista vezna linija najveće moguće klase. No Barca je u taj susret ušla kao favorit isključivo zbog tada zastrašujućeg napadačkog terceta Messi, Luis Suarez i Neymar koji je do tog finala postigao 120 golova u svim natjecanjima.

Obje su momčadi u veliko finale ušle izrazito motivirane i sa oba osvojena domaća trofeja s kojima su obagatili svoje vitrine. Obje su momčadi jurile trostruku krunu. Za Katalonce utakmica nijemogla početi bolje, već u četvrtoj minuti dio tribine s navijačima Barcelone eksplodirao je od sreće. Raketa je lijevom nogom nakon sjajne kombinacije Albe i Inieste na asistenciju čarobnjaka Inieste loptu progurao ispod Buffona za vodstvo u finalu.

Juventus je u 55. minuti izjednačio na 1:1 no vrlo brzo novu prednost Barci u 68. minuti donosi  Luis Suarez. Točki na i iz kontre u sudačkoj nadoknadi kad je Juve krenuo potpuno otvorenog garda  po izjednačenje postavio je Neymar za petu i ujedno posljednju titulu prvaka Europe za Barcelonu. No našeg popularnog Raketu danas brinu druge stvari i pitanja a jednako tako i navijače Hrvatske reprezentacije. Već se dugo vremena govori o njegovom odlasku iz Barcelone, već je prodan na više adresa no i dalje je član Barcelone i to će po svemu sudeći ostati i iduće sezone. Sastao se s upravom Barcelone i dogovorio da ostaje na Camp Nouu. Ono što je još važnije jer  je i to postalo upitno nakon odgode ovoljetnog Eura. Rakitić očito još jednom dobro razmislio o svemu i ostao pri prvotnoj misli i odluci: igrat će na Euru 2021. godine i predvoditi Hrvatsku.

“Nema nikakve dvojbe. Kad sam rekao da želim razgovarati s izbornikom, rekao sam to zato što imam jako dobar odnos s njim, dobro se poznajemo, dobro se razumijemo, mislim da između nasuvijek mora biti neka komunikacija, otvoreni smo jedan prema drugome”- kazao je Rakitić u intervjuu za T portal.

Na pitanje jesu li u međuvremenu njih dvojica porazgovarali, odgovorio je: “Da, u kontaktu i razgovoru smo konstantno. O cjelokupnoj situaciji i svemu tome. Možda moj oproštaj bude tek 2024. godine. Nikad se ne zna. Još je puno utakmica pred nama. Raketa je dakle otvorio sve dvojbe koje su se nadvile oko daljnjeg nastavka njegove karijere a mi smo se prisjetili njegove čarobne berlinske noći.




 

Autor:N.M/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.