(VIDEO) PRVI PUTA U POVIJESTI KOŠARKE: Je li to Europa dobila prvog vladara NBA lige?

Autor: J.V.H.

Noćašnji okršaj košarkaške sadašnjosti i budućnosti u kojoj je LeBron James sa svojom momčadi nakon produžetka izborio pobjedu protiv sastava u kojem igra Luka Dončić. (119:110).

Obojica su, svatko za svoju momčad, odigrala vrhunske partije. LeBron je imao za njega klasičan dan u uredu u kojem je zabio 39 poena, ubacio 12 skokova i podijelio 16 lopti svojim suigračima.

S druge strane, Dončić je upisao svoj deseti triple-double učinak u karijeri. S učinkom od 31 poena, 13 skokova i 15 asistencijadošao je na treće mjesto vječne ljestvice najmlađih koji su stigli do 10. triple-doublea u karijeri. Slovenskom snajperistu trebalo je 76 NBA-nastupa da bi upisao deset trostruko-trostrukih partija.

Lakersi su izvukli produžetak zahvaljujući promašenom slobodnom bacanju Dwighta Powella koji je omogućio šansu gostima za izjednačenje u završnici regularnog tijeka utakmice. Tricu iz kuta pogodio je Danny Green omogućivši Lakersima novu priliku koju nisu propustili iskoristiti. Anthony Davis (31p, 8sk)započeo je produžetak uz dva zakucavanja, Mavsi su se približili na pet poena minusa nakon Dončićeve serije da bi ‘točku na i’ pobjede Lakersa postavio LeBron tricom preko slovenskog wunderkida. Kristaps Porzingis pridodao je 16 koševa i devet skokova za poražene Mavse.

Američki mediji već su se ranije raspisali o doprinosu Dončićeve igre podizanju kvalitete u čitavoj NBA ligi.

Dončić je prvi rookie nakon Michaela Jordana s prosjekom od najmane 21 koša, 6 skokova i 5 asistencija. Prije Air Jordana to je uspjelo još samo Oscaru Robertsonu.




Dončić je do čudesnog prosjeka došao sa samo 19 godina igrajući prosječno 32 minute po susretu. Nijedan teenager nije napravio u jednoj sezoni što je pošlo za rukom Luki. Prošle sezone je ponio krunu novaka sezone ali je jasno da klasom nadilazi spomenuto tituliranje, pa su ga mediji da bi dočarali veličinu ovog talenta prozvali novakom desetljeća. 

Nitko se od igrača iz tablice može mjeriti s Lukom po godištu obzirom na postignute rezultate, a nijedan statistički prikaz i onako ne uzima u obzir godište igrača. Pored toga što je kao novak nastupio najmlađi, njegov učinak je u samom vrhu, čime je postiguće koje je ostvario u prvoj NBA sezoni postigao još impresivnije.

Jedini košarkaši koji su tako mladi prešli brojku od 20 poena po utakmicu su Kevin Durant, Carmelo Anthony i Le bron James.

Da skratimo s brojevima, Kralj James je poslije utakmice bio kratak i jasan. Za njega je Luka američkim žargonom “bad mother f….r”, što bi značilo – Luka je sljedeći.

Rezultati:
Brooklyn-Houston 123:116
Chicago-Detroit 112:106
Indiana-Cleveland 102:95
Orlando-Milwaukee 91:123
Boston-New York 104:102
Dallas-Los Angeles Lakers 110:119/OT
Sacramento-Utah 102:101
Golden State-San Antonio 100:117

Autor:J.V.H.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.