Photo:Profimedia

PROTESTI U NORVEŠKOJ: Klubovi pozivaju na bojkot Svjetskog prvenstva u Kataru

Autor: GIŠ

Prošlog tjedna norveški drugoligaš Tromsø IL na svojim stranicama objavio je kako bojkotira Svjetsko prvenstvo u Kataru, a sve zbog grubog kršenja ljudskih prava tijekom izgradnje stadiona za to natjecanje.

Naime postoje dokazi kako je tijekom izgradnje poginulo dosta radnika, a sami uvjeti za rad su bili iscrpljujući uz vrlo niske standarde zaštite života i ljudi.

Tromsø je zatražio podršku Norveškog nogometnog saveza, ali je nije dobio, uz objašnjenje kako Norveška ima slab utjecaj na globalnoj sceni.

“Upozorenja i kritike očigledno nemaju nikakvog utjecaja, ovakvi postupci jače će odjeknuti u nogometnom svijetu”, poručili su iz kluba.

Ipak Tromsu su se u protestu priključili još neki norveški klubovi kao prvoligaši Strømsgodset, Viking i Odd, a očekuje se i potpora najvećeg kluba iz te zemlje Rosenborga.

“Smatramo kako nikome neće pomoć ako će bojkotirati samo Norveška. Umjesto toga, vjerujemo da trebamo utjecati na Katar, na njihov stav o ljudskim pravima”, napisao je u priopćenju predsjednik saveza, Terje Svendsen.

Kako će ova akcija odjeknuti van Norveške i hoće li se akciji priključiti i neki drugi klubovi iz Europe ostaje za vidjeti.




 

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.