Foto: GuliverImage/Marty Wheatley/Parsons Media

PROMIJENIO SPOL PA RAZBJESNIO RODITELJE MALIH SPORTAŠICA! Javila se i bivša ministrica, odjeknule njezine riječi

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Teme transrodnih muškaraca i žena nerijetko izazivaju prijepore na sportskoj sceni, a tako je i ovih dana u Velikoj Britaniji, gdje je odjeknuo slučaj neimenovane transrodne osobe koja je nakon promjene spola iz muškog u ženski dovela do bijesa roditelja malih sportašica koje se natječu u kriketu.

Transrodna žena se počela natjecati među njima, u priči koju je približio The Telegraph, a potom, više roditelja i trenera pobunilo se zbog toga što je u društvo njihove djece došla starija, već odrasla osoba koja je do promjene spola bila muškarac.

Britanski list spomenuo je da je u znak prosvjeda bilo slanja pisama koje upozoravaju na posljedice za male sportašice među kojima ima i 12-godišnjakinja. Između ostalog, u prigovorima se ističe da je “alarmantno za sigurnost sportašica da među njih dođe odrasla osoba kojoj su ostale tjelesne prednosti iz muškog puberteta, a sada igra u istoj ligi s djevojčicama”.

Upozoravaju na opasnost

Kako se dodaje u dijelu prigovora, transrodna kriketašica “udara lopticu jače nego itko drugi u ligi”, po riječima jednog trenera, dok je jedan roditelj istaknuo da je ova situacija “neprihvatljiva, neugodna i opasna”.

Transrodna kriketašica protiv koje su se pobunili roditelji i treneri dobila je zeleno svjetlo za igranje, no u međuvremenu, stigle su informacije da tamošnja organizacija koja brine za kriket razmatra moguće promjene svojih pravila za ovakve situacije.

Reagirala bivša ministrica

Među reakcijama na ovaj slučaj, snažno su odjeknule riječi donedavne ministrice Priti Patel, koja je bila zadužena za unutarnje poslove u vladi Borisa Johnsona. Kako je donio The Telegraph, nekadašnja ministrica, sada zastupnica konzervativaca u parlamentu, stala je na stranu roditelja i trenera.

“Sigurnost žena i djevojčica ne bi smjela biti dovedena u pitanje”, istaknula je Patel, smatrajući da je odluka da se transrodnoj kriketašici dozvoli igranje među mlađima bila “sramotna”, kako je opisala.







Kompleksnost ovog slučaja dočaravaju i riječi Fione McAnene, direktorice za sport organizacije naziva ‘Fair Play za žene’.

“Ova priča dirnula je ‘u žicu’ zbog utjecaja na djevojčice. Od žena se očekuje da otvore mjesto drugima, ali jasan problem sukoba između onog što želi transrodna sportašica i prava djevojčica na igru govori o tome da tu imamo problem koji se ne bi smio ignorirati”, kazala je McAnena.

Tema ostaje skliska i izaziva rasprave u svijetu sporta, kada god se pojavi slučaj poput onog koji je ovih dana aktualan u Velikoj Britaniji. Reakcije dolaze, a očekuje se da stigne i pravorijek što ubuduće treba napraviti u ovakvim situacijama…

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.