Guliver image

Preminuo jedan od najkontroverznijih sportaša u povijesti, za težak zločin nikad nije kažnjen

Autor: Ivor Krapac

Preminuo je OJ Simpson, poznati bivši američki sportaš, dugogodišnji uspješni igrač američkog nogometa, koji je kasnije postao poznat i kao filmska zvijezda, ali još više, pamti se zbog zločina u kojem je bio glavni lik na dobro praćenom suđenju u SAD-u, pod optužbom da je 1994. godine ubio svoju bivšu suprugu Nicole i čovjeka koji je bio s njom u tom trenutku, njezinog prijatelja Rona Goldmana.

Simpson je preminuo sa 76 godina nakon što se borio s rakom, a vijesti iz SAD-a govore da su u trenutku smrti uz njega bili njegovi najbliži, djeca i unuci. Za počinjenje dvostrukog ubojstva nije bio osuđen, iako je sud javnosti u velikoj mjeri vjerovao da je upravo on ubio Nicole i njezinog prijatelja, a takav sud javnosti traje i do danas.

Ubojstvo Nicole Brown Simpson i Rona Goldmana dogodilo se u lipnju 1994., a slijedilo je suđenje za vrijeme kojeg se OJ Simpson branio od optužbi okružen jakom ekipom odvjetnika. Sa suđenja je tada otišao kao slobodan čovjek, no pri kraju 2008. je ipak bio kažnjen na zatvorsku kaznu, s osudom na 33 godine, zbog predvođenja oružane pljačke kojom je kanio od jednog posrednika sportskih suvenira vratiti sebi svoje vrijedne uspomene iz karijere.

Kazna duga, ali izašao ranije

Kazna zbog te pljačke bila je duga, ali Simpson je iz zatvora izašao ranije, s odlukom za prijevremeno puštanje na slobodu 2017. godine. Nakon toga je živio kao slobodan čovjek, malo igrao golf, malo se javljao na nekadašnjem Twitteru, sada X-u, a znao je gostovati i u ‘podcastima’ kod ljudi koji su ga bili voljni ugostiti.
Kao sportaš, postao je poznat ponajprije igrajući za momčad Buffalo Billsa u NFL-u, a ranije, u sveučilišnoj karijeri i u dresu momčadi USC-a u Los Angelesu. Kasnije je kao glumac ostao upamćen po ulozi u serijalu filmova ‘Goli pištolj’, a u privatnom životu, Simpsona je do današnje vijesti o smrti ostala pratiti sjena zbog ubojstva nožem bivše supruge i njezinog prijatelja, za što nije bio osuđen, no s obzirom na to da ubojica nije otkriven niti do dan danas, gotovo 30 godina kasnije, većina sumnji i dalje je išla u njegovu smjeru.

Zbog ubojstva bivše supruge i njezinog prijatelja, obitelji ubijenih Nicole i Rona su Simpsona 1996. godine odvele pred sud u građanskom postupku, trudeći se da barem nekako odgovara za zločin nakon što je bio oslobođen na kraju krivičnog sudskog postupka. Na kraju suđenja u građanskoj parnici, obiteljima ubijenih je bilo dodijeljeno 33,5 milijuna američkih dolara odštete, a Simpson se potom na sve načine trudio izbjegavati plaćanje tog visokog iznosa.

Hrvatska priredila Srbinu ‘hladan tuš’, Milorad ne zaboravlja najveću pobjedu Dalića i Vatrenih
Utučeni otac pričao o velikom dugu

U svojem javnom istupu iz 2021. godine, otac ubijenog Rona Goldmana kazao je da je OJ Simpson platio samo 123 tisuće dolara od cjelokupnog iznosa, dodajući da je njegov dug zbog visokih kamata narastao sve do 96 milijuna dolara.

Prije i nakon boravka u zatvoru zbog predvođenja oružane pljačke, Simpson se za novac snalazio na razne načine, a jedan od njih bio je izdavanje knjige naziva: “Ako sam to napravio”, s podnaslovom: “Ispovijest ubojice”. Tema je bila dvostruko ubojstvo iz 1994. godine, u tajni koju OJ Simpson nije do kraja rasvijetlio, a sada ju je sa sobom i odnio s ovog svijeta.

Na suđenju za dvostruko ubojstvo, uspio se izvući jer je od zarade iz sportske karijere i iz filmova mogao financijski pokriti troškove odvjetničke ekipe, a pomogle su mu i pogreške tužitelja na suđenju.

Najviše se pamti traženje tužitelja da na sebe stavi rukavicu koja je bila pronađena kod ubojstva, pokazalo se da rukavica nije bila dovoljno velika za njegovu ruku, što je za porotu bio jedan od signala da možda ipak nije bio počinitelj zlodjela. Kao jaki argument na suđenju to je na putu svojeg klijenta do oslobađajuće presude istaknuo Simpsonov glavni odvjetnik, danas pokojni Johnnie Cochran, koji se tim suđenjem najviše proslavio…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.