fbpx
Screenshot/YouTube

PREDSJEDNIK SE KRVAV SRUŠIO NA TRIBINI, POGODILA GA STOLICA! Hrvatska je strepila od suspenzije zbog ove sramote!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Ne nalazi se hrvatska nogometna reprezentacija prvi puta u sličnoj situaciji kao sada, dva kola prije kraja kvalifikacija za svjetsku smotru u Kataru.

Navikli smo mi na sve, na dodatne kvalifikacije, na izravan plasman, pa i dvaput na potpunu eliminaciju, u kvalifikacijama za EP u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine, i deset godina kasnije kada nismo otišli na svjetsku smotru u Južnu Afriku.

Kao da uživamo u dramama. Mi ćemo se sad prisjetiti jedne drame koja je umalo Hrvatsku koštalo diskvalifikacije na nekoliko godina, zbog nereda navijača na utakmici gdje je Hrvatska slikovito, silovito, bolje reći nenormalno podbacila.

Kiks na Malti

Riječ je o kvalifikacijama za svjetsku smotru 2006. godine u Njemačkoj. Da, Hrvatska se direktno kvalificirala na to prvenstvo, vodio ju je Zlatko Kranjčar. No, u dramatičnim okolnostima.

Naime, Hrvatska je na degutantan način kiksala u Malti u predzadnjem kolu kvalifikacija, odigrala je tek 1-1 s ovom reprezentacijom koja se smatrala topovskim mesom. U zadnjem kolu Hrvatska je u Maksimiru čekala Švedsku. Znalo se unaprijed, ako Hrvatska nadvisi Maltu za direktan odlazak u Njemačku biti će dovoljan i bod protiv Šveda. U svakom drugom slučaju nužna je bila pobjeda. Jasno, računalo se na pobjedu protiv Malte kao na jutarnji doručak u hotelu, i na barem bod protiv Šveda. No, rasplet na Malti bio je nalik debaklu, ne samom terenu, nego i na tribinama.

Hrvatska je na Malti osvojila samo bod, pa se moralo dobiti Švede. I dobilo ih se. Čak je Cico Kranjčar nakon utakmice na Malti rekao:

„Meni je svejedno, ja ni ne znam igrati na bod, čak je i bolje ovako, da moramo dobiti”!

No, Cicine riječi su bile u sjedni od jednog velikog straha. Straha od izbacivanja Hrvatske iz svih natjecanja zbog nereda navijača koji su počinjeni za vrijeme ove utakmice. Da, u Hrvatskom nogometnom savezu su se ozbiljno počeli tresti od možebitne Fifine diskvalifikacije, jer su naši navijači na tribinama pripravili velike nerede, zapodjenuli su tučnjavu s policajcima kojima je došlo pojačanje, pa je sukob trajao nekoliko sati. Naposljetku je uhapšeno i smješteno u zatvor stotinjak hrvatskih navijača.
Jedan događaj opisuje sve! Tadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog sveza Vlatko Marković sjedio je u loži s čelnicima Malteškog saveza. Koji su ga pitali što se to događa…

Vlatko Marković je uzvratio:

„Ma ništa, to naši tako navijaju”, pokušavao je smiriti situaciju Marković.
Dok su ga čelnici domaćeg saveza gledali u čudu odjednom je doletjela stolica u glavu njihovog predsjednika. Koji se krvav izvalio na tlo.

Stolice su letjele na sve strane, neredi su počeli nakon što je Hrvatska petnaestak minuta prije kraja primila izjednačujući pogodak, vodeći je dao Niko Kranjčar. Najprije su hrvatski navijači počeli gađati pomoćnog suca, pa ono malo policajaca na stadionu, Kao su navijači bili premoćni tako su Hrvati i policajce izbacili sa svog sektora i počeli gađati malteške navijače na tribinama. Maltežani su počeli uzvraćati, bili su to obostrani juriši s puno stradalih.

Potom je uslijedio dolazak pojačanja malteške policije, ogrezle u brojnim sukobima s pijanim engleskim turistima. Oni su ispred sebe tukli sve što se miče, po leđima su dobili i tadašnji izbornik mlade hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić, njegov pomoćnik Aljoša Asanović, ali i neki novinari.

Najgore je prošao kamerman Hrvatske televizije kojeg su prebili do neprepoznatljivosti. Valjda reći da je malteška policija reagirala izuzetno neprofesionalno, pa su tako na čuđenje svih prisutnih počeli bačenim stolicama gađati hrvatske navijače. Bilo je tu i ratobornih navijača Malte, koji su se pridružili policiji u gađanju hrvatskih navijača stolicama.

Počelo je privođenje, uhapšeno je stotinjak hrvatskih navijača.
Kasnije su naši reprezentativci pričali što su čuli u svlačionici:

„Čuli smo krikove i zapomaganje naših navijača kada su ih policajci stepenicama vodili do zatvorskih vozila gdje su bili smješteni. Stadion je mali, s tankim zidovima, sve se čulo”, pričao je Niko Kranjčar.

Naposljetku, glavna tribina stadiona Ta Qali potpuno je demolirana, a na stadionu je ostao ležati velik broj ozlijeđenih ljudi, pa čak i u svečanoj loži.

Hrvatski nogometni savez na koncu je bio ipak samo novčano kažnjen, jer nije bio organizator utakmice. Stotinjak navijača koji su ostali po malteškim ćelijama platili su masne kazne, morali su priznati krivnju, tek potom su pušteni u Hrvatsku.

I onda, deset godina kasnije, Hrvatska je u kvalifikacijama za EP 2016. godine u Francuskoj opet gostovala u Malti. Odlučeno je i u Hrvatskom i u Malteškom nogometnom savezu da se ulaznice za hrvatske navijače neće prodavati. Ipak, na ovoj otočnoj državi osvanulo je nekoliko stotina hrvatskih navijača. Domogli su se ulaznica preko nekih znanaca iz La Valette, nereda na tribinama nije bilo, no noć prije utakmica zabilježen je jedan veliki sukob hrvatskih navijača s redarima iz disko-kluba. Koji su redom bili iz Srbije. Nešto Hrvata je uhićeno, naša momčad je drugi dan dobila utakmicu.

Incidenti na Malti te 2005. godine jedni su od najgorih što su pripravili naši navijači.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.