Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Uhićeni Boysi izašli pred suca, jedan poviknuo: ‘Plenkoviću, vadi nas van’

Autor: Dnevno.hr/KIR

Pred sudom u Ateni dva su posljednja dana davani iskazi vezani uz navijačke nerede koji su se dogodili u kolovozu ove godine. Prvog dana iskaze je dalo 40 BBB-a, a drugog dana njih 40. Izašli su pred sud nakon 119 dana pritvora, a prema optužnici ih se tereti za 11 prekršajnih i kaznenih djela.

————————————————————————————————————————————–

*12.10 – Završeno je davanje iskaza za danas, a trajalo je nešto manje od 4 sata. Sutra slijedi preispitivanje i davanje iskaza preostalih BBB-a, nakon čega će se podnijeti prijedlozi za ukidanje istražnog zatvora za sve, poručuje odvjetnik većine BBB-a Kaimenakis. Zatim bi se 15-ak dana kasnije trebala donijeti konačna odluka. U jednom trenutku dio BBB-a je nakon davanja iskaza pri izlasku iz sudnice povikao: ‘Plenkoviću, vadi nas van!’, navodi Večernji list koji prenosi i dio iskaza optuženika u kojem se tvrdi: “U Grčku smo došli organizirano. Sve je dogovoreno u Zagrebu, a komunikacija je išla preko aplikacija. Sa sobom nismo imali oružja, nikoga nismo ovdje došli ubiti.”

*10:30 – Podsjećamo, uhićene Boyse tereti se za izazivanja snažne eksplozije u blizini sportskog objekta prije utakmice, značajnog opskrbljivanja i posjedovanja eksplozivnih i zapaljivih tvari, teži oblik napada, teži oblik pokušaja i nanošenja opasnih tjelesnih ozljeda, teži oblik remećenja javnog reda i mira, teži oblik oštećenja tuđe imovine, nedozvoljeno nošenje oružja, nezakonito korištenje oružja, nedozvoljeno nošenje i korištenje pirotehnike te podmetanje požara. Riječ je redom o odredbama grčkog kaznenog zakona.

*9.30 – Hrvatski navijači stigli su na sud u Ateni. Odbacuju sve optužbe koje im se stavljaju na teret

“Za doma spremni”, vikali su pojedini uhićenici.

*8.45 – Večernji neslužbeno doznaje kako su pronađeni otisci prstiju na automobilima koji se dovode u vezu s hrvatskim navijačima koji su, u koloni tih vozila, stigli u Grčku u kolovozu.To je jedna od dokaza na kojem se temelje optužbe za udruživanje u zločinačku organizaciju.
*8.00 – Pred sud u Ateni izlaze 44 navijača Dinama koji su u pritvoru od kolovoza i nereda u kojima je smrtno stradao jedan navijač AEK-a. U Ateni je danas inače veliki štrajk u kojem prosvjeduju službe koje se bune protiv novog sustava oporezivanja. Među ostalima, prosvjeduju javne službe i prijevoznici.

——————————————————————————————————————————-
Dinamove navijače pritvorene u Grčkoj očekuju ispitivanja na sudu u Ateni u iduća tri dana, a prva skupina koja broji 40-ak pritvorenih jučer je dala svoje iskaze. Danas bi pred suca u Ateni trebala izaći nova 44 navijača koji su završili u pritvoru nakon smrti navijača AEK-a. Uhićeni BBB-i tako izlaze pred sud nakon 119 dana pritvora, a prema optužnici ih se tereti za 11 prekršajnih i kaznenih djela.

Zanimljiva izjava inače je stigla od odvjetnika uhićenih navijača Dinama koji se i dalje nalaze u pritvoru u Ateni. Athanasios Kaimenakis referirao se na nedavne izjave iz hrvatske Vlade u kojima se kaže kako bi moglo doći do dobrih vijesti, što je bila aluzija na moguće puštanje uhićenih iz pritvora.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Poruka odvjetnika

“Hrvatski premijer treba gledati svoja posla i ne komentirati suđenje u Grčkoj. Svojim izjavama nam samo može naštetiti. Grčko pravosuđe ne nezavisno i ne može politika donositi odluke oko toga. Ne znam odakle hrvatskoj Vladi informacije da će biti dobre vijesti za uhićene hrvatske državljane. To su izjave temeljene na rekla-kazala. Neka on radi svoj posao, a mi ćemo raditi naš posao. Za nas je bolje da on drži jezik za zubima”, prenosi odvjetnikove izjave 24 sata.

Nije na tome stao: “Hoće li izaći ili ne odlučit će grčki sud, a to neće biti ovih dana. Danas počinje saslušanja te se mi pripremamo za to. Svi moji klijenti su dobro te smo se dobro pripremili.”

Autor:Dnevno.hr/KIR
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.