foto:davor pongracic/arhiva cropix

Poznati Hrvat drmao nogometom, pa završio u zatvoru: Smislio trik i izbjegao rešetke

Autor: Andrija Kačić Karlin

Kroz povijest neovisnosti hrvatskog nogometa prošlo je mnogo zanimljivih likova. Mi ćemo se u našem feljtonu prisjetiti Josipa Šoića, nekadašnjeg predsjednika Dinama, ali i čelnika Hrvatskog nogometnog Saveza. Bio je direktor i vlasnik Komercijalne banke koja je neslavno propala i nakon čijeg su gašenja ostali dugački i neugodni sudski repovi.

Josip Šoić rođen je 15. rujna 1947. u Samoboru, a predsjednikom Dinama postao je 1991. godine, ali na toj poziciji održao se samo do kraja 1992. Zapravo, Josip Šoić bio je predsjednik Dinama kad se zvao HAŠK Građanski, te je na toj funkciji bježao preko ograde maksimirskog stadiona progonjen 1992. od Zdravka Mamića. Predsjednik Tuđman odlikovao ga je 1996. za osobite zasluge u gospodarstvu.

Dužnost predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, nakon više godina provedenih na mjestu dopredsjednika, Šoić je obnašao u razdoblju od 1996. do 1997. godine. Umro je 16. svibnja 2009. godine u 62. godini života.

Foto: Ronald Gorsic /CROPIX

Bio je i pritvoren

Naposljetku, da se prisjetimo, direktor Komercijalne banke Josip Šoić bio je 1999. šest mjeseci pritvoren, a sve je vrijeme proveo na bolničkom liječenju. Naime, samo dan prije nego što ga je istražni sudac trebao ispitati, zatražio je pomoć psihijatara bolnice u Vrapču. Mnogi su uvjereni da je simulirao bolest. Za stečaja Komercijalne banke otkrilo se da je velik dio poslovanja bio bez pokrića, da su davani veliki iznosi novca za sponzorstva i donacije, te da je najveći broj kredita s pravno dvojbenim jamstvima, banka dala poduzećima članova obitelji Šoić i njihovim prijateljima.

Specifičan odnos Josipa Šoića i izbornika nape nogometne reprezentacije Ćire Blaževića pokušati ćemo dočarati iz jedne neugodne situacije koja danas izgleda anegdotalno, ali u tadašnjem trenutku bila je veoma ozbiljna.

Citiramo Ćirine riječi: “Franjo Tuđman je bio ključ trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj, a objasnit ću i zašto. On me spasio od Josipa Šoića, predsjednika Saveza koji me htio smijeniti. U Splitu, u kvalifikacijama, sam izgubio četiri boda, 3-3 sa Slovencima i 1-1 s Dancima. I glasnogovornik nogometnog saveza Darko Tironi kuca na vrata i kaže: ‘Morate dati ostavku’. Zašto, kažem, ostavka se podnosi kada te igrači više ne slušaju. Pustite priče, otpočne Tironi, tako je odlučeno. Na vrhu Saveza. Ja sam ogorčen, tjeraju me jer mi je splitska bura zabila gol, u najgorem sam psihičkom stanju, kada zvoni telefon”.

foto damjan tadic/cropix

Tuđman zaprijetio Šoiću

Priča ima zanimljiv završetak. Ćiro je govorio: ”Slušam glas iz telefona, vele mi: Tuđman, traži da odmah dođete gore kod njega. I dođem ja odmah. I spraši on vatru na mene: Što je, podvili ste rep i bježite? Ne, predsjedniče, tjeraju me. Tko vas tjera? Šoić, predsjedniče., to sam odgovorio. Znao sam da me on buši.”
“Šoić je tada bio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, U međuvremenu je Tuđman nazvao Šoića i rekao mu – padne li Ćiri vlas s glave, ideš u zatvor, misliš da ne znam za tvoje bankarske marifetluke. Odlazim ja do Šoića, a on me čeka na trotoaru u Frankopanskoj ulici ispred svoje banke i viče: ‘Najveći treneru, majku im je*em, dušmani ti rade o glavi’.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.