Foto: Damir Krajac / CROPIX/BBB, Ilustracija

Poznati Hrvat (44) samo se srušio i umro u hotelu: Dinamo ga je avionom vratio kući

Autor: Andrija Kačić Karlin

Nekih događaja uistinu se teško i prisjetiti, napose kada je riječ o odlasku zauvijek prijatelja, rođaka, roditelja, kolege, supružnika. Život koji je satkan od trenutaka sreće i tuge ne daje nam priliku za disocijaciju teških trenutaka. Jer, kako zaboraviti kada ti naglo ode neko tako blizak i drag. Nemoć pred smrti je jedan od najbolnijih osjećaja svakog čovjeka. U feljtonu velikih sportskih ličnosti ima mjesta i za jednog novinara, dužnosnika…

Nerijetko se mi, već ostarjeli, sportski novinari sjetimo Darka Tironija. Tog svestranog pisca, urednika, sportskog djelatnika i kolege, koji nas je iznenada napustio 14. rujna 1999. godine. Srce je zatajilo, naglo i kobno odmah nakon utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka Manchester Uniteda i Dinama koja je završila bez pogodaka. Darko Tironi bio je na stadionu u Manchesteru, po službenoj dužnosti, izvještavao je za svoje Sportske novosti.

Zagrebački su nogometaši baš slavili veliki bod na Old Traffordu, gromkih 0:0 s jednom od najboljih momčadi ikada, protiv Manchester Uniteda koji je samo koji mjesec ranije povijesnim preokretom nadvisio Bayern u finalu Lige prvaka u Barceloni kad je dvama pogocima u sučevoj nadoknadi vremena preokrenuo rezultatski zaostatak i slavio s 2:1 podigavši pokal. A, slavili su i Dinamovi jer 0:0 protiv takvog suparnika, i to u njegovu domu, na samom startu Lige prvaka, odjeknulo je Europom… Dinamo je tada vodio Argentinac Osvaldo Ardilles.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX/Ilustracija, BBB

Umro u hotelu

Oni koji su bili s njime, a bio je tu i tadašnji hrvatski izbornik Ćiro Blažević, govorili su da je Darku bilo loše već u autobusu kojim je Dinamova slavljenička ekspedicija krenula sa stadiona. Čim je zakoračio prema hotelu, pao je obliven hladnim znojem. U to vrijeme supruga Dragica te sinovi Mislav i Hrvoje u Španskom su ne sluteći obiteljsku dramu preinačenu u tragediju sigurno još slavili veliki bod maksimirskih „plavih„. Unatoč liječničkoj hitnoj intervenciji nije mu bilo spasa. Imao je samo 44 godine.

Darko Tironi rođen je 15. listopada 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirao politologiju na Fakultetu političkih znanosti. Novinarstvom se počeo baviti 1979. u negdašnjoj SN reviji u kojoj nakon dvije godine postaje profesionalac i najviše je pratio nogomet. U jedinom hrvatskom športskom tjedniku proveo je 12 godina, a od 1991. glavni je urednik “Sportskih novosti”.

Izvješćivao je s tri svjetska nogometna prvenstva (Italija 1990., SAD 1994. i Francuska 1998.) i s dva europska (Njemačka 1988. i Engleska 1996.). Sudjelovao je u razdruživanju Hrvatskog nogometnog saveza od saveza bivše države, kao i u stvaranju hrvatske nogometne kuće. Bio je član Izvršnog odbora HNS-a u dva mandata i višegodišnji glasnogovornik HNS-a, a na toj ga je dužnosti zatekla i prerana smrt.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Silno je volio reprezentaciju

Jedan je od idejnih tvoraca prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije, protiv Sjedinjenih Američkih Država tog čuvenog 17. listopada 1999. godine. Kao glasnogovornik Saveza sjajno je odradio kampanju na svjetskoj smotri u Francuskoj 1998. godine. Iako je istovremeno bio zaposlen u Sportskim novostima kao urednik imao je bezgranično povjerenje izbornika, igrača i djelatnika HNS-a, a i novinari koji su bili „konkurenciji„ novini za koju je radio nisu bili nezadovoljni. Posjedovao je istančan osjećaj za pravičnost, znajući da će uspjeh nacionalne momčadi biti „uspjeh svih nas„.
Zaista je silno volio Hrvatsku, republiku i reprezentaciju. Bio je Dinamovac, ali nije dao protiv Hajduka. U teškim danima borbe za hrvatsku neovisnost, kada je počela agresija na našu domovinu bio je među osnivačima Sportske čete, dapače i član Zagrebačkog kriznog stožera,. što ne čudi s obzirom na mandat u Gradskoj skupštini. Na sastanak redakcijskog kolegija u devet sati nerijetko je dolazio u vojničkoj uniformi i čizmama, neispavan poslije noćnog dežurstva. Osobito je angažiran bio u pregovaračkoj misiji s predstavnicima zloglasne JNA.

Za svoj dugogodišnji novinarski rad i doprinos u stvaranju Hrvatskog nogometnog saveza dobio je brojna priznanja, a odlukom hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana 1995. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara. Nositelj je i Spomenice Domovinskog rata i prvi dobitnik nagrade “Urednik godine” Hrvatskog zbora sportskih novinara 1997. godine.

Čuvenog Hrvata zaboljela velika nepravda: ‘Najteže mi je to bilo probaviti’
Mnoge njegove reportaže zauvijek su zapamćene. Autoru ovoga teksta usjekla se u memorija reportaža koju je Darko Tironi sam osmisliio. Naime, on se sam prijavio tijekom prijelaznog roka kao nogometaš, a kako je Borac iz Banja Luke tada vodio Josip Kuže u dogovoru s njime došao je na probu s još nekih desetak nogometaša.

Kao prikriveni nogometaš, zapravo novinar, sjajno je opisao atmosferu u svlačionici, opisujući kako izgleda to iščekivanje, sve zakulisne radnje, zavist, zlobu, ali i ohrabrenja. Nitko ga nije „provalio„, a tekst je bio za polizati prste. Odradio je i trening kao potencijalno pojačanje, čak su mu rekli da je bio – dobar. Vrijedan, jedinstven, uvijek nadahnut i raspoložen Darko Tironi cijeloj plejadi sportskih novinara ostao je u krasnom sjećanju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.