Screenshot/YouTube

Poznata sportašica žurno se udala da bi se spasila, a onda je ‘zaglavila’ kao sluškinja

Autor: Andrija Kačić Karlin

Agnes Keleti je preživjela holokaust, proživjela je i rušenje komunizma u rodnoj Mađarskoj, te tijekom karijere osvojila nevjerojatnih deset olimpijskih medalja! Ona je najstarija živuća olimpijska pobjednica i osvajačica medalja, a 9. siječnja 2021. navršila je 100. rođendan. I danas živi u Izraelu. Ona je tema našeg feljtona…

Agnes je postala zvijezda gimnastičarka u mladosti, osvojivši državno prvenstvo i sudjelujući na zloglasnoj Olimpijadi 1936. u Berlinu. S izbijanjem Drugog svjetskog rata, Keleti je uspjela preživjeti skrivajući svoj židovski identitet i pronašla posao sluškinje u malom selu. Njezin otac i ostali članovi obitelji ubijeni su u Auschwitzu.

Nakon rata, Agnes je nastavila karijeru i ostvarila svoj pravi atletski proboj. Do Olimpijade u Helsinkiju 1952. godine imala je 31 godinu, gdje je osvojila četiri medalje, uključujući zlato u vježbi na parteru. Olimpijada u Melburnu 1956. godine ponudila je priliku da zauvijek napusti Mađarsku, a ona je, zajedno s ostalim mađarskim sportašima, utočište pronašla u Australiji.

Žurno se udala

Godinu dana kasnije napustila je Australiju i otišla u Izrael gdje je postala zvijezda. Keleti je skupila, više olimpijskih medalja od Usaina Bolta! Njena životna priča je i upozoravajuća i nadahnjujuća. Keleti se smatrala velikim favoritom za Mađarsku na Olimpijskim igrama 1940. godine, ali eskalacija Drugog svjetskog rata otkazala je i Igre 1940. i 1944. godine.

Izbačena je iz svog gimnastičkog kluba 1941. godine jer nije bila Arijevka. Keleti je bila prisiljena skrivati se kako bi preživjela rat. Budući da je čula glasine da se udate žene ne odvode u radne logore, žurno se udala za Istvána Sárkánya 1944. Sárkány je bio mađarski gimnastičar iz 1930-ih koji je osvojio nacionalne naslove i sudjelovao na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. Razveli su se 1950. godine.

Keleti je preživjela rat tako što je kupila i koristila identifikacijski dokument kršćanske djevojke i radila kao sluškinja u malom selu. Njezina majka i sestra su se sakrile i spašene su pomoću švicarskih zaštitnih dokumenata koje je izdao diplomat Carl Lutz, a moguće i švedski diplomat Raoul Wallenberg. Njenog oca i ostale rođake nacisti su ubili plinom u koncentracijskom logoru Auschwitz.
Nemiri u Hercegovini ne staju: Podijeljeni grad živi u strahu od sukoba

Skrivala se

Uspjela je preživjeti holokaust skrivajući se u mađarskom selu. U zimu 1944. godine tijekom opsade Budimpešte od strane sovjetskih snaga pred kraj Drugog svjetskog rata, Agnes Keleti bi ujutro pokupila tijela onih koji su umrli i stavljala ih u masovnu grobnicu. Na Ljetnim olimpijskim igrama 1956. u Melbourneu, Keleti je osvojio šest medalja, uključujući zlatne medalje u tri od četiri finala pojedinačnih disciplina: parter, šipke i greda, te se plasirala na drugo mjesto u višeboju.
Bila je najuspješnija sportašica na ovim igrama. Mađarska reprezentacija zauzela je prvo mjesto u natjecanju na prijenosnim spravama i drugo u ekipnom natjecanju. Sa svojih 35 godina Keleti je postala najstarija gimnastičarka koja je ikada osvojila zlato. Sovjetski Savez je napao Mađarsku tijekom Olimpijskih igara 1956. godije. Agnes Keleti je zajedno s još 44 sportaša iz mađarske delegacije odlučila ostati u Australiji i dobila politički azil. Postala je trenerica australskih gimnastičarki.

Keleti je emigrirala u Izrael 1957., a dovela je iz Mađarske svoju majku i sestru, da bi se 1959. udala se za mađarskog učitelja tjelesnog odgoja Roberta Biroa. Njega je upoznala u Izraelu i dobili su dva sina, Daniela i Rafaela. Još je živa, ima 103 godine, nadahnjujuća priča koje se rado sjetimo povodom Olimpijskih igara…

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.