Potresna ispovijest legende koja je oduševljavala Jugoslaviju: ‘Izbacili su me na ulicu’

Autor: Dnevno.hr/K.I.

Sjećate se Predraga Pašića? Nekadašnji legendarni nogometaš Sarajeva tresao je mreže diljem bivše Jugoslavije tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, da bi 2020. godine završio na ulici. Razlog? Sudski postupak, koji je kako kaže, odrađen njemu iza leđa.

Naime, danas 65-godišnji Pašić je prije više od 30 godina dobio na korištenje umjetničku galeriju u vlasništvu Moše Isaka Alkalaja koji je Sarajevo napustio tijekom Drugog svjetskog rata. Sudski je postupak pokrenula sarajevska Općina Centar, a cijeli je proces vođen u tajnosti, kako je otkrio sam Pašić u razgovoru za ‘Glas Srpske’.


“Tu galeriju mi je grad dodijelio u posjed, a ne u vlasništvo, i ja sam ga više od 30 godina savjesno koristio. Bilo je to 1985. godine kada je Sarajevo osvojilo naslov prvaka Jugoslavije i kada su me htjeli svi iz ‘velike četvorke’. Sarajevo nije imalo novca da me zadrži pa su pronašli tu mogućnost da me zadrže”, otkrio je Pašić.

Pozadina priče

Onda je otkrio što se zapravo dogodilo, gdje je krenulo po zlu.

“Oni su bacili oko na taj prostor, vjerojatno po nalogu nekog tajkuna. U svemu tome je Alkalaj brisan kao vlasnik, a prema nekom novom zakonu, svi prostori bez vlasnika prelaze u ruke općine”, dodaje Pašić, koji je potom sudu pokazao sve relevantne dokaze da se prostor i dalje vodi na Alkalaja kao vlasnika.

Galerija je vraćena u njegovo vlasništvo, a bivši nogometaš Stuttgarta i TSV Münchena ju je nastavio koristiti. Ali ne zadugo.

Svećenik zapalio bivšu Jugoslaviju: ‘Ne može biti moja reprezentacija gdje se psuje majka četnička’
“U lažnom postupku, bez mog znanja, s lažnim dokazima i argumentima, doneseno je riješenje da taj prostor pripada Općini Centar. Još su me tražili stanarinu za posljednjih pet godina bez dokaza. Rekli su da sam dužan 186.000 konvertibilnih maraka. Ponavljam, bez ikakvog ugovora, računa, opomene. Da bi sve naplatili oduzeli su mi stan koji sam kupio vlastitim novcem nakon rata i sa suprugom moram na ulicu”, objasnio je očajni Pašić.

Autor:Dnevno.hr/K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.