Foto: Damir Krajac / CROPIX

Postoji Dalićeva strana za koju je malo tko znao, a mogli biste ga gledati potpuno drugim očima

Autor: Bruno Herljević

Legendarni, veliki, jedinstveni, Rocket Man Elton John, pjevao je još davne 1976. godine da je riječ “oprosti” najteža riječ. “Oh it seems to me, that sorry seems to be the hardest word”, stih je to iz istoimene, tužne, ljubavne pjesme i uistinu tako i jest. Reći oprosti uistinu je teško jer znaš da si pogriješio, priznaješ poraz ili priznaješ da si u krivu. Eto, oprostite vi sada nama, pogriješili smo nedavno kada smo, gledajući ovako retrospektivno, nekako naivno pisali o nagloj promjeni karaktera Zlatka Dalića.

Naglašavali smo tada kako je Dalić ranije bio veoma pasivan, odmjeren, staložen u razgovoru s medijima, kako nije javno prozivao igrače, komentirao pogreške i da im je previše tolerirao, da je stalno isticao da je najvažnija ta “skromnost i poniznost”, kao i da je igrao samo na kartu populizma, ugađao svima, uživao u popularnosti i miljeništvu naroda (tu smo, eto, svakako bili u pravu) i primijetili smo da se taj Dalićev karakter naglo počeo mijenjati posebice nakon brončane medalje u Kataru prošle godine.

Posebice kada bi izlazio pred medije, Dalić je djelovao potpuno drugačije, osokoljeno, čak na momente i bahato. Počeo je kritizirati igrače, poput recimo Andreja Kramarića zbog nedodavanja Ivanu Perišiću u izglednoj gol-šansi, a isto tako bilo je i odveć “neskromnih i neponiznih” podbadanja protivnika.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Komentiranje igrača

Uoči kvalifikacijske utakmice s Turskom ranije ove godine, Dalić je ovako komentirao pitanje je li Hrvatska izgubila energiju kao momčad. “Nismo gubili energiju, samo smo imali dosta problema, odnosno naši igrači u klubovima… Mi imamo mladih igrača, a dokaz tome su stoperi koji imaju 21 godinu, a standardni su. Dolaze i Sosa i još neki mlađi igrači tako da imamo potencijala kao i uvijek. Teško je stalno proizvoditi nove igrače, nas je tri i pol milijuna, vas u Turskoj je 85 i to je velika razlika. Bursa ima tri milijuna stanovnika, a nas je tri i pol, a mi smo treći i drugi na svijetu. Vi se pitajte kako”, komentirao je pomalo cinično Dalić na konferenciji za medije početkom godine.

“Moj dojam je da se trebalo odigrati bolje na toj poziciji napadača, dati novi gol i završiti utakmicu, ne šut s 25 metara lijevom nogom, to nije bilo rezonski i to je problem”, bio je to komentar Zlatka Dalića na promašaj i lošu odluku Andreja Kramarića da šutira iz teže pozicije umjesto da proigra suigrača koji je bio u boljoj poziciji.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Cirkus s Livajom

Bilo je još zanimljivih situacija u kojima se Dalić ponio dosta hladno, ona s Markom Livajom i “vređaonicom” u Rijeci recimo, u kojoj je Dalić odigrao najpasivniju moguću ulogu i amnestirao se od bilo kakve konkretne i stamene odluke. Pustio je stvari da idu, nije zaštitio Livaju, nije niti probao, poslao je medijima birokratski proglas, i izuzeo se od bilo kakvih pitanja i komentiranja situacije. Situacije koju je morao komentirati, situacije u kojoj je morao upravo on, a ne suigrači ili bilo tko drugi, reagirati. Pa makar prekinuti trening i potapšati Livaju po leđima, da to svi vide. I još je, kakti, u strahu od kazne nadležnih institucija, hladnokrvno otpisao Livaju za utakmicu na Rujevici, da ne bi bilo dodatnih uvreda upućenih igraču Hajduka i da zbog toga Hrvatska na upadne u probleme.

Ništa bolje nije odradio i Livajin oproštaj iz reprezentacije. Prema pisanjima nekih domaćih medija njih se dvojica navodno uopće nisu čuli svo to vrijeme, to jest Livaja mu se nije htio javiti i potom se hajdukovac iznenada uoči velika reprezentacijske akcije oprašta. Dalić je njegov odlazak komentirao kao da on nema apsolutno nikakve krivice u tome što je Livaja otišao. “Žao mi je što se dogodilo ovo s Livajom. Poslao sam mu poruku prije okupljanja, zvao sam ga, nije mi se javio, ne znam zbog čega. Ne vjerujem da je razlog za odlazak iz reprezentacije par povika s tribina, onda ne bi nitko igrao za reprezentaciju. Žao mi je jer je otišao. Možda bismo s njim osvojili Ligu nacija”, rekao je Dalić za Dnevnik Nove TV.
Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše

Dalić možda misli da nema, ali itekako ima veze s odlaskom Livaje jer apsolutno ničime nije javno zaštitio igrača, odnosno, svoju “obitelj”. Važno je naglasiti ovo “javno”, privatno u ovom slučaju nije bitno, jer Livaji je najvažnije da ga se u tom trenutku obrani u javnosti i da reprezentacija, odnosno “obitelj” stane iza njega, osim ako on ipak nije dio te obitelji u koju se “teško ulazi i još teže izlazi”. E sada, da bi se Livaju moglo braniti u javnosti morao bi se iskazati stav i pravi karakter, i moralo bi se izaći iz populističke zone komfora, dakle Dalić bi se morao izložiti potencijalnoj kritici jednog dijela navijača i medija. Potencijalnoj kažemo, jer ne znamo bi li ga uopće itko kritizirao zbog zaštite svog igrača. Ali ipak je odlučio da neće to napraviti i de facto je zaštitio samo sebe i svoju reputaciju, do koje mu, mislilo se zbog te silne skromnosti i poniznosti, nije toliko stalo, ali pokazalo se na kraju da jest. Kasnije ćete vidjeti zašto je baš to bitno. No, hajmo dalje.
Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

Obračun s novinarima i komentiranje drugih

Dalić je prije manje od godinu dana, valjda po prvi put otkako je izbornik, napao novinare jer, pazite sada, objavljuju navodni sastav koji će on koristiti. “Mislim da to nije lijepo i nije u redu, mi nikad ne možemo doznati sastav ekipe do sat i pol prije utakmice, a mi se natječemo u Hrvatskoj tko će prije objaviti tko igra, a tko ne igra… Okrećemo stotine brojeva telefona da bismo saznali nešto… Ja to ne podržavam, mislim da nije posao novinara da javite tko igra, a tko ne igra, vaš posao je da komentirate kako treniramo, kako igramo, a ne da se natječete tko će prvi objaviti sastav Hrvatske i da ga protivnik sazna dva dana prije, ali ja to ne mogu promijeniti. Neka rade što misle da je najbolje, to je vaš posao, ja tu ne mogu ništa, samo kažem da ja saznam sastav protivnika sat i pol prije utakmice”, rekao je to Dalić, kojemu bi netko od bliskih suradnika mogao došapnuti da je “mogući sastav” sasvim uobičajena praksa u medijima, kao i na stranicama koje prate nogometnu statistiku i analitiku i da ovo nije nikakav atak na reprezentaciju, odnosno da nitko njemu ne želi loše. To je novinarski posao, novinarski posao nije odrađivanje PR-a njemu i reprezentaciji, ne svodi se na hvalisanje rezultatima, ublažavanjem štete i tapšanje po leđima. No, Dalić ima evidentan problem s medijima za koji malo tko ili nitko ne zna. No, do toga ćemo doći.

Nije se susprezao Dalić niti kod komentiranja HNL-a, pa čak i nekih transfera. “Velika šteta je što ništa ne možemo napraviti u Europi. HNL je kvalitetna liga, ali čim iskoračimo u Europu, mi smo nigdje. Osim Dinama, koji će igrati u Konferencijskoj ligi, sve ostalo je loše. Cipar je bolji od nas. Nedostaje nam europski iskorak. Govorimo o vrhunskim igračima, vrhunskoj ligi, a ispadamo od Malte, Cipra i takvih stvari, to je šteta”, izjavio je Dalić to o HNL-u, ali uoči debakla protiv “velesila” Walesa i Turske.

Komentirao je i Frigana, koji je iz Rijeke otišao u Westerlo za 5.5 milijuna eura i napunio više od polovice Rijekina godišnjeg budžeta. “Frigan je imao sjajnu sezonu, ali možda nije trebao otići u taj klub jer nije u vrhu niti stalno igra napadački nogomet, što njemu treba”, rekao je Dalić za Frigana, koji je nakratko upao u “obitelj”, a onda brzinom svjetlosti nestao iz nje, ali je ujedno kritizirao, indirektno, odluku Rijeke da ga baš tamo proda, jer trebalo se misliti i na reprezentaciju.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Pravi Dalić

Naivno smo, veoma naivno, zaključili da je sjajno što je Dalić tako naglo izgradio novi karakter i očvrsnuo malo gard. Što je ostavio nakratko populističku spiku i poteze sa strane, i počeo “udarati” žešće po svima. Međutim, kod jednog smo sitnog detalja bili u krivu i zbog toga žalimo najviše.

Rezoniranje da je Dalić naglo stvorio karakter, jači i moćniji, stroži, discipliniraniji, bilo je pogrešno. Potpuno pogrešno jer Dalić nije naglo stvorio novi karakter, već ga je samo godinama vrlo vješto skrivao, jahao na valu populizma stvorenog 2018. godine, i zatomio neke karakterne crte, koje možda i nije trebao. Mislili smo još naivno, eto, da je Dalić možda malo zaoštrio retoriku jer je u reprezentaciji sve više mlađih kojima treba “čvrsta ruka”, ili naglo želi graditi novi imidž “tough guya”… Što možda i je istina, a možda i nije, ali u suštini nebitno je.

E onda smo prije nekoliko dana pogledali podcast Marija Stanića, (Ne)uspjeh prvaka, u kojem je gostovao upravo Dalić. Dalić se vrlo, ali baš vrlo, rijetko pojavljuje u medijima u ovako pomalo neformalnom izdanju, a vidjeli smo sada i zašto. Bio je to, činilo nam se, vrlo iskren, ali nimalo skroman i nimalo ponizan intervju za nekoga tko non-stop u medijima ističe da se kroz život mora “skromno i ponizno” i traži da se tom krilaticom vode svi njegovi igrači.

Eksplozivna 2008. godina

Naglasit ćemo odmah, ne kažemo da je u tome bilo što loše ili da nešto ne valja s tim Dalićevim karakterom i stavovima koje je pokazao kod Stanića, dapače, lijepo je vidjeti izbornika u njegovu prirodnom izdanju, ali zanimljivo je da je u izdanju kod Marija Stanića njegov karakter bio gotovo pa dijametralno suprotan izdanjima koje je prezentirao javnosti svih ovih godina. Barem mi to tako vidimo. U posljednjih godinu dana dobili smo, izgleda, tek mali teaser “pravog Dalića, ali podcast kod Stanića obilovao je svježim primjerima.

Doznali smo, to jest podsjeća nas se, da je Dalić svojevremeno, dok je vodio NK Rijeku tamo otišao uz popriličnu eksploziju, da se verbalno obračunavao s medijima, da je bio izrazito aktivan i nadobudan u vođenju utakmice, što danas ne pokazuje tijekom utakmica, pa da se onda i na jednako bombastičan način razišao s klubom. Dalić je nakon solidne sezone u kojoj se nije plasirao u Kup UEFA, što se očekivalo, već je završio u Intertoto kupu iz kojeg je ispao od Makedonaca. Nakon toga je dobio otkaz i to mu je teško palo.

“Koja je moja krivica? Valjda to što je u mom mandatu napravljen najveći transfer u povijesti kluba, što je Anas Sharbini dva milijuna eura vrijedniji nego kad sam došao, što sam promovirao niz mladih igrača”, govorio je tako Dalić 2008. godine nakon otkaza, a vidljivo je da to nije diskurs kojim se koristi i danas.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše

Zamjerili mu se mediji

Naglasio je pak sada kod Stanića, njegove riječi ne naše, da je “uživao u pažnji medija, da je tada volio da se o njemu piše i da mu je godilo to da bude u centru pažnje, da ga svi prate”.  A onda su mu se ti isti mediji zamjerili pisavši o njemu negativno kada je odlazio iz kluba i tu im je zamjerio jer, kako je i sam kazao, nije mogao dobiti bitku u prepiranju s njima. “Rekao mi je Ćiro da je bolje da novinar pobjede s 1:0, nego ja s 10:9. Ja sam išao na ovu drugu varijantu i razvalili su me bili. Ja sam postao lopov, neznalica, ovo ono, najgori na svijetu, uništavali su me, deset dana su me uništavali”, rekao je Dalić u podcastu. Priča i kako mu je cijeli taj medijski cirkus jako teško pao, da ga je “to ubilo” i da je samo tražio način da pobjegne iz Hrvatske.

Pobjegao je u Dinamo Tiranu. “To mi je bio spas da se maknem od tih naših medija. Ja sam bio kriv jer sam bio bahat i bezobrazan i nisam se znao ponašati i vjerojatno sam to i zaslužio. To mi je bila škola”, zaključio je tako Dalić.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

‘Lisica’

Potom je uslijedila priča o tome kako je dospio u Saudijsku Arabiju i kako se tamo probio do najvećih klubova, kako su ga vlasnici klubova cijenili, uvažavali, kako im se prilagodio i kako je postao jedna od većih faca u njihovu nogometu. Doznali smo nekoliko puta kroz podcast da je igrao finale i polufinale azijske Lige prvaka s dvama klubovima koje je vodio Al-Hilalom i Al Ainom, odnosno, kako je naglasio on sam, s “arapskom Barcelonom i Real Madridom”. I to dva puta uz naglasak da ljudi ne znaju koliko je to zapravo teško i koliko se podcjenjuje.

Pojasnio je i da je on otvorio vrata svim našim trenerima u arapskim zemljama, da ih je nakon njega došlo tamo stotinu i da je “upravo on svima bio preporuka”, a Stanić ga je podsjetio da su mu tamo dali i nadimak “Lisica”. “Je je bio je taj nadimak, nisam ispitivao zašto puno, kao ono da sam bio mudar jer sam uspio sve to skupiti, opstati i voditi. Je, bilo je to da”, pojasnio je Dalić Staniću odakle, dosad nepoznati, nadimak.

Nakon priče o Saudijskoj Arabiju došao je do reprezentacije. Naglasio je kako je taman u to vrijeme imao izdašnu ponudu iz SA i bio na vagi da prihvati i vrati se, odbio je i onda dobio poziv reprezentacije. Dalić je nakon kratkog uvoda o tome kako je preuzeo reprezentaciju i uspio ih osoviti na noge, konstatirao da mu nikako nije jasno zašto još netko sumnja u njega i njegovu ekipu.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše

Sumnja, propali novinari, i medalje

“Ovo nema nitko na svijetu, osvojiti tri medalje u pet godina. Mi toga nismo svjesni, mi stalno sumnjamo, meni je smiješno kad netko sumnja nakon tri medalje koje sam osvojio. Hrvatska je zadnje dvije godine izgubila dvije utakmice, to nema nitko… Ne volim kad nas netko drugi čini malima, poput FIFA-e i UEFA-e. Ja nas činim velikima, ja te igrače sokolim, vjerujem im i oni meni… Bilo je nakon Rusije, da sam ja dobio ekipu i to je bila ekipa koju je netko drugi složio, ali Katar, tu je bilo 18 novih igrača i mi treći na svijetu, a bila je smjena generacija, smjena svega, Euro, korona”, priča Dalić o svom uspjehu.

Naglašava on i kako i dalje ima motiva i da je, eto, nedavno opet imao raznih ponuda reprezentacija i klubova, ali da je on to sve odbio. Stanić je potom pitao Dalića kako kontrolira svoj ego, inače riječ ego na latinskom znači “ja”, a Dalić, ništa ne sugeriramo, često koristi baš tu zamjenicu. “Ja sam na svojim greškama učio na vrijeme, ja poštujem i cijenim sve oko sebe, bez toga ne ide, moj je respekt prema kolegama, medijima, prema svakome ogroman i u pet i pol godina ja se nisam posvadio ni sa kime, nisam rekao ružnu riječ, nisam ništa negativno komentirao, nisam rekao ništa loše ni o kome, a bilo je svega i svačega. Nikad nisam ušao u sukob… Izbjegavam konflikte, kad neko baci kost nikad ne reagiram, ako reagiram to znači da je onaj tko je bacio kost uspio”, priča sv. Dalić, pa nastavlja s, recimo, nešto negativnijim komentarima na račun medija.

“Reprezentacija je u nedjelju, ja u ponedjeljak odradim medije i mene nema tri mjeseca. Ja ne moram komentirati svaki gol svaku akciju, meni to ne treba, ja sam si napravio u ovih pet godina da mogu tako živjeti. Da ja sad nekom dokazujem da sad objašnjavam da mi neko kaže da sam srećković nakon tri medalje i pet i pol godina ovog što ja imam, da ja sad nekim medijima ili novinarima koji su propali u svojoj karijeri i završili na nekim malim portalićima, da bi ja sad objašnjavao njima i odgovarao im tko sam ja, što sam ja”, skromno reče Dalić, kojemu novinari u njegovoj karijeri apsolutno ne trebaju, dakako osim ako ne pišu isključivo afirmativno.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

‘Sve odluke koje sam donio bile su pravilne’

Bilo je dosta kritika i na račun njegova stožera o čemu smo i mi pisali nedavno, i pitali se koja je njihova uloga u cijeloj priči s obzirom da ih većina nema nikakvog iskustva u menadžmentu i trenerskom poslu. Dalić ih je nahvalio, pritom opet ne pojasnivši što oni rade, ali je naglasio da će što više ljudi poput njih involvirati u sustav. “Bilo je kritika, oni su opravdali status. Ja trebam ljude koji su bili unutra, meni trebaju ti ljudi, ja ih tražim da mi kažu što oni vide, a ja donosim odluke. Ja kad se okrenem za vrijeme utakmice i vidim ih na klupi, ja se osjećam jači”, objašnjava.

Dalić je na kraju govorio o svojim odlukama kao izbornika na klupi reprezentacije. “Ja sam donio jako puno odluka i rezultati govore da je svaka moja odluka, svaki moj popis, svaka moja taktika, svaki moj izbor igrača bio pravilan. Tu je točka, tu nema priče oko toga. Mjerilo je rezultat. Ja sam ga napravio”, kaže rezolutno nepogrešivi izbornik Dalić, pa onda par dana kasnije ipak priznaje javno, nakon debakla od Turske i Walesa, da je on krivac za loše rezultate. Kako je došlo do loših rezultata, pitate li se? Pa vjerojatno su, eto po prvi put, donesene neke loše odluke. Ne znamo.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Nekih igrača nema zbog medija

Dotakao se i toga zašto poziva tako mali broj igrača na okupljanja, a razlog su, vjerovali ili ne, mediji koji “rade revoluciju kada se nekog otpiše” i bojazan da ne povrijedi igrača jer mu je teško palo kada je nekima morao saopćiti da ne mogu ići na prvenstvo. I za kraj, možda i najjače od svega, dodatno je istakao da nikada nikome neće zatvoriti vrata reprezentacije, kao i da u reprezentaciju neće nitko upasti preko medija.

“Svak sebi otvara i zatvara vrata reprezentacije. Igrači znaju da se ne upada u reprezentaciju preko medija, ja medije ne pratim, ne čitam, minimalno samo ono što moram, mediji su najveći problem. Ali ja kada vidim da mediji nekog forsiraju, on je kod mene prekrižen, ja ga ne gledam više, mene to ne zanima, to nije način. Nekoliko igrača ja ne zovem u reprezentaciju, možda bi mogli biti tu, ali oni znaju zašto nisu tu, ni za koga ja nisam kriv. Svi oni znaju što su govorili i pričali, ako si u reprezentaciji onda moraš biti dio tog tima. Meni trebaju ljudi koji će stati iza mojih leđa i sama se pravi selekcija, svi koji su otpali otpali su jer su oni krivci, a ne ja”, zaključio je, nimalo skromno i ponizno, Dalić, koji ne prati medije, ali ipak prati da zna koga sigurno neće zvati. Dakle, mediji dragi, sve je jasno, ako želite ukazati da je neki igrač dobar i da sjajno igra, nemojte pisati o njemu, već o svima osim o njemu. Inače, taj može zaboraviti na reprezentacijsku karijeru, ako smo dobro shvatili.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše

Sada sve ima nekog smisla

Za kraj, još jednom ćemo naglasiti, mi nemamo apsolutno ništa protiv ovakvog Dalića, ovakvih otvorenih i neskromnih izjava. Pa živjeli smo u eri Ćire Blaževića, čovjeka koji je imao nadimak “trener svih trenera”, koji je bio sve, ali skroman i ponizan nije, koji se dičio svojim postignućima gdje god je stigao, psovao medije, igrače, stručnjake, svima pametovao i svi su ga voljeli. Samo, stvar kod Dalića je to što tek sada imamo prilike svi javno vidjeti i ovu stranu njegova karaktera i činjenicu da mu je itekako stalo do statusa, da se voli pohvaliti time što je postigao, kao i da smatra da je baš sve napravio kako treba u reprezentaciji i to tek sada, nakon pet i pol godina, nakon tri velika natjecanja, nakon gomile “ispravnih” odluka koje je donio, a da pritom nismo niti znali da su one zapravo ispravne.

Stoga, ove neke stvari koje smo pobrojali u uvodu zapravo sada i imaju smisla. Dalić, čini nam se sada, nije naglo promijenio ništa. Dalić je samo otpustio kočnicu, ili mu je pukao film, ili su mu dozlogrdili mediji, napisi, kritike struke, štoveć. Jasno je onome tko razumije poantu cijele priče i zašto nije zaštitio Livaju kada je trebao, zašto je neke igrače otjerao, zašto je neke igrače kritizirao javno, neke nije, zašto neke igrače ne zove u reprezentaciju, zašto neke ne želi izbaciti, zašto zove mali broj igrača na okupljanja, zašto zapošljava u stožer bivše igrače bez trenerskih referenci, zašto je donosio neke diskutabilne odluke koje je donosio i zbog kojih je bio i hvaljen i kritiziran.

Sve to sada ima nekog smisla jer u suštini Dalić ima vrlo jak karakter, pa možda čak i ego i podosta je odrješit lik, čak i beskrupulozan u nekim tvrdnjama. Možda je prije trebao pokazati tu stranu, manje bi ga se provlačilo po medijima zbog nekih stvari, što on. vidimo sada, izrazito ne voli, možda bi ljudi razumjeli neke njegove “ispravne” odluke, ali što je tu je. Svakako ćemo ga, barem mi, od sada gledati iz neke druge perspektive. Što svakako nije ništa loše i negativno, eto čak nas i raduje vidjeti što će ovaj novi-stari Dalić izvesti na Euru dogodine. Ako ga dobre odluke koje donosi uopće tamo i odvedu.

Autor:Bruno Herljević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.