Foto: Darko Tomas / CROPIX

Političkim potezom iz Beograda nanijeli su mu nepravdu: Drama nezapamćena na ovim prostorima

Autor: Andrija Kačić Karlin

Upravo na današnji dan velika je obljetnica, najtužnija moguća. Jer prošlo je čak 30 godina od smrti neprežaljenog našeg Dražena Petrovića. Idemo se prisjetiti nekih detalja iz njegove sjajne karijere…

Kako je Dražen Petrović zasjajio kad je imao samo 15 godina?

Šibenka, košarkaški klub, se na sceni pojavila kasnih sedamdesetih i radnih osamdesetih godina. Igrao je za Šibenku u poznim danima karijere i jedan od najvećih košarkaša s ovih prostora, Zoran Slavnić, branič koji je mogao driblati i čuvati loptu duže nego što u trajali govori po mjestima koje su dočekivale tadašnju štafetu.

Nije vratio medalju

Slavnić je zavolio Šibenik i ostao u klubu kao trener i uveo u igru jednog malog čupavog, tek kad mu je bilo 15 godina. Bio je to Dražen petrović , silni talent koji je u dvorani pod Baldekinom vježbao kad u dvorani ne bi bilo nikoga, dan, noć, noć dan. Slavnić je bio vizionar, znao je da je to – to!

Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX

Ali, imala je Šibenka još sjajnih igrača, pa nije mogao sam Dražen Petrović voditi klub do dva finala Kupa Radivoja Koraća, u oba nesretno poraženi od francuskog Limogesa, bili su tu Macura, Marelja, Šarić, Jarić, a publika je bila oličenje brazilsko-argentinsko-čileansko-urugvajsko-hrvatskog spoja. Svi su za vrijeme utakmice u Šibeniku stajali i navijali. Postalo je prepoznatljivo ono _ „Ši, ši, Šibenika“! Paralo je uši…

Eto, 1981. godine Šibenka je bila prva u prvenstvu, u doigravanju je išla bez problema do kraja, do finala protiv Sarajevske Bosne. Odigrane su četiri utakmice u finalu, igralo se do tri pobjede, a nakon ta četiri dvoboja bilo je u pobjedama 2-2. Kako je Šibenka bila prva u prvenstvu, tako je odlučujuća peta utakmica bila u Šibeniku.

AP Photo/Bill Kostroun/Guliver Image

Bio je to dvoboj titana, kako vole novinari reći, Bosna je u utakmicu ušla bolje i dugo vremena vodila, vodila, no šibenska latinoamerička publika (vidi na snimci, op.a.) bila je neumorna,. Malo.pomalo stizala se prednost Benačeka i ekipe, na koncu se dogodila drama nezapamćena na ovim košarkaškim prostorima. Na dvije sekunde do kraja Šibenka je imala napad za pobjedu, tukao je mlađahni Dražen Petrović, sudac Ilija Matijević, čovjek velikih brkova, sudio je prekršaj za domaćine, prosvjedi su bili strašni, no bacanja su se izvodila i Petrović je unatoč velikoj odgovornosti kao djetešce pogodio oba bacanja.




Najprije su se košarkaši iz Sarajeva bunili za prekršaj Hadžića, kad je snimka pokazala da je kontakta bilo, onda je uslijedilo ogorčenje zbog tvrdnji da je prošlo dvije sekunde od početka napada do izbačaja lopte na koš.

Da sve bude smiješnije, predsjednik tadašnjeg Košarkaškog saveza Jugoslavije Vasil Tupurkovski u Šibeniku je podijelio pokal i medalje košarkašima Šibenke, sve je bilo u redu na samoj utakmici. I poslije utakmice.




No, plenumi i sastanci inicirani iz Sarajeva urodili su plodom, utakmica je poništena, jedina u obijesti zbog greške suca i naloženo je da se odigra nova, u Novom Sadu, kao na neutralnom terenu. Cijeli Šibenik je izašao na ulice, igrači su po novinarima govorili kako neće vraćati medalju i pokale, Šibenik je jednostavno rekao – ne političkom odlučivanju prvaka.

Screenshot

„Svoju medalju nedam i tu prestaje priča„! Rekao je Dražen Petrović.

No, u Novom Sadu je priređena fešta za Bosnu, koja je istrčala na teren, pred nekoliko stotina svojih navijača, nikoga iz Šibenika nije bilo tog dana u Novom Sadu. Bosna je proglašena prvakom, jer je utakmica registrirana s 20-0 za Sarajlije, no mora da je i njima bilo neugodno tada, kako je to žalosno i smiješno izgledalo.

Danas ovo izgleda kao lijepa, sjetna i nostalgična priča, no tada, prije skoro 40 godina, puno je žuči i suza proliveno zbog male Šibenke koja je morala izgubiti spor protiv moćnije i utjecajnije Bosne. No, dobili smo svi skupa Šibenku, košarkaški klub koji je davao sjajne igrače, pa i najvećeg, a koji je nebrigom i foliranjem kako će nas spasiti i regionalna liga i ovo i ono, ostajala polako ali sigurno bez stuba razvoja košarke u Hrvatskoj. Svima nama na sramotu!

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.