foto damjan tadic/cropix

Plenković ih je baš sve izbacio: Ćaća se s njima okružio, ali ovaj ih ne želi ni blizu

Autor: Andrija Kačić Karlin

Sabor je raspušten, ali već se sada zna da će nakon izbora u novom sazivu – sve će biti isto! Barem što se tiče sportaša, saborskih zastupnika. Jer u sazivu ovog bivšeg, raspuštenog, nema niti jednog zastupnika bivšeg sportaša ili trenera, a već se zna da ih nema niti na listama za budući. Zašto je to tako, idemo analizirati…

Nekad nije bilo tako. Štoviše, sportaši su se koristili za stranačke promocije, a usput su na listama prodirali su i prema saborskim klupama. Bila su to neka druga vremena. Prvi čovjek koji se dokopao saborske klupe, time i saborske mirovine, jest bivši boksač Damir Škaro. On je sudjelovao u sazivu sabor od 1995. do 2000. godine. Kažu da ga je za kampanju nagovorio sam prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Kasnije je u Sabor ušao i košarkaš Franjo Arapović, jedan od „prvoboraca„ HDZ-a. Od 2003. do 2007. godine. Nije puno govorio, bio je stabilan glasač. U istoj postavi Sabora, također kao zastupnik HDZ-a, bio je i proslavljeni rukometni trener Lino Červar. Sam je kasnije tvrdio “kako mu to nije trebalo”. Iako je bio poprilično aktivan u diskusijama.

Davor Pongračić/CROPIX

Sanader je volio sportaše u Saboru

Pritom se treba znati da je tada prvi čovjek HDZ-a bio Ivo Sanader. I naravno da je on inzistirao na uključivanju sportaša u redove stranke koju je vodio. Pa je tako u Sanaderovo vrijeme u Saboru sjedio i vaterpolist Perica Bukić, on je odradio čak dva saborska mandata. S Bukćem, Arapovićem i Červarom u sazivu Sabor tada je bila i košarkašica Danira Nakić. Danas je predsjednica Nacionalnog vijeća za sport.

I SDP je imao u to vrijeme svoje sportske adute u Saboru. Jednostavno, kao da su dvije najjače stranke kopirale jedna drugu. Jedna od najboljih kuglačica svijeta svih vremena Biserka Perman i MMA borac Mirko Filipović kao članovi SDP-a bili su u tom sazivu Sabora. I nisu bili baš neaktivni, naprotiv.

Nešto ranije, od 2000. do 2003. U Saboru je bio i nekdašnji sjajan atletičar, Luciano Sušanj. On se dugo bavio javnim radom i u naš parlament je došao kao zastupnik Primorsko-goranskog saveza.

foto paun paunovic/cropix arhiva

Neki i nisu uspjeli

Bilo je i dosta pokušaja neuspjelog sportskog pohoda na saborske klube. Na izborima su padali dizač utega, inače rođenjem Bugar, Nikolaj Pešalov (HDZ) i plivač Aleksej Puninski (Bandićeva stranka). Zadnji zastupnik iz sportskih krugova bila je Sandra Perković u osmom sazivu Sabora (2015-2016), kao predstavnica Bandićeve stranke Rada i solidarnosti. No, rijetko je dolazila na rasprave, u to vrijeme aktivno se bavila pripremama za velika natjecanja.
Za razliku od Sanadera koji je inzistirao na sportašima ne samo na izborima, već i u reklamnim kampanjama, kod aktualnog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića je posve drugačije. Očito angažiranje sportaša ne nosi prevagu kako se prije pretpostavljalo.

Ta, sjetimo se samo vremena kada su u HDZ-ovim predizbornim kampanjama sudjelovali Stojko Vranković, Goran Ivanišević, Niko Kovač, Ivano Balić, Petar Metličić, ali i Ćiro Blažević. Kada smo već kod Blaževića prisjetimo se da je on bio čak i predsjednički kandidat na izborima 2005. godine. Nije sakupio niti jedan posto glasova (0.80 %). Možda je i zbog te činjenice splasnula volja ljudi koji se profesionalno bave politikom za angažmanom sportaša. Kako bilo, i na ovim izborima se vidi da sportaša u bitnim predizbornim akcijama nema. Dakle, neće ih biti niti u sljedećem saborskom sazivu.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.