PIKADO JE LJUBAV! Prvo mi je bilo glupo bacati strelice s jedne na drugu stranu

Autor: G.I.Š.

Mnogi Hrvati koji se natječu u za nas takozvanim “malim sportovima” ostaju zakinuti za medijski prostor a samim time šira javnost gotovo nikako ne može, osim ako niste zaljubljenik u sport, dobiti informacije o njima.

Kako bi barem malo ispravili nepravdu prema njima i njihovim postignućima prenosimo dio priče iz 24 sata o pikadisti Hrvatskih korijena koji se sa velikim uspjehom natječe u Njemačkoj.

Dragutin Horvat alias “Braco” (44), rođen je u Njemačkoj, ali njegovi korijeni vuku iz Hrvatske.

– Moji roditelji su šezdesetih godina preselili u Njemačku, ali ja sam živio u Hrvatskoj šest godina. Tako da je u Hrvatskoj moj grad Varaždin – spomenuo je ‘Braco’.

– U Njemačkoj dosta djece igra klasični pikado, sve ih je više na natjecanjima jer je taj sport ovdje jako popularan. Ali da, puno je sportova ispred njega – jasan je Dragutin koji objašnjava kako je on završio u svijetu pikada. Bilo je to slučajno, kad je već imao 24 godine.

– Igrao sam nogomet prije u 4. njemačkoj ligi. To je bila moja ljubav, trenirao sam pet puta tjedno i igrao utakmice, obožavao sam i gledati nogomet, ali sam to morao u kafiću jer kod kuće nismo imali te programe. Tamo su bili dečki koji su me smetali jer su bili na putu do televizora, a ja sam htio gledati utakmicu. Bio je to lokalni pikado klub i čekali su protivnike, a jedan igrač nije im se pojavio. Dečki su me počeli nagovarati da odigram kako ih ne bi diskvalificirali, ali ja nisam htio to je meni bilo glupo bacati strelice na jednu stranu i ići po njih na drugu. Pa to je kao da nosiš kamenje s lijeve na desnu strane i obrnuto.

Ali tu je tek krenula ljubav…

– Oni meni govore 301 dupli izlaz, ja sam samo slušao i nisam previše razumio. Došli protivnici, ja sam ih sve dobio. Tada sam se zaljubio za pikado. Ostavio sam nogomet, a tada sam bio stvarno sportski nastrojen. Kad nije bilo treninga išao sam u teretanu, vozio se na biciklu, ali tada sam se odlučio za pikado. A kako se pikado trenira? Imate krivoga na telefonu, treniram kad baš moram, imam prijatelja koji je isto odlični pikadist pa odigramo koju partiju.

Teško je biti profesionalac bez pravih sponzora

I od tada je imao velikih uspjeha. Bio je europski prvak u elektronskom pikadu, ali klasični mu je ipak bilo ljepše igrati. Osvojio je i spomenutu Super League 2016. te je sljedeće dvije godine pokušao igrati na profesionalnoj razini.

– Prije dvije godine kad sam bio na Svjetskom prvenstvu, probao sam kao profesionalac, ali ne ide to ako nemate dobre sponzore. Samo tridesetak puta trebate letjeti u Englesku i natrag te biti tamo neko vrijeme, to je oko 60.000 eura što je jako puno novaca pa nije išlo. Danas imam posao, radim s hidraulikom. Igram bolje kad znam da idem drugi dan na posao, kad imam neku sigurnost.

Pobjeđivao je i neka velika imena poput današnjeg osebujnog trećeg igrača svijeta, Velšanina Gerwyna Pricea (35). ‘Iceman’ voli provocirati protivnike, a radio je i to Dragutinu. Vikanje prema protivniku nakon dobrog bacanja samo je jedan od načina provokacije.

– Igrali smo međusobno, on je bacio 180 i okrenuo se i kao vikao prema publici. Onda kako to ide, nije me razumio kad sam ga otjerao u p.m. i igrao dalje. Provokacije – ili znaš s njima igrati ili ne znaš. Znaš protiv koga igraš i što mu smeta, pa to namjerno radiš. Jer se pikado 80% igra u glavi – objašnjava ‘Braco’ i osvrće se na najtežeg protivnika u karijeri:

– Bilo je to protiv Raymonda van Barnevelda na kvalifikacijama za jedan turnir, Bilo je 3:3 pa 4:4, imao sam prilike za break i meč, reklo bi se ‘imao sam ga u ruci’, ali sam na kraju ispustio pobjedu – prisjeća se meča s velikim ‘Barneyem’.

Nastup za Hrvatsku moguć, ali…

U Njemačku reprezentaciju teško da će ući još neko vrijeme kraj Maxa Hoppa, Gabriela Clemensa i Nice Kurza, ali World Cup of Darts koje je momčadsko natjecanje na rasporedu je u studenom u Grazu. Ako bi se dogodilo da Hrvatska tamo nastupi, zanimalo nas je bi li se ‘Braco’ mogao naći na popisu jer je tako za Hrvatsku već igrao Robert Marijanović (40) koji je također njemački pikadist hrvatskog podrijetla.

Hrvatska može igrati na tom turniru, ali to ovisi o tome koja zemlja prenosi turnire jer oni većinom imaju pozivnice. Da Hrvatska prenosi takve turnire, onda bi sigurno bili pozvani, a zatim bi se gledala rang lista i odlučivalo tko bi igrao. Tako da daleko je o tome govoriti – objašnjava Horvat i osvrće se na trenutno najboljeg hrvatskog igrača Borisa Krčmara koji se natječe pod paskom najjače svjetske organizacije PDC-a, ali ove sezone nakon kvalifikacije među najbolje nije uspio povezati par dobrih mečeva:

– Igrao sam i protiv Borisa Krčmara i dobio sam ga, kao i moja momčad. Onda se malo naljutio na mene, ali sve se to smirilo za desetak minuta. Sad mu ne ide, a možda se ‘ukine’ ova godina, vidjet ćemo. On ne voli taj klasični pikado i za njega bi bilo bolje da igra elektronski, ali tko zna.

Za kraj Braco je rekao kako je za njega je ova godina izgubljena, ali kako će sljedeće godine pokušati preko Q Schoola (op.a. kvalifikacijski turnir za ulazak među top igrače PDC-a) kvalificirati za korak dalje.

(VIDEO) MORATE ČUTI NJENU PRIČU! Kristina iz SOS Dječjeg sela Lekenik u finalu za svjetsku nagradu Herman Gmeiner Award!

Autor:G.I.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.