fbpx
Foto: Josko Ponos / CROPIX

OVO SU NJEGOVI NAJTEŽI DANI U HAJDUKU: Na udaru je lavina i kritika, pa čak i optužbi, a to nije sve…

Autor: Andrija Kačić Karlin

Hajduk se nalazi u kompliciranoj situaciji. Borba za prvenstvo sve više nalikuje na izgubljeni rat, navijači su počeli sumnjati u kvalitetu momčadi, pritom većina žali za istjeranim litvanskim trenerom Valdasom Dambrauskasom, a oštrica kritika sve se više okreće prema sportskom direktori, također Litvancu Mindaugasu Nikoličiusu, te prema predsjedniku Lukši Jakobušiću

Čak 11 bodova zaostatka iza Dinama nakon prve četvrtine prvenstva epilog je nadanja, očekivanja i strasti navijača. Neki shvaćaju da su bili u zabludi, neki još uvijek misle da se sve može preokrenuti, no oni koji su čvrsto stajali na zemlji i prije početka prvenstva mogli su vidjeti da Hajduk jednostavno nema sape, snage, kvalitete da bi ugrozio Dinamo.

Naše je prvenstvo specifično, zgodno je to jednom rekao naš nekad proslavljeni reprezentativac Nikola Jurčević.


Isprazna obećanja navijačima

”U Hrvatskoj za klubove poput Hajduka, Osijeka i Rijeke uopće ne može biti uspjeh biti drugi, treći ili četvrti. Jer, ako je Dinamo nedodirljiv, i ova tri kluba su nedodirljiva za ostatak lige„.

Dobro to znaju, i znali su u upravi Hajduka. Što su oni mogli obećati temperamentnim navijačima Hajduka nego borbu za naslov. Sada to već ispadaju isprazna obećanja. Otkazom Dambrauskasu uprava se pokrila, kupila vrijeme. No, jedno je dati otkaz treneru kada već imaš pripremljenu zamjenu, drugo je to napraviti na način kako je to Hajduk sada učinio.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

U vatru je ubačen prisilno mladi, neiskusan trener, Mislav Karoglan. Jasno je da se on u toj gužvi ne može primjeremo snaći. Taman kada se o njemu počelo pričati kao o možebitnom stalnom rješenju njegovu postavu je nadigrala Istra, jedva se spasio bod.

Da bi se objasnila ova nova, ali već tradicionalna, kriza Hajduka valja krenuti nekoliko mjeseci unazad. Hajdukova prošla sezone nije izgledala loše u očima navijača, osvojen je Kup, dugo se prijetilo i prema naslovu. Momčad je davala maksimum. Pa se, sukladno tome, od uprave i sportskog direktora očekivalo da će se prva postava osnažiti.

To se nije dogodilo, vjerovalo se da će Hajduk s igračima iskusnijima za jednu sezonu sam po sebi ojačati. Ali, to ”vjerovanje„ bilo je uvjetovano i financijskom slabošću kluba. Za dobre igrače nije bilo novaca. Jednostavno, Hajduk je financijski limitiran da bi konkurirao Dinamu, pa bez obzira na sve želje navijača događa se oni što se dogoditi i moralo. Da je bilo drugačije bilo bi to čudo. A čuda se baš ne dosađuju često.

Što sada? Novog trenera nema na vidiku, ali i tu je ista priča. Za vrhunskog trenera treba ozbiljan novac. I tu počinje i prestaje svaka priča.
Foto: Josko Ponos / CROPIX

Otkad je Lukša Jakobušić na čelu kluba promijenjeno je šest trenera. Sve dosad nije bio pod kritikama, sada ga je snašla lavina i kritika i negodovanja, pa i optužbi. Ovo su njegovi najteži dani u Hajduku.

Prema tome, euforija će zacijelo splasnuti, borba za drugo mjesto navijačima nie napeta. Obećavalo im se nešto više, i to na način kao da je to neupitno. Kako se nitko nije zapitao zašto se u pauzi između dva prvenstva u prijelaznom roku nije napravio neki dobar posao, zašto se nije niti nešto kupilo, a prodajom nešto zaradilo? Hajduk je za vrijeme prijelaznog roka bio voda stajaćica, a trebao je biti brza i snažna rijeka.

Sada je situacija specifična. Kod sljedećeg lošeg rezultata više neće pomoći, niti će se moći obmanjivati simpatizere kluba sa smjenom trenera. Nakon prvog lošeg rezultata mač će se okrenuti i prema sportskom direktoru Nikoličiusu i prema predsjedniku Jakobušiću. Oni to sasvim sigurno znaju i traže načine da smire situaciju. A situaciju mogu smiriti samo pobjede.
Do kojih Hajduk tako teško dolazi…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.