fbpx
Foto: Guliver Image

OVO BI MOGLO ISPASTI JAKO LOŠE: Kulturološke razlike teško je pomiriti

Autor: Dnevno GIŠ

Katar je Svjetsko prvenstvo dobio pod egidom kako se nogomet treba širiti po svim zemljama svijeta, i mora se priznati FIFA-i kako je njen utopistički pogled na svijet, mnogi bi rekli na novac, donekle uspio.

Ova mala zemlja na Arapskom poluotoku nije imala nikakvu sportsku niti infrastrukturalnu mogućnost organizacije takvo skupa, ali petrodolari otvaraju vrata i gdje su ona čvrsto zatvorena.

Kada je Katar dobio SP nije se razmišljalo previše o kulturološkim razlikama većine reprezentacija koje će igrati na prvenstvu, a još manje se razmišljalo o navikama navijača istih, koje su potpuno različite od rigidnog arapskog svijeta.


Problemi za navijače

I dok su reprezentacije zapravo zaštićene kao ‘Lički medvjed’ u njihovim kampovima, navijači su ti koji će se morati prilagoditi zakonima Katra, a oni su kao što znamo neprihvatljivi zapadnjacima.

Tako je jedan Hrvat koji živi i radi u Dohi lijepo opisao na što se treba pripaziti kada ste u Katru.

“Malo je teško ovdje biti nekome iz Dalmacije, alkohol je preskup, ali sve ostalo je dobro. Ima dosta pravila koja treba striktno poštivati, ali sve ostalo je odlično. Mnogo je naših ovdje, da se u Kataru živjeti”, započeo je Tičinović pa nastavio:

“Neka budu jako oprezni što se tiče alkohola, cura, ponašanja. Baš moraju biti kulturni i uredni. Već sam čuo da je dosta navijača završilo u zatvoru zbog ponašanja. Čuo sam da su dva Argentinca i Englez uhićeni jer su pili i nisu se kulturno ponašali na ulici. Kako sam pročitao, završili su pola godine u zatvoru. Zato pripazite kakvi ste na ulici, da ste kulturni, da niste pijani, nemojte raditi nerede, nije preporučljivo”, lijepo je objasnio i još jednom nadodao:

“Treba dobro pročitati što se smije, a što ne smije. I toga se svi trebaju pridržavati. Što se tiče cura nema grljenja, ljubljenja na ulici. Dva muška ne smiju se na ulici držati skupa, u hotele treba ulaziti u dugim hlačama, uvijek se mora nositi putovnicu”.
Navijačka netrpeljivost

Ono što sigurno nije poznato domaćinu su odnosi između navijača reprezentacija, primjerice Englezi i Nizozemci u blizini pa još dodate Poljake i imate eksploziju navijačkog nasilja.

Naravno alkohol je u toj jednadžbi najveći problem, ali kako objasniti Englezu da će teško na pivo i da je konzumiranje istog, van dozvoljenog područja, kažnjivo zatvorom.
Iako se nadamo kako će sve proći bez ekscesa bit će jako teško u zemlji koja broji 300 tisuća stanovnika kontrolirati oko milijun i pol navijača koji će se prema najavama sliti u Katar sa svih strana svijeta.

 

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.