Foto: Ante Cizmic / CROPIX

OVAKO JE BANDIĆ PUMPAO LOVU U MAMIĆEV DINAMO: Samo u tri godine 110 milijuna kuna

Autor: Dnevno Sport

Da je volio sport, prerano preminuli zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije pokazivao samo kroz svoj odnos s proslavljenim atletičarkama Sandrom Perković i Ivanom Brkljačić, svoju je strast prema sportu pokazivao i kroz financijske iznose koje je kao prvi čovjek grada ulagao u Dinamo na čijem je čelu tada još kao stanovnik Zagreba bio Zdravko Mamić.

Primjerice, u svega tri godine od 2006.do 2009.godine Dinamo je iz zagrebačkog proračuna uprihodio 110 milijuna kuna. Zlobnici će reći da baš negdje u to vrijeme i kreće Mamićevo naglo bogaćenje. Nije se međutim maksimirski nogometni klub financirao samo iz gradskog proračuna, već i preko sponzorskih ugovora s gradskim poduzećima i uredima.

Tako je primjerice 30-ak milijuna u razdoblju od četiri godine na Dinamov račun leglo iz Zagrebačkog holdinga, dok je oko 28 milijuna kuna na račun kluba u svega nekoliko godina sjelo iz zagrebačke Turističke zajednice, koja je također poslovala u Bandićevom portfoliju. Drugim riječima, okolnim putevima na račun Mamićeva Dinama u svega nekoliko godina sjelo je oko 60 milijuna kuna, a to pak znači da je Dinamo skoro 20 posto svojih prihoda bazirao na gradskom novcu.

Spomenimo usput kako su Dinamovi prihodi u tom razdoblju iznosili 784 milijuna kuna. Imali su modri u tom periodu i rashode, koji su krpani gradskim novcem. Recimo u 2009.godini na doznake proračuna primio je više od 35 milijuna kuna, a deset milijuna otišlo je na održavanje stadiona.

Oko sedam milijuna kuna koliko je Mamiću iz Grada sjelo za poticanje vrhunskog sporta opravdavao je tvrdeći da je organizirao Dinamove međunarodne utakmice u Europi. Oko dva milijuna kuna iz gradske kase znalo je odlaziti na pripreme kluba po Međugorju, ali i po luksuznim turskim hotelima, a Dinamo je te iste 2009.godine dio novca od Grada dobivao i za omladinski pogon iz kojega su stasali Halilović, Kovačić i brojni drugi mladići koje je Mamić kasnije prodavao ubirući intrigantne iznose na njihovom transferu.

Autor:Dnevno Sport
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.