Photo: Igor Kralj/PIXSELL

OVA TROJICA VATRENIH VELIKI SU PROBLEM ZA DALIĆA! Evo zašto ne želi niti jednog iz TNT skupine!

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Ako je nešto ovih mjeseci i godinama, i mi s njime, izbornik Zlatko Dalić shvatio to je činjenica da u pravoj reprezentativnoj momčadi mogu igrati samo oni koji su u natjecateljskoj formi. Bez obzira na njihovu kvalitetu. Kontinuirani, stalni, nastupi pojedinog nogometaša u svom klubu osnovni su uvjet samopouzdanja, fizičke kondicije i elana.

Sve to unatoč objektivnom čak i umoru. Nogometaš koji igra za svoj klub redovito i dobro – najpoželjniji je i za reprezentaciju. Pa, i prije onog koji u klubu a sjedi na klupi, odmoran je, svjež i željan nastupa. Oni jednostavno nisu, ajmo se poslužiti frazom, u „tonusu„. Svaki odličan trener zna da je svaki trening, kolikogod bio kvalitetan i težak, kud i kamo lakši od utakmice.

U našoj reprezentaciji imamo baš takve slučajeve, tu su i oni koji stalno igraju i oni koji ne igraju. I gle sada, ovi koji ne igraju, njih uopće nema na reprezentativnom popisu za utakmice protiv Cipra 8. listopada u Larnaci i tri dana kasnijenu Osijeku protiv Slovačke.

Veliki problemi za trojku

U našem širem reprezentativnom kadru imamo zanimljivih slučajeva oko statusa igrača u klubovima. Tri su nam reprezentativca doista na ledu u svojim klubovima. Po našoj nogometnoj terminologiji, koliko šaljivoj toliko i ozbiljnoj, oni u svojim sredinama pripadaju – TNT skupini.

Ne, nije riječ o nikakvoj udruzi, terorističkoj organizaciji ili agenciji, kamoli stripu Alan Ford. Jer, tu izvedenicu još su smislili stari Ćirini vatreni sokoli. Da, TNT skraćenica znači doslovce; trenira – ne igra – trenira.

Screenshot/YouTube

U ovome momentu imamo tri takva odlična TNT igrača koji su u svojim klubovima u nemilosti. Kod te trojice još je zajedničko da su ih se klubovi u prošlom prijelaznom roku pokušali rješiti, prodati ih. A nitko od ta tri Hrvata na to nije pristao.

To su vam, redom, Duje Ćaleta-Car iz Olympiquea iz Marseillesa, Šime Vrsaljko iz madridskog Atletica i Domagoj Bradarić iz francuskog Lillea. Dijele istu sudbinu, rijetko vide klupu za vrijeme utakmice, još manje travnjak. Iako su svi oni reprezentativni, kvalitativni kapacitet izbornik Dalić ih je izostavio s popisa. Jer, u takvom stanju nisu kadri biti nadgradnja igri reprezentacije. Iako se s takvim igračima pokušavalo nastupati, pa i revitalizirati ih kroz reprezentativni dres, bili su to mahom jalovi eksperimenti. Uvijek je patila igra, pa i rezultat.




Realno, što se tiče reprezentativnih, pa i svih ostalih ambicija, za Ćaletu-Cara, Vrsaljka i Bradarića bilo bi bolje da su unatoč financijskom gubitku otišli u nove sredine, redovito igrali i bili u reprezentaciji. Upravo je nacionalna vrsta najbolji izlog za daljnje prodaje i zarade, to je barem jasno.

No, oni su izabrali boravak u TNT skupini, potajno se nadajući da će ih kao prije Dalić pozivati ood državnu zastavu. Ne, više od toga nema ništa. Još kada se u obzir uzme podatak da su sva ova tri nogometaša ove sezone u klubovima odigrala samo 18 minuta osjeti se, spozna, sva paradoksalnost njihove situacije. I izbornikovog logičkog razmišljanja.

Instagram

Hoće li se spomenuti trojac kompletno ili pojedinačno vratiti u reprezentaciju. hiće, ali samo ako će igrati redovito i dobro. U hrvatskoj reprezentaciji se zaoštrila konkurencija, i neka je, pa za takve koji zarađuju sjedeći na tribinama ili klupi jednostavno nema mjesta. I to nam izgleda posve u redu.




Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.