Zbogom sportskim novinarima, dolaze nam roboti!

Autor: dnevno.hr

Zadatke obavlja u nevjerojatnih dvije sekunde, a pritom mu nikakvu ulogu ne igra raspoloženje ili inspiracija.

Znanstvenici su izumili program koji može bez ljudske pomoći kvalitetno komentirati bejzbol utakmice. Software Stats Monkey, kojeg su osmislili istraživači Intelligent Information laboratorija, može sam pratiti tablice bejzbolskih liga, kolektivne strategije, incidente i rezultate momčadi i pojedinaca.

Nakon što prikupi sve potrebne podatke, robot će upotrijebiti rječnik koji sadrži liste riječi, rečenica, stilskih figura i gotovih izraza iz sportskog novinarstva. Za razliku od ‘običnih smrtnika’, ovaj pretendent na mjesto sportskog novinara ne poznaje gramatičke i slovne pogreške. Dodatne mu aplikacije sadrže pisanje po želji bilo kojeg tima, upotreba različitih novinarskih stilova i traženje fotografija pojedinih igrača po internetu. Ukratko, ovaj robot je sve što bi jedan urednik mogao poželjeti. Zadatke obavlja u nevjerojatnih dvije sekunde, a pritom mu nikakvu ulogu ne igra raspoloženje ili inspiracija.

Autori robota su stručnjaci za umjetnu inteligenciju Kristian Hammond i Larry Birnbaum, koji smatraju da se članci njihovog robota ne razlikuju u bitnome od novinarskih članaka Associated pressa. Uskoro se očekuje prilagodba ovog softwarea nogometu i košarci, ali na sreću po hrvatske sportske novinare, isključivo na engleskom jeziku.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.