VIDEO: Kettlebell kao sport i rekreacija

Autor: G.R.

Bez sumnje, riječ je o jednom od najtežih, odnosno fizički i mentalno najzahtjevnijih sportova na svijetu.

Kettlebell lifting je izuzetno koristan i jednostavan sport i u kratkom roku postići ćete bolju formu i poboljšati fizičke sposobnosti. Sam spomen ovog sporta će kod svih koji su ga probali izazvati strahopoštovanje. Bez sumnje, riječ je o jednom od najtežih, odnosno fizički i mentalno najzahtjevnijih sportova na svijetu.

To samo govori o tome koliko je upotreba girje fleksibilna. S jedne strane imamo isti taj rekvizit kao najjednostavniji za baš sve ljude bez obzira na dob dok s druge strane imamo najintenzivniji sport. O čemu se točno radi? Sportaši se natječu u tri osnovne discipline jerk (izbačaj), snatch (trzaj), i long cycle (clean & jerk; nabačaj i izbačaj). Često ćete čuti da se spominju biathlon i long cycle zato što jek i snatch izvode jedan za drugim kao cjelina i nazivaju se biathlon. Natjecanje je vremenski ograničeno na 10 minuta za svaku disciplinu. Tijekom tih 10 minuta natjecatelj nastoji napraviti što veći broj pravilnih ponavljanja. Za razliku od dizanja utega ovdje nije cilj podići što veću težinu samo jedan jedini put. Velika je stvar ako natjecatelji izdrže svih 10 minuta do kraja. Girevoy sport jednako je popularan i kod žena i muškaraca.

Potrošnja kalorija penje se i do 1500 kcal po satu!

Što je to kettlebell ili girja? To je naizgled obična željezna kugla sa ručkom no zbog svog specifičnog oblika i težišta daje nam neusporedive prednosti prilikom vježbanja. Neke od tih prednosti su velika sigurnost uz minimalnu mogućnost ozljede, zatim raznovrsnost vježbi koje je moguće izvoditi i najvažnije utjecaj na jezgru tijela kako popularno nazivam mišiće trupa (abdomen, donji i srednji dio leđa te mišići stražnjice i kukova). Jednostavno ne postoji mišić na tijelu koji nije moguće vježbati girjama. Vježbanje s girjama troši strahovito puno energije tako da se potrošnja može popeti i više od 1500 kcal po satu! Takva visoka potrošnja strahovito ubrzava metabolizam i potiče gubitak potkožne masti. Visoki intenzitet koji je moguće postići povećava potrošnju kisika a samim time i sposobnost tijela da svakim udahom koristi više kisika (primitak kisika, što obično nazivamo kondicijom).

U bivšem Sovjetskom Savezu je služila i kao sredstvo inicijacije

Kettlebell (eng.) ili girja (rus.) ni po čemu nije novi rekvizit za vježbanje. Girja ja drevni rekvizit u upotrebi već više od 300 godina. Pretpostavlja se da potječe sa područja bivšeg Sovjetskog Saveza gdje je bila ujedno i najrasprostranjenija kao rekvizit za vježbanje. Osim kao sprava za vježbanje girja je u nekim sredinama predmet kojim se dokazuje snaga i muškost te tako nalazimo zapise također sa područja bivšeg Sovjetskog Saveza gdje su mladići morali podići girju određene težina kako bi postali muškarci. Izvorne težine girji su ruskim mjernim jedinicama pood-ima. Jedan pood teži približno 16 kg.




U sportskom pogledu girja je oduvijek bila tajno oružje vrhunskih sportaša koji su težili pomicanju granica u kondicijskim pripremama koje su uključivale povećanje snage, eksplozivnosti i izdržljivosti. Omiljeni je rekvizit svih boraca, a osobito onih koji se bore u disciplinama na parteru ; judo, hrvanje, MMA (mixed martial arts).

Spomenimo i to da u svojim pripremama kettlebell koriste elitne vojne postrojbe, policija i vatrogasci kako bi se kondicijski pripremili za ekstremne uvjete u kojima rade.

Laka za upotrebu bez obzira jeste li sportaš




Do sada smo naveli samo neke primjere rasprostranjenosti i primjenjivosti girje na raznim područjima, a sada ćemo spomenuti girju kao gotovo savršeni rekvizit za rekreativno vježbanje. Već samo jedna jedina girja dovoljna vam je za ozbiljan rekreativni trening, a vježbati s njom možete kod kuće, u garaži, u dvorištu, vrtu, parku, na plaži i gdje god imate 2 kvadratna metra prostora . Za početak je potrebno savladati svega 4-5 osnovnih vježbi i spremni ste za trening. Budući da je girje moguće nabaviti u velikom rasponu težina (od 8kg do 60kg i više) vježbati mogu svi, čak i djeca i stariji ljudi. Možda vam se težina od 8kg čini puno no vjerujte da bi ste bez problema mogli vježbati sa takvom girjom bez obzira jeste li ikada vježbali u životu.

Za što onda koristiti girje?

Girje su pravi izbor za vas ako želite poboljšati ili razviti nešto od sljedećeg: izdržljivost, snagu, višestranu pripremu, radni kapacitet, mentalnu čvrstoću, izdržljivost šake i podlaktice, koordinaciju, skidanje masnih naslaga, rekompoziciju tijela, oslobađanje od stresa, vitalnost, snagu volje, dinamičku fleksibilnost, zdravlje kralježnice, zglobova, tetiva i ligamenata i još puno toga.

Autor:G.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.