Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

VATERPOLO VIŠE NIKAD NEĆE BITI ISTI! Usvojena su revolucionarna pravila: ‘Promjene su ogromne’

Autor: Bruno Herljević

Održan je izvanredni kongres Međunarodne organizacije vodenih sportova, u utorak  u kineskom gradu Hangzhou, a u skladu s očekivanjima usvojene su izmjene pravila vaterpolske igre, prenosi Hrvatski vaterpolski savez.

Gotovo jednoglasno podržane su izmjene pravila vaterpolske igre, nakon što je prikupljen 161 glas za, uz šest protiv i dva suzdržana. Promjena pravila najavljuje se već barem godinu dana, a sva su pravila već isprobana na turnirima ili utakmicama.

Što se sve promijenilo?

– nakon kornera i isključenja igrača momčadi koja se brani, vrijeme novog napada (tzv. drugi napad) je smanjeno na 20 sekundi, a ne kao dosad 30 sekundi.
– unutar 6 metara od gola, svaki prekršaj s leđa nad napadačem koji ima loptu i kreće se prema suparničkom golu, te pokušava šutirati, bit će kažnjen petercem.
– slobodan udarac ili izvođenje lopte će se izvoditi s mjesta gdje je lopta, osim ukoliko je prekršaj napravljen unutar 2 metra udaljenosti od gola.
– moguće je postizanje gola izravnim šutem iz slobodnog udarca izvan 6 metara.
– izvođač kornera može postići gol izravnim šutem iz kuta ili plivanjem iz kornera i šutom, dok je dosad loptu morao dodati suigraču.
– moguće su tzv. leteće zamjene igrače do linije sredine bazena, a dosad je to moguće samo iz tzv. kućice na gol-crti, u korneru.
– svaka momčad ima pravo na po 2 time-auta tijekom susreta, a momčadi odnosno klupe će biti opremljene tasterom kojim označuju zapisničkom stolu da žele minutu odmora.
– vratar može krenuti i u napad odnosno smije preplivati u drugi dio bazena.
– pauza između 2. i 3. četvrtine je skraćena sa 5 minuta na 3 minute.
– suci će biti opremljeni audio-tehnologijom (slušalice i mikrofon) poradi međusobno olakšane komunikacije.
– uvodi se upotreba u vaterpolu VMS (Video Monitoring System – video motriteljski sustav) za utvrđivanje je li lopta prešla gol-crtu, te je počinjen izrazito grub prekršaj koji se sankcionira isključenje.

“Vjerujem da ćemo ovim izmjenama omogućiti da vaterpolo bude još atraktivniji za djecu i mlade diljem svijeta koji žele baviti ovim sportom. Također, nastojat ćemo ga učiniti i medijski zanimljivijim, kao i za sve oblike digitalnih medija i sve navijače koji tako prate vaterpolo, gledaju vaterpolske utakmice”, rekao je poslije usvajanja izmjena pravila dr. Julio C. Maglione, predsjednik FINA-e.

Oglasio se i izbornik Ivica Tucak.

“Osobno doista mislim da je to dobro za vaterpolo. Jasno, postoje možda još neke sitnice koje bi se moralo doraditi, ali definitivno će vaterpolo dobiti na brzini, samim time i atraktivnosti. Promjena je inače jako velika i mi smo se suočiti s njom igrajući u rujnu FINA kup u Berlinu. Najveća je promjena skraćivanje vremena za tzv. drugi napad u istoj akciji, s 30 na 20 sekundi. To je ogromna promjena za koju se treba dobro pripremiti jer, ako se ‘zaigrate’, vrijeme ‘curi’, niste još stvorili poziciju za realizaciju i hvata vas panika. No, generalno sam izuzetno pozitivnog raspoloženja, viđenja prema svemu što je napokon napravljeno”, rekao je Tucak.




Smatra da postoji šansa i za napredak.

“To je već druga strana medalje. Ja sam za to da se vaterpolo igra na većim plivalištima, odnosno većeg kapaciteta, da se turniri tipa Final Eight ne igraju brzopotezno u smislu tri dana – tri utakmice. To je suludo, to niti jedan sport ne radi. Protiv sam toga da se i na velikim natjecanjima tipa EP ili SP igraju utakmice prijepodne u 10 ili 11 sati. Mislim, u 11 sati nitko neće gledati utakmicu ni u jednom sportu itd. No, to nema veze s pravilima vaterpolske igre. Te izmjene podržavam”, naglasio je izbornik.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.