Foto: Dragan Matic / CROPIX

Vapaj velikana hrvatskog sporta: ‘Na satu je pet do dvanaest’

Autor: Dnevno GIŠ

Svi oni koji imaju važnost hrvatskog sporta na pameti, ponajviše oko financiranja sportskih kolektiva, koje je nažalost nedostatno za normalno funkcioniranje većine klubova, okupili su se na okruglom stolu Hrvatske gospodarske komore, s temom rješavanja krize u hrvatskom sportu.

Udruženje sportskih klubova kroz Hrvatske gospodarske komore (HGK) okupilo vrhunske sportaše i sportske djelatnike na okruglom stolu, a tamo su prisutni bili Marija Anzulović, Hrvoje Čale, Silvio Marić, Jelena Kostanić, Damir Martin, Valent Sinković, Maja Poljak, Zrinka Petrović, Vlado Šola, Damir Bičanić i Zoran Primorac,

Na okruglom stolu, koji je okupio više od 20 istaknutih sportaških imena, razmatrane su strategije i mogućnosti kako unaprijediti trenutnu situaciju u hrvatskom sportu, a skoro svi su  istaknuli važnost prijedloga za porezne poticaje i rasterećenja koja bi značajno doprinijela ulaganjima u sport.

Foto: Bozo Radic/CROPIX

Alarmantno stanje

“Alarmantno je vrijeme za hrvatski sport; na satu je pet do dvanaest,” rekao je Vlado Šola, legendarni vratar naše rukometne reprezentacije i nastavio:

“Da bi naši klubovi ponovno postigli svoju nekadašnju slavu, neophodno je da Vlada stvori uvjete koji će ulaganje u sport učiniti privlačnijim za gospodarstvenike. Istovremeno, želimo potaknuti gospodarstvenike da shvate kako ulaganje u sport ne mora nužno rezultirati izravnim profitom. Povezanost vrhunskih brendova s vrhunskim sportskim brendovima stvara snažnu sinergiju koja jača oba brenda.

Osim toga, ne smijemo zaboraviti ni male klubove, koji su temelj našeg sporta. Sredstva lokalne samouprave često nisu dovoljna za pokrivanje osnovnih potreba klubova, kao što su dresovi i oprema za trening. Zbog toga je inicijativa Udruženja sportskih klubova HGK od ključne važnosti i zaslužuje našu punu podršku, u nadi da će naići na plodno tlo,” izjavio je Šola.
U teškoj krizi

Predsjednik Udruženja sportskih klubova HGK, Vedran Šupuković, izrazio je zabrinutost za stanje hrvatskog klupskog sporta:

“Već mjesecima ističemo da je hrvatski klupski sport u teškoj krizi. U 90-ima smo bili perjanice kvalitete u Europi, a danas se suočavamo s financijskom devastacijom koja je uzrokovala rezultatski pad. Dok se mi borimo za opstanak, klubovi s kojima smo nekad bili ravnopravni, kontinuirano napreduju od tada. Jasno je da problemi s kojima se suočavamo neće biti riješeni preko noći i da usvajanje naših prijedloga neće odmah spasiti situaciju, ali predstavljaju nužan korak u pravom smjeru,” istaknuo je Šupuković.
Udruženje je predložilo porezne poticaje za ulaganje u sport za poduzetnike i građane, povećanje neoporezivih iznosa za sportske nagrade i stipendije te smanjenje klupskih troškova za rad s djecom i mladima.

Najveći hrvatski talent totalno je propao, izgubio mu se svaki trag

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.