Utakmica ‘biti ili ne biti’: Bolji smo od Poljske na papiru, ali evo što nas zabrinjava

Autor: I.K.

Kad se činilo da će biti laki plijen Šveđana, Poljaci su iznenadili i sebe i Šveđane, ali i Hrvatsku.

Na nogometnom Euru 2012. domaćini Poljaci ispali su u grupnoj fazi dva dana prije Hrvatske. Nakon njihovog ispadanja provedena je anketa u kojoj je većina Poljaka izjavila da će navijati za Hrvatsku u daljnjem nastavku Eura. Poljake i Hrvate vežu lijepi odnosi, ali danas od 20:15 sučelit ćemo se u direktnom dvoboju koji će dati putnika za polufinale rukometnog Eura.

Poljaci nisu briljirali na dosadašnjem prvenstvu, barem ne do jučer, kada su na krilima drugog golmanskog izbora Wyszomirskog sa 35-25 pregazili Šveđane i zabrinuli Golužu i društvo. Iako smo na papiru favoriti, Poljsku cijelo prvenstvo prati stvarno i velika sreća koja nam daje razloge za brigu.

Poljaci su otvorili prvenstvo s porazom 20-19 od Srbije, a potom i 28-27 od Francuske. Opasno im je visio drugi krug, ali su u posljednjem kolu u direktnom dvoboju pobijedili Rusiju 24-22 te ujedno tom pobjedom prenijeli i 2 važna boda.

Drugu fazu otvorili su utakmicom s Bjelorusima koje smo mi uvjerljivo svladali 33-22. Tri minute prije kraja Poljska je gubila 30-27, ali s 4 gola u nizu u ludoj završnici stigla do pobjede od 31-30. I onda, kad se činilo da će biti laki plijen Šveđana, Poljaci su iznenadili i sebe i Šveđane, ali i Hrvatsku. Novi golman Wyszomirski branio je do te utakmice samo 15 minuta na cijelom prvenstvu, a onda dobio priliku i za 45 minuta obranio 17 šuteva Švedske i potpuno ih “uništio”.

Osim njega, Hrvatska će morati pripaziti i na najbolje strijelce Lijewskog (22 gola u 5 utakmica) i Jurkiewicza (20 golova). No, bez ozbira na jučerašnji poljski bljesak, Hrvatska u ovu utakmicu ulazi kao favorit. Za polufinale nam je dovoljan i neriješen ishod, jer imamo bolju gol-razliku. Povijest međusobnih dvoboja i kvaliteta igrača je na našoj strani tako da bi “Kauboji” trebali danas osigurati polufinalni dvoboj s domaćinima Dancima.

Autor:I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.