Usain Bolt ‘pomakao granice mogućega’

Autor: dnevno.hr

Vlastiti svjetski rekord, postavljen prije godinu dana u Pekingu, Jamajčanin je srušio za 11 stotinki.

Najbrži čovjek na svijetu, Usain Bolt, svojim nastupima na Svjetskom prvenstvu u Berlinu nastavlja šokirati svjetsku javnost. Nakon što je postavio novi svjetski rekord na 100 m, Bolt je isto ponovio i na dvostruko dužoj dionici. Novo najbrže vrijeme iznosi 19.19, što je za 11 stotinki brže od vremena koje je on sam postavio prije godinu dana na Olimpijskim igrama u Pekingu. Koliko Bolt utječe na ostale trkače pokazuje podatak da su još četvorica trčala vrijeme ispod 20 sekundi. Drugi je ciljem prošao 19-godišnji Panamac Alonso Edward (19.81), dok je treći bio Amerikanac Wallace Spearmon (19.85).

Podsjetimo, Bolt je prije dva dana postao prvi čovjek koji je sto metara trčao ispod 9.60 sekundi. Vlastiti svjetski rekord, postavljen prije godinu dana u Pekingu, Jamajčanin je srušio za 11 stotinki. To je ujedno i najveći pomak pri rušenju svjetskog rekorda u povijesti. Tako je Usain Bolt na Olimpijskom stadionu, na kojemu je 1936. godine Jesse Owens osvojio, Hitleru pred očima, četiri olimpijska zlata, pomaknuo granice mogućega. Na drugom mjestu se našao Amerikanac Tyson Gay (9.71), dok je treći ciljem prošao Jamajčanin Asafa Powell s vremenom 9.84.

Jamajčanin je usto i ponosni vlasnik svjetskog juniorskog rekorda na 200 m, koji iznosi 19.93 sekunde. Također je prvi čovjek u povijesti koji je na jednim Olimpijskim igrama srušio svjetske rekorde na 100 i 200 metara, te prvi nakon Carla Lewisa koji je na jednim ‘Igrama’ osvojio utrku na 100 i 200 metara.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.