Foto: GuliverImage

Trofejna braća ne zaboravljaju očeve udarce: ‘U nama je strah od djetinjstva’

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Na europskoj sportskoj sceni odjeknula je bolna ispovijest trofejne norveške atletske braće Jakoba, Filipa i Henrika Ingebrigtsena, među kojima najviše sjaji onaj najmlađi, 23-godišnji Jakob, s obzirom na olimpijsko zlato na 1500 metara osvojeno preklani u Tokiju.

Braća su do lani imala trenersku suradnju s ocem Gjertom Ingebrigtsenom, no među njima je puklo u okolnostima o kojima su se Jakob, Filip i Henrik otvorili u kolumni u norveškom listu VG.


Istaknuli su da s time nisu htjeli u javnost, no ipak su se otvorili spominjući očevo višegodišnje zlostavljanje i nasilje.

Otac se branio

Otac se od ovih optužbi branio tvrdeći da nije kriv, sve bi mogla raščistiti istraga, a u međuvremenu, odjekuju riječi trojice braće s atletske staze o udarcima koje su trpjeli.

 

“Ova stvar se toliko rasplamsala i imala je tako velike posljedice da osjećamo odgovornost da je raščistimo. Odrasli smo uz oca koji je bio vrlo agresivan, nadzirao je naše ponašanje, a u odgoju je koristio fizičko nasilje i prijetnje. Još uvijek osjećamo nelagodu i strah koji je u nama od djetinjstva”, otvorili su se u svojoj ispovijesti.
“Nekako smo to prihvatili. Živjeli smo s tim i u odrasloj dobi smo krenuli dalje. Barem smo tako mislili. Ali prije dvije godine, ista agresija i fizičko kažnjavanje opet su udarili. Bila je to kap koja je prelila čašu. Prije dvije godine bilo nam je dosta. Od tog trenutka odlučili smo raskinuti s ocem. Tada nam je također postalo nemoguće nastaviti s njim kao trenerom”, dodali su.

 
U svojem odgovoru na optužbe, Gjert Inbebritsen tvrdi da nikad nije ‘prešao crtu’.

“Nikad nisam koristio nasilje nad svojom djecom. Da imam slabosti kao otac i da sam bio previše trener, spoznaja je do koje sam također došao, iako puno prekasno”, poručio je putem odvjetnika.

Pravno zastupništvo bi mu uskoro moglo biti potrebno s obzirom na potencijalnu istragu o ovom slučaju. Za sada je ta mogućnost samo najavljena.

Legendarnom Crnogorcu prijeti zatvor: Država će mu uzeti veliko bogatstvo

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.