Foto:Xscreenshot

Srpski sportaši prisjetili se početka NATO bombardiranja krnje Jugoslavije

Autor: Dnevno GIŠ

Nakon što su unutar tri dana, prvo reprezentacija Srbije pa potom i Crvena zvezda, odigrali prijateljske utakmice protiv Rusije i Zenita, Orlovi su pali s 4:0 u Moskvi, dok je Zvezda dobila Zenit 1:0, mediji iz istočnog susjedstva prisjetili su se početka NATO bombardiranja krnje Jugoslavije 24. ožujka 1999. godine, koje je trajalo 78 dana.

Srbi su kroz ta tri dana razne načine izrazili prijateljstvo Rusiji, glavnom oponentu NATO saveza u Moskvi i Beogradu te su direktno i indirektno podržali Rusiju i njihovu agresiju na Ukrajinu.

Veliko finale su priče srpskih sportaša, koji su većinom bili djeca tijekom bombardiranja NATO saveza Srbije i njene infrastrukture, a svoja svjedočanstva su između ostalih ispričali Novak Đoković, koji često spominje taj period svojeg djetinjstva i nogometaš Nemanja Matić.

Želio sam osvetu
“1999. godine, Srbija bila bombardirana dva i pol mjeseca bez prestanka, svake noći i svakog dana. Moja obitelj i ja smo se za to vrijeme budili tijekom noći zbog sirena, aviona koju su nas prelijetali. Bilo je poražavajuće i zastrašujuće. Najgora stvar koju sam ikada vidio“, ispričao je jednom Đoković svoja sjećanja na NATO bombardiranja.

“Na početku sam osjetio ono što je i većina našeg naroda, želio sam osvetu. Tko su oni da bombardiraju nevine ljude? Što se događa? Imao sam 12 godina i sjećam se da sam se na dan rođendana krio u skloništima i da su nam rekli da ćemo se, nakon tjedan, dva skrivanja, vratiti normalnom životu i to je bilo to, da nas neće zanimati šta će se desiti jer, ako nas pogode, što mi tu možemo.”

“Bilo je tri ujutro, vidio se dim od bombi na ulicama. Pao sam, ogrebao ruke i koljena i čuo kako se krhotine kotrljaju prema meni. Pogledao sam gore i video kako prolaze dva F117 lovca. Gađali su vojnu bolnicu s dvije rakete, a eksplozija je bila 500 metara od nas. Sve se treslo od udarca. To je trauma, ja se i danas plašim iznenadnih zvukova, alarm me natjera da skočim”, ispričao je svoje iskustvo srpski tenisač.
Odrastao sam u strahu

“Bio sam dijete, imao sam skoro 11 godina. To su slike koje nikada neću zaboraviti. Sve su uništili. Kod kuće smo imali malo dvorište i odatle sam gledao bombe kako padaju s neba. Odrastao sam u strahu. Na kraju je poginulo 5.000 civila. Naš narod nikada neće moći zaboraviti, niti oprostiti”, ispričao je Nemanja Matić.

Matić je inače tijekom igranja u Premershipu odbio nositi poppy, cvijet maka, kojim Britanci obilježavaju sjećanja na sve poginule u ratovima koje je vodila ta zemlja.

“Nisam mogao na sebe staviti nešto što je uništilo moj dom, moje ljude, ubilo na tisuće nevinih. Kao da ja ubijem rodbinu i neko je natjera da stavi moju sliku na noćni stolčić”, objasnio je Matić.

Zdravko je svoju bivšu ‘tajnicu’ počastio velikom plaćom, sad svima zadaje glavobolje

 

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.