Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

SKANDAL TRESE CIJELI SVIJET, A HRVAT OBJASNIO PROBLEM: ‘Ne vjerujem da je primao signale kroz guzu, ali ima nešto drugo…’

Autor: Dnevno GIŠ

Svijet šaha prije nekoliko dana potresao je skandal čiji su glavni protagonisti svjetski prvak, Magnus Carlsen i Hans Niemann, američki šahist koji ima 19 godina, a sve je povezano s turnirima na internetu.

Naime, Niemann u zadnje dvije godine imao je strelovit uspjeh, a Alojzije Janković, šahovski velemajstor i potpredsjednik Europskog udruženja šahista gostovao je na N1 u emisiji “Novi dan” i približio bizarne događaje.

“On je u nekom trenutku najavio da će ući u svjetsku elitu, ali svojim je rezultatima pokazao da je blizu. Onda se pojavila kontroverza da je dobrim dijelom varao na turnirima. Neki su preuveličavali, ali on je na kraju priznao da je to učinio kao mali dječak. Magnus je od njega izgubio na jednom turniru i nakon toga napustio turnir. To je bio veliki šok za šahovski svijet, a sad je na turniru online došlo do partije između Magnusa i Niemanna i nakon samo jednog poteza, Magnus je napustio tu partiju”, rekao je za “Novi dan” Janković.

Moguće je varati

“Sad je šah u nekoj velikoj žiži, nema svjetskog medija koji nije pratio slučaj, komentatori… Nitko to nije očekivao, očekivali su da će Carlsen otkriti dokaze kako Niemann vara, ali nisu očekivali da će protestirati gubitkom partije”, rekao je Janković i opisao je i kako je došlo do održavanja online turnira:

“Prvo je bio taj turnir uživo u San Louisu i Niemann je u tome sudjelovao. Online turniri su se pojavili za vrijeme korone, gdje je Magnus sa svojom tvrtkom pokrenuo seriju turnira, kojoj je dodao lijepi nagradni fond. Nagrade obično iznose oko 400.000 eura, to ovisi. Magnus je čak organizirao i kripto turnir, gdje su nagrade isplaćivane u kriptovalutama. Ti online turniri su njegov zaštitni znak”.

“Što se tiče varanja, kroz povijest je poznata priča o drvenom stroju u kojem bi bio skriven šahovski majstor i govorio poteze, bilo je situacija gdje su šaptali poteze, koristili knjige, a s pojavom tehnologije, danas se najbolji svjetski igrač ne može boriti protiv mobitela”, počeo je Janković pa nastavio:




“U šahu postoje i live ploče, svaki potez koji odigramo ode u svijet. Puno je lakše kad netko ima pomoć, osobu koja  može biti na udaljenoj lokaciji, a kada nema live prijenosa, onda ta osoba mora biti fizički u dvorani. Bio je poznati turnir kad su optužili treneri od Topalova, svjetskog prvaka, da pokazuju poteze gestama i mimikom, a ovo online je više vezano uz praćenje partija. Kako se to rješava? – Uveli su delay, nakon 15 minuta se puštaju potezi, onda javnost gleda, ali s odmakom 15 minuta. Postoje detektori metala, ne smijemo imati niti bilo kakav elektronski uređaj, kemijsku, sat, ništa. U zahodu su bili slučajevi kad su ljudi koristili u mobitele. Ja ne vjerujem u priče da je koristio određena javljanja kroz stražnjicu, ali mislim da je povezano s digitalnim pločama”, rekao je Janković o Neimannu.

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.