Foto: Guliver images/ Apa Images/ Russian Foreign Ministry

Putin napao ljude koji su ga prije 10 godina častili: ‘Ovo što rade je diskriminacija’

Autor: Ivor Krapac

Prošlo je 10 godina otkad se već jako zagrijala atmosfera za Zimske olimpijske igre kojima je u veljači 2014. domaćin bio ruski Soči, a danas, s istupom iz Rusije, Vladimir Putin napao je Međunarodni olimpijski odbor, ljude koji su ga tada častili kako su se približavale ZOI koje je Putin otvorio.

Danas je situacija sasvim drugačija. Rusija je sportski izolirana, a kako se bliže ljetne Olimpijske igre u Parizu na kojima još nije sigurno hoće li biti ruskih predstavnika, Putin je poslao oštru poruku MOO-u.


“Zahvaljujući nekim od čelnika modernog Međunarodnog olimpijskog odbora saznali smo da poziv na Igre nije bezuvjetno pravo najboljih sportaša, već svojevrsni privilegij koji se može zaslužiti ne sportskim, već političkim rezultatima. To su geste koje nemaju nikakve veze sa sportom”, rekao je ruski predsjednik.

‘Pritišću ljude koji nemaju veze s politikom’

“Same Igre koriste se kao instrument političkog pritiska protiv ljudi koji nemaju nikakve veze s politikom. Odvija se gruba, a zapravo rasistička, etnička diskriminacija”, dodao je Putin.

Oštar istup dogodio se u Putinovom obraćanju skupu “Rusija – sportska sila” u Permu, a najavio je i okupljanje sportaša na kojem bi u akciji bili i Rusi i Ruskinje nedugo uoči početka Olimpijskih igara dogodine u Parizu.

Sprema se organizacija Igara BRICS-a, političkog saveza u kojem su, uz Rusiju, još i Brazil, Indija, Kina te Južna Afrika.

Igre BRICS-a najavljuju se u terminu od 12. do 23. lipnja dogodine u Kazanu. Olimpijske igre u Parizu su na rasporedu od 26. srpnja do 11. kolovoza.

Sadašnja situacija u kojoj je Rusija sportski izolirana zbog invazije na Ukrajinu, kao i Bjelorusija, za Ruse je nastavak priče o sukobu s Međunarodnim olimpijskim odborom koji se odvija nakon Sočija iz zime 2014.

Nakon toga, Rusi su trpjeli sankcije zbog sustavnog dopingiranja u toj zemlji, zbog čega tamošnji sportaši i sportašice na Olimpijskim igrama nisu nastupali sa svojim državnim obilježjima, ruskom zastavom i slušanjem ruske himne nakon osvajanja zlata.
Racija u domu Olimpijskih igara, ulazili su i u kuće organizatora

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.