Foto: Guliver Image / AP Photo/Sue Ogrocki)

KONAČNO SU STALI NA KRAJ PUTINU I NJIHOVIM PREVARAMA: Inatili su se svima i kršili pravila, a jedna stvar im nikad neće biti oproštena

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Ruski sportaši i ekipe ne smiju igrati pod svojom zastavom, sportaši i sportašice trpe individualne sankcije, na udaru su i reprezentacije, Rusija gubi domaćinstva velikih natjecanja i mogućnost da se za njih natječe…

Sve ovo postale su svakodnevne stvari u vijestima u svijetu sporta unatrag tri mjeseca, od početka ruske invazije na Ukrajinu, ali na međunarodnoj sportskoj sceni, dio su priče koja traje puno duže, s korijenima još iz razdoblja Sovjetskog saveza, prije nego je pala Željezna zavjesa. Priča koja traje dugo povezana je s dopingom, sa sustavnim i organiziranim varanjem da se stekne prednost pred rivalima, a Ruse prati i nakon što se raspao nekadašnji SSSR, u godinama u kojima su vlast i odluke u rukama Vladimira Putina.

Putin voli dominaciju, nametanje svojeg drugima, što govore njegove akcije u Ukrajini koje na istoku te zemlje i na Krimu nisu od jučer, a ta crta njegovog karaktera koji se odražava na vlast dolazi do izražaja i na sportskoj sceni. Rusija mora biti prva i glavna, često i pod svaku cijenu, što je u priči o sustavnom dopingiranju zahvatilo i skupo koštalo brojne tamošnje velike zvijezde.


Popis prijestupa jako dug

Unatrag 15-ak godina, dugo iza raspada Sovjetskog saveza i pada Željezne zavjese, u Rusiji su se stare navike svom silinom vratile na scenu. Prije ’90-ih, u doba komunizma, pamti se pogled na brojne velike sportske zvijezde s istoka koji je otkrivao puno, već pogledom se dalo naslutiti da tu nešto nije čisto, a još više govorili su rezultati, s brojnim rekordima koji su djelovali baš zapanjujuće. U to vrijeme, varanje je znalo kako biti korak ispred metoda otkrivanja dopinga koje su kaskale, a nakon što je postupak kojim se otkrivaju nedopuštena sredstva postao napredniji, oni koji izbjegavaju pravila pronašli su način kako izmaknuti i tome.

Foto: Peter Schatz/Imago Sports/GuliverImage

Rusija je tu ispala predvodnik iako je velikih skandala bilo i drugdje, međutim, ipak ne u razmjerima u kojima padaju žestoke kazne jer je otkriveno da se sve radilo sustavno, pod zaštitom i s vodećom ulogom institucija koje podupire vlast. Tu se sve vratilo na priču da Rusija mora biti prva i najbolja, pa i mimo svih pravila, što je dovelo do niza prijestupa i kazni među kojima je, po podatku od prošle godine, bilo i 43 olimpijskih medalja bez kojih su ostali ruski natjecatelji uhvaćeni u varanju.

Veliki sukob i sudska borba

U sustavnom varanju u kojem se bježalo metodama otkrivanja na međunarodnoj sceni, Ruska antidopinška agencija došla je pod nadzor Svjetske antidopinške organizacije, što je, poslije borbe koja je završena na Međunarodnom sportskom arbitražnom sudu u Lausannei, dovelo do odluke da ruski sportaši i sportašice na olimpijskim borilištima ne nastupaju pod zastavom i s obilježjima svoje zemlje, već kao rusko olimpijsko izaslanstvo koje se za pobjede bori pod zastavom na kojoj su olimpijski krugovi.

Bio je to udarac koji Rusi nisu prihvatili mirno, godinama tvrdeći da se njih napada, a varaju i drugi. Međutim, sankcije su ostale, nastavljaju se i mogle bi nadživjeti kazne koje traju zbog ruske invazije, a kroz godine, bilo je tu i puno pojedinačnih priča, hrabrih i potresnih, kukavičkih i prijetvornih, sa svom silom različitih pokazivanja lica različitih ljudi.

Dokumentarac ovjenčan Oscarom

Koliko se sustavno u Rusiji sve odvija? Svijet tome dugo pokušava stati na kraj, zbog dopinga se ‘šibaju’ kazne, a prikaz kako to izgleda je s premijerom prije nešto više od pet godina ponudio dokumentarni film Ikar, izvorno Icarus, koji je 2018. godine bio nagrađen Oscarom u kategoriji dokumentaraca. Sasvim slučajno, pokušavajući otkriti kako se može ‘napuniti’ dopingom i ostati neotkriven, autor filma došao je do Rusije, stupajući u kontakt s tamošnjim znanstvenikom Grigorijem Rodčenkovim koji je vodio nacionalni antidopinški laboratorij pod državnom prismotrom, a s vremenom, postao je zviždač koji je približio metode varanja, podmetanja lažnih uzoraka kako bi se izbjeglo kontroli, u dijelu priče s kojim se Svjetska antidopinška agencija pozabavila Rusima pokušavajući stati na kraj prijevarama.

Rodčenkov je kao čovjek koji razotkriva zlo bio na udaru, morao je napustiti domovinu i dobiti zaštitu, u priči koja podsjeća na brojne Putinove političke protivnike koji su se morali skrasiti u inozemstvu, strahujući za svoju sigurnost i izvan domovine.Padale i zvučne ‘žrtve’

Drama koju je doživio ruski znanstvenik Rodčenkov bila je jedna od mnogih povezanih sa sportom i varanjem u Rusiji. Ova priča nije zaobišla niti velike sportske zvijezde, pod slavne Jelene Isinbajeve, legendarne skakačice s motkom koja je godinama praktički bila sinonim za tu disciplinu na svim najvećim atletskim natjecanjima, uključujući osvojena olimpijska zlata 2004. u Ateni i ’08. u Pekingu. Nakon što je Rusija bila pogođena sankcijama zbog razotkrivenog sustavnog dopingiranja, Isinbajeva je bila zahvaćena tim sankcijama i propustila je nastup na OI 2016. u Riju, gdje je trebala završiti karijeru, a poslije završetka bavljenja sportom, dopinškim slučajevima bavila se kao dužnosnica u Rusiji, s mrljom koja ostaje zbog njezine uloge u ovoj priči.

Između ostalog, Isinbajeva je bila među onima koji javno istupaju protiv sankcija tvrdeći da su nepravedne, a puno pozornosti svojedobno je privukao i njezin istup protiv sunarodnjakinje Julije Stepanove, jakog ruskog aduta s atletskih srednjeprugaških staza, koju je Isinbajeva napala da bi zbog razotkrivanja sustavnog uzimanja dopinga trebala biti doživotno suspendirana. Nema zaustavljanja dok treba zaštititi svoju poziciju i status koji imaš kod kuće, pokazuju to brojni primjeri kroz godine, a takav je bio i slučaj Isinbajeve koja je svoju veličinu sa sportskih natjecanja itekako zasjenila.

Bolna priča se nastavlja

Prije nego je Rusija došla na međunarodni udar na sportskoj sceni zbog invazije na Ukrajinu, priča o dopingu i posljedicama itekako je bila aktualna i nedavno, tijekom ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, kada je odjeknuo pozitivni dopinški nalaz 16-godišnje Kamile Valijeve, nove ruske zvijezde u umjetničkom klizanju, a taj skandal gurnuo je u drugi plan sve spektakularno što je mlada Ruskinja u stanju izvesti na ledu.

Bilo je to još jedno poglavlje bolne i duge priče koju opisuju brojevi oduzetih medalja, karijera koje su zbog toga patile, sukoba koji su se izvan ruskih granica potezali po sudovima, a sve skupa, zaokružuje se priča puna boli, sportaša koji su na udaru ili koji udaraju druge, na sada već godinama dugom putu na kojem mnogi plešu kako od njih traži Putinov režim.

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.