fbpx
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX, Ilustracija

PREMINUO VELIKAN HRVATSKOG SPORTA: Čitav život posvetio je razvoju jednog sporta

Autor: Dnevno GIŠ

Tužna vijest za hrvatski sport i daljinsko plivanje stigle su nakon što je objavljeno kako je u 89. godini preminuo Vinko (Vicko) Šoljan diplomirani ekonomist i član Opće skupštine Hrvatskoga olimpijskog odbora,

Vinko Šoljan bio je posebno zaslužan za razvoj sportova, osobito plivanja, u svom Starom Gradu i na otoku Hvaru, a njegove najveće zasluge vezane su uz razvoj daljinskog plivanja na otoku Hvaru, Dalmaciji i diljem Hrvatske, ali i u međunarodnom sportskom okruženju.

Šoljan je utemeljio  “Faros Maraton” davne 1976. godine, koji je vremenom postao jedan od velikih svjetskih sportskih događaja, a bio je najzaslužniji za osnivanje samostalnoga Hrvatskog saveza daljinskog plivanja, čiji je bio predsjednik i izbornik reprezentacije.


Posvećen razvoju daljinskog plivanja

Vodio je niz godina Odbor za daljinsko plivanje unutar Hrvatskoga plivačkog saveza, a prema odluci Vijeća HOO-a dobitnik je Trofeja Međunarodnoga olimpijskoj odbora “Istaknutost u športu” za 2003. godinu.

Vinko Šoljan je od 2008. godine član Kuće slavnih daljinskog plivanja, International Marathon Swimming Hall of Fame (IMSHOF), u kategoriji Istaknutih sportskih dužnosnika. Bio je počasni građanin Staroga Grada.
 

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.