srdjan vrancic/cropix

Poznata Hrvatica suprotstavila im se žestoko, pa je završila na crnoj listi

Autor: Andrija Kačić Karlin

Kada jedna sportašica čak četiri puta sudjeluje na Olimpijskim igrama, to dovoljno govori o njoj, ali kada uz to osvoji i brojne medalje na velikim natjecanjima, onda je priča zaokružena. Tamara Boroš rođena je 19. prosinca 1977. godine u Senti, u Srbiji. Ona je ime koje je godinama u svijetu stolnog tenisa značilo jako mnogo i ovo je tema o njoj, tema našeg olimpijskog feljtona…

O njoj je nakon prestanka karijere snimljen film pod nazivom Tamara. Godinama joj se klanjao stolnoteniski svijet, a ona ga je vješto pokoravala. Put do uspjeha nije bio nimalo lagan. Trebalo je godinama trenirati, boriti se. Naravno talent je vrlo značajna komponenta, ali bez uloženog rada i truda jasno je da u sportu nema uspjeha.

A Tamara je uvijek bila vrlo uspješna što potvrđuje i činjenica da je 2002. uspjela stići do drugog mjesta na svjetskoj rang-ljestvici, što je veliki uspjeh kada se uzme u obzir dominacija Azijatkinja. Redovno je osvajala medalje na velikim natjecanjima. Jedna je od rijetkih stolnotenisačica koja se uspjela suprotstaviti stolnotenisačicama s Dalekog istoka.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Žestoka Europljanka koja se borila s Kineskinjama

Na Svjetskom stolnoteniskom prvenstvu u Parizu 2003. osvojila je brončanu medalju pojedinačno i tako je postala prva Europljanka koja je nakon punih deset godina osvojila medalju na svjetskom prvenstvu. U prilog tome koliko je to veliko ostvarenje govori činjenica da su samo tri igračice izvan Azije od 1973. do 2015. uspjele uzeti medalju na svjetskom prvenstvu.

Zato je na europskim prvenstvima Tamara imala doslovce žetvu medalja. U Eindhovenu 1998. godine osvojila je srebro pojedinačno i broncu u paru. Dvije godine kasnije u Bremenu 2000. Tamara je osvojila brončane medalje pojedinačno i ekipno. U Zagrebu 2002. godine Tamara Boroš osvaja broncu pojedinačno, a zlatnu medalju u paru. Godinu dana kasnije u Courmayeuru 2003. Tamara osvaja srebro ekipno, a zlato u paru. U Arhusu 2005. je osvojila tri medalje, tri različita sjaja. Osvojila je broncu pojedinačno, srebro ekipno, a zlato u paru.

Potom, 2008. u St. Petersburgu, ponovno je Tamara brončana, a godinu dana kasnije 2009. u Stuttgartu opet je brončana u paru. Nastupila je Tamara Boroš četiri puta na mediteranskim igrama, gdje je osvojila četiri medalje. U Bariju 1997. osvojila je zlato u paru i srebro pojedinačno, a u Tunisu 2001. i Almeriji 2005. zakitila se zlatnim pojedinačnim medaljama.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Posvetila se trenerskoj karijeri

Treba reći da je Tamara Boroš stolnotenisku karijeru započela u Stolnoteniskom klubu Senta, potom je članica STK Čoka, zatim odlazi u Švedsku gdje je članica kluba Harstdat iz istoimenog grada. Potom je došla u Zagreb gdje je od 1993. do 1997. godine bila članica HASTK Mladost iz Zagreba.
Zatim odlazi u Mađarsku, u klub Statisztika gdje igra punih deset godina od 1997. do 2007. godine i s kojim tri puta osvaja klupsku titulu prvaka Europe. Godine 2007. vratila se u Zagreb u HASTK Mladost Iskon gdje je 2012. završila igračku karijeru, nakon čega se posvetila trenerskoj karijeri.

Tamara Boroš čak četiri puta sa vrlo dobrim rezultatima sudjelovala je na olimpijskim igrama. Bila je dio hrvatske ženske stolnoteniske reprezentacije 1996. u Atlanti, 2000. u Sydneyju, 2004. u Ateni i 2008. u Pekingu. Veliki doprinos Tamarinom uspjehu dao je i njen trener Neven Cegnar, koji joj je posvetio mnoge godine rada i usmjerio njen talent. Tamarina stolnotenisačka priča započela je 1985. godine, kada joj je bilo osam godina. Ali što je najzanimljivije njezina sportska priča uopće nije počela stolnim tenisom, a o tome kaže:

Srpkinja došla u Dinamo i rasturila, a onda je 1991. donijela lošu odluku
Pomagali joj roditelji

“Dvije sam godine trenirala plivanje i onda sam zaključila da mi je to premonotono. Moja najbolja prijateljica igrala je stolni tenis, a u Senti, mjestu gdje sam živjela, stolni tenis bio je sport s najvećom tradicijom i popularnošću. Otišla sam jedan dan s prijateljicom na trening i tako sam ostala. Ni sama ne znam kako sam tada uspijevala. Uskladiti trening i školske obveze bilo je zahtjevno jer sam trenirala tri puta na dan.”

“Senta je malo mjesto pa sam od dvorane do škole i kuće brzo mogla stići biciklom. Zaista ne znam kako sam sve stizala, ali pomagali su mi i roditelji pa sam na kraju uspjevala sve obaviti.“

Tamara Boroš 2001. godine dobila je Državnu nagradu za sport Franjo Bučar, a 1995. odlukom Hrvatskog olimpijskog odbora proglašena je najvećom nadom hrvatskog sporta. Također, odlukom HOO-a 2000, 2003, 2005., 2008. i 2009. bila je članica nacionalne stolnoteniske momčadi koje su tih godina proglašene najboljim ekipama u Hrvatskoj. O ovoj sportašici rezultati sve govore…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.