Screenshot/ YouTube

Poznata braća okrenula leđa Srbiji i izabrali nastupati za Hrvatsku: Šamar nisu zaboravili

Autor: I.L.

Nismo baš previše navikli na sportaše koji srpsku zastavom mijenjaju hrvatskom, a svjedoci toga postali smo 2004. kada se dogodio prvi takav “transfer” u sportu između ove dvije zemlje. U ovom feljtonu, sad je već 20 godina tome, prisjetit ćemo se neočekivanog transfera, a povodom nadolazećih Olimpijskih igara…

Bila je to prava senzacija kada je Stjepan Janjić zajedno s bratom Mićom došao u Zagreb i odlučio predstavljati Lijepu našu. U Hrvatsku je došao nakon što se mučio s formom, a najveći uspjeh ostvario je pod srpskom zastavom.

Naime, Janjić je bio srebreni na Svjetskom prvenstvu 1998. što mu je i ostao najveći uspjeh karijere. Ovaj kajakaš zapravo je imao jednu doista zanimljivu poveznicu s Hrvatskom i kajakom.

Guliver image

Tata odigrao ključnu ulogu

Njegov otac Milan sportska je legenda Jugoslavije baš u kajaku. On i legendarni Matija Ljubek pisali su povijest kajaka, a bili su najbolji prijatelji te na kraju i kumovi. I on je kao i Ljubek prerano preminuo. Kobna je bila prometna nesreća na Novu godinu 2003. u Beogradu.

Ljubek je još 1995. godine zvao svog velikog prijatelja Janića da s obitelji prijeđe Dunav i nastani se u Hrvatskoj međutim nestabilna situacija bila je “prepreka”. Janićeva supruga Štefica je rodom iz Belišća pa Stjepan i Mićo nisu imali problema s dobivanjem domovnice. Nisu braća jedina u kajaku.

Puno veće uspjehe ostvarila je njihova sestra, Nataša koja također nije nastupala za Srbiju.  Nataša je za Mađarsku osvojila četiri olimpijske medalje (3 zlatne i 1 srebrna). Ipak. Janjić ni nakon prelaska u Hrvatsku nije ostvario rezultate koju su mnogi od njega očekivali u juniorskim danima.
Ostvario sedmo mjesto za Hrvatsku

Najveći uspjeh za Hrvatsku ostvario je 2008. na Olimpijskim igrama u Pekingu gdje je doveslao do visokog sedmog mjesta, ali medalje izuzev Mediteranskih igara nije uspio ostvarit. Sestra se 2013. vratila pod srpsku zastavu, a Stjepan i brat mu također ostali su do kraja u Hrvatskoj.

Stjepan je 2021. dobio pravo na mirovinu od Srbije na temelju srebra osvojenog 1998. Izazvalo je to brojne reakcije kod Srbije, a ovako su to iz ministarstva sporta u Srbiji objasnili:

Državna sportska nagrada dodjeljuje se sportašu Stjepanu Janiću, za osvojenu srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu, u olimpijskom sportu – kajaku, održanom u Szegedu, Mađarska, 1998. godine, u obliku doživotnog mjesečnog novčanog primanja u visini od dvije prosječne neto zarade u Republici Srbiji za mjesec prosinac prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike” napisali su.
Nažalost, karijera im se nije vratila u smjeru u kojem su htjeli. Trpjeli su brojne uvrede nakon prelaska na našu stranu, ali sve su na kraju “preživjeli.” Stjepan je uvijek govorio da mu je bila čast veslati za Hrvatsku, a sada radi kao trener u Sloveniji.

Autor:I.L.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.