Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ ‘OCA HRVATSKOG PLIVANJA’: Obitelj, prijatelji i sportaši oprostili se od Ivana Varvodića

Autor: Hina

Obitelj, prijatelji, sportaši i sportski djelatnici oprostili su se u četvrtak na komemoraciji u Hrvatskom olimpijskom odboru od predsjednika Hrvatskog plivačkog saveza i bivšeg ravnatelja Odjela za istraživanje i unapređenje razvojnih programa HOO-a Ivana Varvodića koji je nakon kratke i teške bolesti preminuo u nedjelju u Zagrebu u 68. godini.

“Njegovo djelo ne prestaje jer sve što je Ivan Varvodić u 40 godina ugradio u hrvatsko plivanje nastavlja se”, kazao je na komemoraciji dopredsjednik HPS-a Željko Lončar napomenuvši da je, unatoč tome što su mu novinari dodijelili epitet ‘otac hrvatskog plivanja’, Varvodić kao član najviših tijela Svjetske plivačke federacije uživao veći ugled u svijetu nego u svojoj zemlji.

Biranim riječima od prijatelja i bliskog suradnika oprostio se sportski dužnosnik i novinar Zoran Kovačević, kazavši da je Varvodić kao malo tko uspijevao objediniti autoritet, blagost i dobrotu, znanje i entuzijazam.

“Obožavao je sportaše, svoje plivače, a oni su jednako obožavali njega. Bio im je učitelj, mentor, uzor i otac”, istaknuo je Kovačević.

U ime svih zaposlenika HOO-a od Varvodića se oprostio pomoćnik glavnog tajnika za lokalni sport Siniša Krajač, naglasivši da je Varvodić bio čovjek koji je gledao daleko u budućnost sporta.

“Ivo je bio veliki čovjek, veliki stručnjak, a ponajviše veliki prijatelj”, zaključio je Krajač.

Ivan Varvodić rođen je 14. ožujka 1951. godine u Josipovcu kod Osijeka. Bio je počasni član Europskog plivačkog saveza (LEN), član Tehničke plivačke komisije Svjetskog plivačkog saveza (FINA) te bivši ravnatelj Odjela za istraživanje i unapređenje razvojnih programa u Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO).




Najdublji trag Varvodić je ostavio kao direktor hrvatskih plivačkih reprezentacija u razdoblju od 1992. do 2007. godine. Za vrijeme njegovog mandata hrvatski plivači osvojili su više od 200 medalja na svim velikim plivačkim natjecanjima.

Posljednji ispraćaj Ivana Varvodića bio je na zagrebačkom groblju Mirogoj u 15 sati.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.