Screenshot

POLITIKA SE PONOVNO UMIJEŠALA U SPORT! Frcaju iskre između Kine i SAD-a

Autor: J.Č

Nastavljaju se prepucavanja na relaciji SAD-Kina, ovaj puta su problem Zimske Olimpijske igre koje se trebaju održati 2022. godine u kineskoj prijestolnici.

Naime, SAD je objavio kako neće slati svoje dužnosnike na ZOI u Pekingu, a Kina je uzvratila ‘neodređenim protumjerama’.

Još prošli mjesec je američki predsjednik Joe Biden razmišljao o takvom potezu, a uzrok je stanje ljudskih prava koja gotovo pa ne postoje u Kini, pogotovo ono što Washington naziva ‘genocidom nad manjinskim muslimanskim stanovništvom u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang’.

‘Sportaši bi i dalje bili prisutni’

“Bidenova administracija neće slati nikakvo diplomatsko ili službeno predstavništvo na ZOI i Paraolimpijske igre u Pekingu 2022., s obzirom na genocid u Narodnoj Republici Kini i zločine protiv čovječnosti u Xinjiangu i druga kršenja ljudskih prava’, kazala je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.




 Bojkot ne bi utjecao na sportaše koji idu na Olimpijske igre, navodi Psaki.

“Sportaši u timu SAD-a imaju našu punu podršku. Bit ćemo sto posto uz njih dok navijamo u svojim domovima.”

Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je na  briefingu u Pekingu da oni koji se pozivaju na bojkot ‘razmeću’ i da bi trebali prestati ‘kako ne bi utjecali na dijalog i suradnju između Kine i SAD-a u važnim područjima’.




“Ako Sjedinjene Američke Države inzistiraju na svjesnom bojkotu, Kina će poduzeti odlučne protumjere”, izjavio je Lijian.

Mogućnost je da kineski veleposlanici ne bi išli na ZOI 2028. u Los Angelesu, no to je možda predug period za ‘osvetu’.

 

 

 

 

 

 

Autor:J.Č
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.