fbpx
Foto:twitterscreenshot

OVO JE NAJTEŽI SPORTSKI DOGAĐAJ NA SVIJETU! Ovaj smrtonosni maraton završili su samo rijetki….

Autor: G.I.Š.

Sportska natjecanja kombiniraju tjelesnu spremu i mentalnu snagu, ali jedan maraton koji se trči u Japanu i koji traje ukupno 1.000 dana raspoređenih u sedam godina, zahtijeva i puno više od toga.

Maraton pod nazivom “Kaihōgyō” je nevjerojatan izazov rezerviran samo za pripadnike jednog japanskog ogranka budističkih svećenika. Oni se posvećuju tome kako bi po završetku mogli imati potpunije razumijevanje čitavog svemira.

Trčanje se odvija na planini Hiei, ispod koje je Kyoto, stara prijestolnica Japana.


Smrt ako ne završiš

Prva godina izazova sastoji se u trčanju 30 km svakog dana 100 dana zaredom, ali uz obavljanje redovne obaveze u hramu. Kada prođe prvi dio, svećenik ima pravo odustati od izazova ali, ako krenu u još jedan dan trčanja, više nema pravo odustajanja do kraja. Po tradiciji, oni koji ne uspiju da završiti cijeli maraton, oduzimaju život sami sebi. Zato se na ovoj planini nalazi puno grobova onih koji su baš tako okončali živote.
Nakon prvih sto dana, izazov se nastavlja načinom 30 km dnevno 100 dana zaredom i to naredne dvije godine. Obaveze u hramu i molitve ostaju redovni dio svakodnevice, a potom u četvrtoj i petoj godini, sve se nastavlja ali 200 dana zaredom.

Tada slijedi ono što mnogi nazivaju najtežim dijelom avanture, devetodnevni ritual dōiri. Po završetku pete godine, svećenik mora preživjeti devet dana bez hrane, vode i sna i to tako da sjedi u hramu na vrhu planine Hiei i neprestano ponavlja jednu mantru dok ga dvojica gledaju. Za to vrijeme svake noći mora donijeti vodu iz jednog obližnjeg bunara i ponudi je statui Bude.

Rijetki su završili
Oni koji prođu dalje, tijekom šeste godine trče po 60 km 100 dana zaredom. Sedma godina donosi 84 km dnevno prvih 100 dana, a potom još 30 km dnevno do kraja godine. Oni koji uspiju u tome, pretrčali su razdaljinu otprilike jednaku obujmu Zemlje.

Od 1885. godine do danas, ovaj izazov je završilo je samo 46 svećenika. Njihov cilj je bio i ostao približavanje potpunom prosvjetljenju i bolje razumijevanje prirode života.

Autor:G.I.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.