Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ova ekipa iz Zagreba održava zaboravljeni sport na životu: ‘Susreli smo se s nizom poteškoća’

Autor: Ivan Andrić/7dnevno

Zagrebački konjički klub Batida ime je dobio po najuspješnijoj kobili u Hrvatskoj – Batidi de Coco – belgijske pasmine zangersheide. Tijekom svoje natjecateljske karijere ova je kobila odnijela više od 80 pobjeda na različitim prestižnim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, a šest je puta bila pobjednica državnih seniorskih prvenstava u pojedinačnim i ekipnim natjecanjima. Pobjedu je odnijela i na Međunarodnom lipanjskom turniru te je bila pobjednica svjetskog kupa CSI Lipica, a proglašena je i najuspješnijim grlom na CSI turniru Kishunhalas u Mađarskoj.

Klub Batida organizator je najvećeg broja konjičkih natjecanja u državi u disciplinama prepone, dresura i eventing, a posljednjih godina organizirao je više od 50 natjecanja. Uz bratske SEM klubove i ranije Karocu, od 2006. godine do danas Batida je organizirala ukupno 190 natjecanja.

Tijekom 2011., 2014. i 2018. godine Karoca, Batida i SEM organizirali su balkanske šampionate u preponskom jahanju, dok je 2021. godine organiziran i Balkanski šampionat u zapregama. Sve se to odvijalo na zagrebačkom Hipodromu.

Foto: Ivana Grgic / CROPIX

Na najvišoj razini

Ovaj je klub povezan i s više od 15 državnih prvenstava u konjičkim disciplinama kao što su prepone, dresura i eventing, a tu su i finala Croatia kupova te više od 60 kola Croatia kupova u disciplinama dresura, prepone i endurance. Batida se može pohvaliti i time da su prvi u Hrvatskoj uveli praksu da se u isto vrijeme organiziraju dva natjecanja različitih disciplina – u preponama i dresuri, za što je potrebna ogromna organizacijska infrastruktura. Usporedno se tako organiziraju Batida grand prix serija prepone i Batida dresurni kup.

Klub je u svim disciplinama osigurao amatersku kategoriju, što je omogućilo masovnost i pristupačnost ostvarivanja rezultata svim natjecateljima neovisno o njihovu financijskom potencijalu. Na taj su se potez odlučili zato što je ranije preponsko jahanje na državnim prvenstvima bilo dostupno malom broju osoba, a uza sve navedeno, aktivirali su eventing natjecanja, izgradili stazu na zagrebačkom Hipodromu te potpuno izdigli dresurnu disciplinu.

Paralelno s time doveli su i na Hipodromu Zagreb s obližnjim stazama Bundek -Sveučilišna bolnica aktivirali disciplinu endurance, uz što su organizirali i zaprege. S takvim organizacijskim potencijalom spomenuti subjekti već su 18 godina nositelji organizacijskog, ali i konjičkog djelovanja u našoj zemlji, pri čemu djeluju u simbiozi s Hrvatskim konjičkim savezom, što je Hrvatsku svrstalo u sam vrh Balkanske konjičke federacije tik uz Tursku i Grčku.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Balkanski šampionat

Inače je Balkanski šampionat regionalno prvenstvo Europe, a zbog svoje pozicije unutar Federacije u trećem se mandatu na njezinu čelu nalazi Hrvat Alan Andabaka. Takva pozicija i utjecaj rezultirao je i time da naše jahače treniraju jedni od najkvalitetnijih trenera na svjetskoj razini poput Dirka Hafemeistera, Marija Bona, Tomasa Fuchsa i drugih. I protokolarna razina natjecanja održavana ja na najvišoj razini, što je vidljivo i iz popisa uglednika koji su prisustvovali natjecanjima i dijelili nagrade pa su se tako pojavljivali i predsjednici Hrvatske, ali i čelnici Europske konjičke federacije, kao i veleposlanici Sjedinjenih Država i drugih zemalja.




Kroz Karocu, SEM i Batidu veliki je broj jahača ostvario svoje jahačke, natjecateljske i rezultatske uzlete pa se tako ističu Filip Rožmarić, Ema Bezik, Anja Kanjir, Loris Ušić, Nina Madirazza, Ivan Račić, Ana Posavec, Andrija Hrgović, Denis Gugić, Josip Jandrijević, Vernalis Dokuzović, Filip Vučemilo, Josip Gugić, Filip Jandrijević, Mihovil Šušnić, Danijela Žuljević, Katarina Orešković, Tamara Pađen, Gordan Vori, Saša Tore i drugi. Neki od njih su otišli te u drugim smjerovima razvijali svoje konjaničke karijere, dio njih prestao je s konjičkim natjecanjima, dok su neki i dalje u KK Batidi. Tako se ovaj klub ponosi višestrukim državnim prvakom i reprezentativcem Filipom Rožmarićem, osvajačem balkanske brončane medalje i pobjednikom niza Croatia kupova, Barida i Karoca grand prix serija i mnogim drugim međunarodnim plasmanima.

Austrija u strahu, misteriozni niz serijskih ubojstava se nastavlja: Pronašli novo tijelo bez glave




Tu je i mlada jahačica Anja Kanjir, državna prvakinja u pojedinačnoj i ekipnoj kategoriji te pobjednica Croatia cupa, kao i državna reprezentativka koja je osvojila niz medalja na balkanskim šampionatima u preponskom jahanju. Uz bok joj je i Ivana Matijašević, državna prvakinja i članica Hrvatske preponske reprezentacije na balkanskim šampionatima, kao i Paula Udović, državna prvakinja koja je na Croatia kupu pobjedu odnijela u kategoriji amatera, ali i u nekoliko utakmica u Hrvatskoj. Kao sjajni jahači ističu se i Emilija Džambo, Klara Filipović Čugura, Alma Komar, Lana Božić, Luciana Levanić.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Niz teškoća

Iz ovog renomiranog zagrebačkog kluba poručuju kako su njihovi jahači višestruki državni prvaci u svim konjičkim disciplinama i kategorijama kako pojedinačno tako i ekipno, što potvrđuje niz medalja osvojenih na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Uloga klupske infrastrukture u potpori i djelovanju reprezentacije također je vrijedna pažnje pa tako sudjeluju u organizaciji natjecanja u Hrvatskoj, a angažirani su i oko odlaska reprezentacije na inozemne balkanijade. Poseban su značaj imali u razvoju timske povezanosti, a važnost pridaju i svojim grlima s kojima su odlazili na daleka putovanja duga i 2000 kilometara. Reprezentacija je imala 16 grla, a po četiri ekipe uvijek bi se vraćale s medaljama u pojedinačnim i ekipnim nastupima, no taj kontinuitet prekinut je 2022. godine, što nije dobro kada se zna da ovaj klub osim genetskog razvoja važnost pridaje pripremi edukacijskog dijela vezanog uz konjički najrazvijenije zemlje pa njihova mlada grla odlaze na edukacijske programe u Mađarsku, Nizozemsku, Austriju i Švicarsku.

Pritom treba imati u vidu da zagrebački Hipodrom ima jedan od najboljih travnatih parkura u Europi na kojem su se svojedobno održavali svjetski kupovi. Na tom je prostoru organizirano 90 posto od ukupno 190 natjecanja, a u tome je važnu ulogu imao i pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ustanova Sportski objekti koja je maksimalno podupirala razvoj konjičkog sporta u glavnom gradu.

Pojavom ideje o betoniziranju Hipodroma, KK Batida, Sportski konjički klub SEM, Konjičko društvo Zagreb, KK Edek, Zagrebački konjički savez i Hrvatski konjički savez čvrsto su stali u obranu Hipodroma i ušli u otvoreni sukob s tadašnjom gradskom vlasti. No, kako kažu, i trenutna situacija nosi niz teškoća u funkcioniranju samog objekta, ali se unatoč tomu u Batidi nadaju da će natjecateljska sezona početi po planu i programu natjecanja.

Ivan Andrić/7dnevno
Autor:Ivan Andrić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.