Photo: Igor Kralj/PIXSELL

OTKRIVAMO DOSSIER SUKNO! Zašto je najbolji hrvatski vaterpolist otjeran iz kluba i treba li nastaviti karijeru?

Autor: Andrija Kačić Karlin

Teška je i mučna priča s našim najboljim, ma i svjetskim najboljim vaterpolistom, Dubrovčaninim Sandrom Suknom. Nesretni vaterpolist koji je svoj težak vaterpolski kruh zarađivao u talijanskom Pro Reccu ostao je šokiran, zamrznut nakon pregleda talijanskih liječnika i dijagnoze nakon specijalističkih istraživanja – problemi sa srcem u njega su takvi da mu se ne preporučuje, da ne kažemo zabranjuje, daljnje igranje vaterpola.

Lako je shvatiti osjećaje mladog Sukna, sportaša u punoj snazi. Tako naglo prekinuti karijeru koja uopće nikad prije nije bila pod upitnikom. Uzrujali su se svi, i njegovi poslodavci, i on sam, i njegovi prijatelji, hrvatski vaterpolski dužnosnici. Dakako, u takvim se okolnostima ide i po drugo mišljenje, trađi se terapija koja bi mogla pomoći, no malo je onih koji žele preuzeti rizik kako bi dali dozvolu za igranje bolesnom, ruku na srce, sportašu i čovjeku.

Probleme sa srcem Sandru je ustanovio Paolo Zeppilli, jedan od najcijenjenijih talijanskih kardiologa, a iz Pro Recca su poručili kako su napravili sve kako bi pomogli pri ozdravljenju svog igrača:

Dodatnu nervozu, pa čak i gnušanje izazvala je činjenica da je njegov klub Pro Recco naprasno odlučio rješiti ga se kao igrača, naravno da uštedi na zacijelo bogatom ugovoru. Što je izazvalo nevjericu, napose s hrvatske zainteresirane strane:

Izbornik reprezentacije Ivica Tucak potez Pro Recca proglasio je nekorektnim. Ništa manje oštar nije ni predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić.

“Potez Pro Recca je u najmanju ruku nečovječan. To ide njima na dušu”, izjavio je Tucak. Dočim je izvršni direktor Hrvatskog vaterpolo saveza Perica Bukić ustvrdio: “Neka ovaj slučaj bude poruka našim igračima da im je bolje za nešto manje novca ostati u nekom našem klubu, gdje te tretiraju kao čovjeka, a ne kao sredstvo.”.

Ipak, pitanje je kakav ugovor do kraja ove godine ima Sukno, možda s klauzulom da će dobiti plaću ako odigra najmanje 70 posto utakmica, a kako sad ne može igrati nije da nisu jedva dočekali.




To su u upravi kluba vidjeli prigodu za uštedu.

Na prozivke je reagirao i Pro Recco. Predsjednik talijanskog vaterpolskog giganta Maurizio Felugo želio je pojasniti događaje:

“Čim smo u klubu saznali za Suknovo stanje odmah smo mu omogućili najbolju liječničku skrb, sve u nadi kako bi ga što prije ponovno vidjeli u bazenu. Platili smo sve, od pregleda, letova, noćenja u hotelu i preglede kod najboljih specijalista koji nisu nimalo lošiji od američkih. Za vrijeme pauze, Sandro se nalazio s obitelji u Hrvatskoj. U prosincu, nakon što je ustanovljeno kako još uvijek nije spreman za povratak, pitali smo ga želi li ostati s nama do kraja sezone kao pomoćni trener Vujasinovića. Ipak, prije kluba mi smo obitelj. Ali, Sandro je želio ostati u Hrvatskoj iz osobnih razloga. Bila je to legitimna odluka koju smo u klubu prihvatili, ali to ne umanjuje našu privrženost spram njega. Još jednom želim naglasiti kako je PRO Recco u ovom slučaju pokazao veliku profesionalnost. Zdravlje naših sportaša je jedna od glavnih stvari u klubu”.




Sukno je uz pomoć doktora reprezentacije Borisa Labara otišao u Sjedinjene Američke Države, u jedno od najpoznatijih kardioloških klinika na svijetu u Cleveland. Vratio se od tamo, nalazi se još čekaju…

Nedvojbeno jest da je u dotičnom slučaju velika odgovornost na liječnicima. Teško je izazivati sudbinu kod bolesnog čovjeka, ako mi se nešto dogodi tijekom sportskih nastupa znati će se tko će biti krivac – onaj tko mi je dopustio bavljenje ovim silno teškim sportom. I zato valja shvatiti oprez liječnika.

Sjećamo se riječi našeg znanog kardiologa, Dražena Zekanovića iz Zadra.

”Ponekad srčane mane ostanu skrivene i kod najpomnijih istraživanja i dijagnosticiranja i dogodi se smrtni slučaj na terenu. Pa se kaže kako je sportaš prošao sve pretrage i ništa nije bilo nađeno. Da, i to je moguće. Sad kad evidentno nešto nije u redu posve je razvidno da se liječnici neće, niti đele izložiti i na mala vrata davati dozvolu za igranje. Bez obzira na želju sportaša”.

U Hrvatskoj su se već događala tragedije na sportskim borilištima nenadane smrti, padanja u nesvijest, spašavanja. Da ne nabrajamo tragične slučajeve, spomenuti ćemo samo jedan sa sretnim završetkom. U poznim igračkim godinama i bivšem Hajdukovom nogometašu Deanu Računici su pomnim pregledima nađene srčane mane. Odmah je prekinuo karijeru, živi sretno i zadovoljno, eno ga kao trenera u Australiji s Asanovićem u Melbourne Knightsima… Takve stvari nisu za pošto-poto nastavak karijere, nitko ne đeli preuzeti odgovornost.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.