fbpx
Screenshot: YouTube

SE**UALNO NAPAO MLADE SPORTAŠE: Trener pao u teškom skandalu, a kazna je da će mu se zavrtjeti u glavi

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Vijest o velikom skandalu obišla je svijet nakon što je na sudu u San Bernardu do Campu, u Brazilu, tešku kaznu dobio Fernando de Carvalho Lopes, tamošnji nekadašnji trener u muškoj reprezentaciji u gimnastici.

Osuđen zbog seksualnog zlostavljanja članova momčadi s kojima je radio, trener je dobio kaznu od čak 109 godina i osam mjeseci zatvora. U fokusu su bila četiri slučaja, a najmanje jedan od njih odnosi se na mlađeg maloljetnika koji je bio jedna od žrtava osuđenog trenera.

Vijesti o presudi je u Brazilu približio Globoesporte, donoseći i detalje o dobi jedne žrtve kojoj je bilo samo 13 godina. Dob ostalih nije objavljena.


Više iskaza bacilo svjetlo na skandal

Fernando de Carvalho Lopes našao se usred skandala za koji je osuđen uoči Olimpijskih igara 2016. u Riju de Janeiru. Teretilo ga je više iskaza članova gimnastičke reprezentacije koji su upozoravali na njegovo ponašanje, a na koncu, do suda su došle četiri žrtve čije su tužbe bile prihvaćene. U intervjuima jedne televizijske postaje koja je bacila svjetlo na skandal, o Lopesu se izjasnilo više od 40 tadašnjih i ranijih sportaša koji su davali iskaze o seksualnom zlostavljanju u razdoblju od čak 17 godina. Spomenutih više od 40 slučajeva traje u vijestima u Brazilu i nakon objave presude, s podsjetnikom na iskaze koji su teretili trenera.

Bolna svjedočanstva žrtava

Soje iskaze i svjedočanstva davale su Lopesove žrtve. Među njima je bio i Petrix Barbosa, dio momčadi koja je 2011. osvojila zlato na Panameričkim igrama, danas 30-godišnjak koji više nije u Brazilu, već živi u SAD-u. Brazilski mediji donose njegov iskaz kojom je trenera optužio za tjeranje da se kupaju zajedno.

‘Jednom sam se probudio s njegovom rukom u svojim hlačama’, rekao je bivši reprezentativac.
Ranije već dobio kaznu

Prije visoke zatvorske kazne koju je odredio sud u Brazilu, Fernando de Carvalho Lopes ranije je već dobio jednu kaznu. Odnosi se na njegov rad na sportskoj sceni, sa zabranom rada u gimnastici.

Preklani, gimnastički savez u njegovoj zemlji odredio je Lopesu da se doživotno više ne smije baviti sportom u bilo kakvoj ulozi.
Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.