fbpx

Nikola Bralić: Ovo je najuspješnija sezona u mojoj karijeri

Autor: Ivan Ivanuš

- Čeka nas vrlo jaka regata Croatia open, odrađivat će se daljinske regate i u Zagrebu te na moru gdje idemo na pripreme. Da li će to biti Zaton ili Tirrenia kraj Livorna u Italiji, gdje smo imali fantastične uvjete na kanalu, vidjet ćemo - rekao je.

Najtrofejniji hrvatski veslački trener, Nikola Bralić, kreće prezadovoljan u novu sezonu, najavljuje nove uspjehe hrvatskih reprezentativaca i žudi za samo malo novčanih poticaja.

Nikola Bralić rođen je 1952. Godine u Prisoju kod Sinja. Kao srednjoškolac vesla u VK Gusaru u Splitu, od 1971. godine studira na Fakultetu za fizičku kulturu i vesla za VK Trešnjevku gdje počinje raditi i kao trener. Od 1974. godine radi u Hrvatskom akademskom klubu Mladost kao trener, a od 1977. godine kao glavni trener. Godinama je bio demonstrator na katedri Fakulteta za fizičku kulturu u Zagrebu, 1996. godine završio je FISA Akademiju za veslačkog trenera. Osim svojih metoda treninga uvijek je u toku te snima svjetske trendove.

Vrhunske rezultate ostvario je kao trener više od 20 veslača različitih posada od lake veslačice u samcu, samca za teške seniore, dvojca na pariće, četverca na pariće, dvojca i četverca bez kormilara, četverca s kormilarom i osmerca. Ostvario je niz izvanrednih trenerskih rezultata na Olimpijskim igrama, svjetskim prvenstvima za seniore A, seniore B, Mediteranskim igarama, Svjetskom kupu te najcjenjenijim regatama.


U posljednje vrijeme trener je četverca na pariće, te je kooordinator za skul veslanje u Hrvatskom veslačkom savezu.

Porazgovarali smo s poznatim trenerom i zamolili ga da kratko prokomentira nedavne rezultate.

– Ovo je najuspješnija sezona u mojoj trenerskoj karijeri, počevši s Olimpijadom gdje je hrvatski četverac bio drugi, bili su prvi i u Svjetskom kupu, na Europskom prvenstvu su braća Sinković bili prvi u double skulu. HAVK Mladost je prvak države u devet disciplina i ukupni pobjednik Hrvatskog prvenstva u veslanju. Ovakvu sezonu niti ja niti moj klub nismo imali – rekao je.

Olimpijski četverac nakon kratkog odmora kreće u novu seriju priprema i nove pobjede.

– Četverac je dobio tri tjedna odmora. Dva tjedna pasivni odmor, zadnji tjedan se to pretvara u aktivni odmor i počinjemo s pripremama oko 15. listopada. Slijede jesenske pripreme u sklopu kojih ćemo raditi na tehnici i bazičnoj izdržljivosti, dosta će se raditi na biciklima. Dana 15. studenog ćemo preuzeti čamac od talijanskog proizvođača, u Italiji ćemo odraditi i jednu daljinsku regatu. Želja je proizvođača, koji ne uvjetuje plaćanje za potrebni čamac odmah, da hrvatska posada odradi tu utrku u Italiji. Veslat će se i u samcima, bit će to prezentacija za širu sportsku javnost. Čitavu jesen ćemo raditi u skifovima, u proljeće počinjemo treninge na vodi odrađivati pola u skifovima, pola u dvojcima na pariće. U četverac skul sjedamo tek u četvrtom mjesecu – otkrio je Bralić.

Bralić se osvrnuo i na predstojeće regate te se ponovno dotaknuo rasporeda.
– Čeka nas vrlo jaka regata Croatia open, odrađivat će se daljinske regate i u Zagrebu te na moru gdje idemo na pripreme. Da li će to biti Zaton ili Tirrenia kraj Livorna u Italiji, gdje smo imali fantastične uvjete na kanalu, vidjet ćemo. Ova druga opcija za nijansu je skuplja, no nema niti jednog izgubljenog kilometra kad se tamo radi – istaknuo je glavni trener.

O mladim nadama HAVK-a Mladost kao što su Helena Pavković, Boris Gardijan, Luka i Vedran Radonić, Marijan Filipović i drugi, bio je jasan i samokritičan.

– Oni su mladi, laki veslači, prvaci države. Nemaju dovoljno rada iza sebe, jer nema dovoljno mene uz njih, kako bi se njihovi uspjesi digli na jednu višu razinu. Nadam se kako ću problem mojeg zalaganja kvalitetnije riješiti i kako će oni pokazati koliko vrijede. Vrijede puno više nego što pokazuju – naglasio je.
Morali smo Bralića upitati i o finacijama.

– Što se tiče finacija za najelitniji program neće biti problema, pri tom mislim na olimpijske osvajače medalja. Za niže i mlađe kategorije, koji bi trebali stasati u europske, svjetske i olimpijske pobjednike, ima velikih problema i s čamcima i s uvjetima rada. Naučili smo se živjet u siromaštvu pa ćemo nekako preživit. Nadam se kako će neko bar pomoći olimpijcima pa ćemo dio njihovog kolača uzet za mlađe veslače – rekao je Nikola Bralić.

Autor:Ivan Ivanuš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.