Foto: Instagram/Ivana Radović (radovickaaa5)

Mlada igračica s tri prsta slavila četničkog vojvodu: ‘To mi je predak, bio je pravoslavni svećenik’

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Odjeknuo je njezin slučaj nakon što se lani zavrtjela fotografija koju je objavila na Instagramu, a za mladu odbojkašicu iz Bosne i Hercegovine Ivanu Radović slijedili su teški dani jer je dobila kaznu zbog svojeg poteza, zbog fotografije na kojoj ima uzdignuta tri prsta i kokardu na glavi, a porukom uz sliku slavila je Momčila Đujića, četničkog vojvodu iz Drugog svjetskog rata.

Nakon toga slijedile su reakcije, bilo je puno osuda, a među odjecima su bile i riječi Adnana Talića, glavnog tajnika Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine, da za Radović više neće biti poziva u reprezentaciju BiH. Sve je izazvala slika i poruka koju je mlada sportašica imala uz fotografiju. “Potomak vojvode Momčila Đujića”, bile su njezine riječi.

“Imali smo telefonske konzultacije između članova Upravnog odbora, predsjednika, potpredsjednika i svih kojih se tiče reprezentacija. Ona je izgubila status reprezentativke”, rekao je glavni tajnik Odbojkaškog saveza BiH u razgovoru za Mondo o potezu koji su povukli zbog poteza mlade sportašice.

Dodik na pasja kola izvrijeđao Đokoviće, a onda dobili ‘čestitku’ kakvu nisu željeli

Ratni put je dobro upamćen

Ratni put koji je u Drugom svjetskom ratu imao Momčilo Đujić je dobro upamćen. Postrojbe je vodio i po mjestima u Hrvatskoj, u sjevernoj Dalmaciji, bio je osuđen za zločine, a nakon što je bila na fotografiji s njemu posvećenom fotografijom, mlada odbojkašica je kasnije načinila korak unatrag.

Reakcije na fotografiju su brzo došle, a Radović je na njih reagirala brisanjem fotografije koja je u Bosni i Hercegovini, ali i drugdje, izazvala da se na nju puno komentara obruši u kratko vrijeme. Nakon toga, zaključala je i svoj profil na Instagramu, no nije više bilo puno uzmaka u situaciji dok je u klupskom dresu bila članica Ženskog odbojkaškog kluba Gacko.
Po riječima koje je imao Adnan Talić, glavni tajnik Odbojkaškog saveza BiH, i suigračice mlade odbojkašice u reprezentaciji osudile su njezin potez. Trag je ostao sa slikom zbog koje se navukla na ‘tanak led’, uključujući poruku da je potomak vojvode Momčila Đujića, ispisanu na ćirilici.

Screenshot: Instagram/Foto: Ivana Radovic (radovickaaa5)

‘Nikad nisam imala nijedan problem’

Ivana Radović kasnije je imala svoju reakciju na ovaj slučaj, kao i na komentare koje je izazvala. Kazala je da joj je došlo puno prijetnji, da je patila i njezina obitelj, a prije slučaja fotografije s tri prsta, kokardom i porukom za četničkog vojvodu, kazala je da je u reprezentaciji Bosne i Hercegovine prošla sve selekcije, od pionirskog uzrasta do igranja za seniorke.

“Nikad nisam imala nijedan problem, što mogu potvrditi i suigračice i savez. Uvijek sam bila na raspolaganju izborniku i trenerima, bez ikakvog interesa”, pričala je mlada odbojkašica u razgovoru za Glas Srpske. Dodala je i da nije osoba koja širi mržnju.
“Igrala sam u Brčkom šest godina, gdje žive sva tri naroda. Imam puno prijatelja različite vjeroispovijesti. Nikada nisam bila netko tko širi mržnju na bilo koji način, pogotovo ne na nacionalnoj osnovi”, bile su riječi mlade sportašice čiji je potez u Bosni i Hercegovini izazvao ‘buru’, a imao je odjek i drugdje.

Foto: Instagram/Ivana Radovic (radovickaaa5)

‘Poistovjetila sam se s njim’

“Vojvoda Đujić mi je stvarno predak. S njim sam se poistovjetila prije svega kao s pravoslavnim svećenikom koji je bio žestok neprijatelj fašizma”, dodala je mlada odbojkašica objašnjavajući svoj potez, a na reakciju iz Saveza Bosne i Hercegovine, rekla je da nije točno da je bila udaljena iz kruga reprezentacije, već se povukla sama poslije ozljede ramena. Kazala je da se odlučila povući iz reprezentacije i prije nego je odjeknula sporna fotografija.

“Isticanjem spomenute fotografije ni na koji način nisam htjela povrijediti osjećaje, vjerske, nacionalne i svake druge, dozvoljavajući da svi o vojvodi imaju i pravo na svoju istinu i sud. Uvijek sam voljela svoje, a poštovala tuđe. Mislim da ove teme treba da ostavimo iza nas, da ne širimo mržnju i volimo sport”, dodala je mlada odbojkašica.

Za nju je sporna fotografija ostavila posljedice i zbog reakcija koje su dolazile. “Dobivala sam dosta negativnih komentara, i obitelj i ja. Pisali su najgore moguće stvari, dolazile su i svakakve prijetnje. Dosta ljudi mi je pružilo podršku i stalo uz mene. Čak i prijatelji druge nacionalnosti, kojima želim zahvaliti”, bio je istup mlade sportašice kojim se dotaknula ovog slučaja, a pokazalo se, priča je donijela zastoj za nastavak njezine karijere u reprezentaciji…

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.